.

La soprano Laia Nomen, al final del cant on la Sibil·la recorda la humanitat que la fi del Món s’acosta. Foto: DiariTots21

Començant des de la foscor, il·luminada només per quatre espelmes, tot acostant el públic a l’apocalíptic destí de la humanitat que ella mateixa s’encarrega de proclamar, la Sibil·la ha entonat aquest dilluns per segona vegada a Castellvell del Camp el seu cant anunciador de la segona arribada del Messies i de la fi del món que comportarà.

El desolador missatge medieval que es va estendre per part d’Europa al segle X i va arrelar especialment a la Corona d’Aragó arran de la por que en aquell moment va generar l’arribada de l’any 1000, torna a estar de plena actualitat i enguany ha tornat a ser una de les ofertes culturals més rellevants del programa nadalenc que organitza l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

L’espectacle és en realitat un recordatori de l’inescrutable final que li espera a la humanitat i de la seva feblesa, i recorda que, amb la segona vinguda de Crist, el Món que coneixem desapareixerà. L’encarregada de transmetre aquest recordatori és la Sibil·la, una mena d’oracle que recita insistentment, darrere d’una tornada recurrent, cruents passatges com que “gran foc del cel davallarà; mar, fonts i rius tot cremarà; los peixos donaran grans crits, perdent los naturals delits”.


Altres notícies:


L’espectacle del Cant de la Sibil·la vist a l’església de Sant Vicenç de Castellvell és una adaptació obra de Sergi Planas, músic, compositor i violinista tarragoní que ha partit de la melodia de la tornada medieval i del text en català antic que s’interpreta a Mallorca per crear una Sibil·la que va més enllà de les arrels gregorianes clàssiques i ofereix un nou ritme a tot el cant.

La jove soprano riudomenca Laia Nomen s’encarrega de donar veu a la Sibil·la amb una interpretació que, d’acord amb el missatge directe i auster del personatge, transmet sense subterfugis un judici final inevitable. Com marca la tradició, l’únic element del qual s’acompanya Nomen és una espasa que, permanentment en alt, tard o d’hora ha d’acabar assenyalant el destí de la humanitat.

La Sibil·la és una tradició del segle X i anuncia un final de turment i patiment per a tota la humanitat. Foto: DiariTots21

A més de Laia Nomen amb la veu i de Sergi Planas al violí, aquest jove Cant de la Sibil·la gestat íntegrament al Camp de Tarragona compta amb David Urrutia a la trompeta, el Marc Solanas a la percussió i el Jordi Hortal a l’orgue.

La proposta creada per Planas va néixer l’any 2022 i es representa des de llavors a la Cripta de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona el dia 24 de desembre (23.00 h). L’any passat es va representar per primera vegada a Castellvell i, tot i que Sergi Planas es mostra encantat de portar-la a altres emplaçaments més enllà de la nit de Nadal –tradicionalment s’interpreta abans de la Missa del Gall– la representació de Castellvell d’aquest dilluns era l’única oportunitat per veure-la enguany fora de la cripta de Gaudí.

Castellvell del Camp té programat encara un intens cartell d’ofertes nadalenques pels pròxims dies. Per als aficionats al món de la música, el regidor de Cultura, Jordi Jové, recomana el concert de Nadal i Any Nou, que enguanay s’oferirà en dues ocasions els dies 29 de desembre i 2 de gener, i que comptarà amb l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, acompanyada del violinista montblanquí Sasha Amorós i de la veu de la soprano Ana Puche.

Podeu consultar el resum complet del programa en aquest enllaç.