.

L’alcalde de Perafort i Puigdelfí, Joan Martí Pla. Foto: Cedida

L’alcalde de Perafort i Puigdelfí, Joan Martí Pla, que ha acomplert 25 anys en el càrrec, repassa els projectes de futur del municipi de cara a 2025 i especialment aborda el conflicte entre el Govern central i Repsol per l’impost a les empreses energètiques.

Quines són les principals actuacions que farà l’Ajuntament en 2025?

Hem licitat ja el camp de futbol per un import de 700.000 euros. Ja tenim fets els vestidors des d’enguany i ara toca actuar al camp. El fem tot nou, el terreny de joc, la il.luminació o la reconversió del sistema d’aigua.

També endegarem un projecte per executar un seguit de canonades a l’avinguda de Catalunya i al carrer Solans, així com a part del polígon per evitar pèrdues d’aigua.

També treurem a licitació la tercera fase de la renovació de l’enllumenat públic del poble, com també d’una part del polígon industrial, amb la col.locació de llums LED, una inversió que suma uns 400.000 euros. L’any que ve aportarem més de dos milions d’euros en inversions.

També tindran un aparcament municipal

Hem llogat un espai de 4.000 metres quadrats per a convertir-lo en aparcament dissuasiu, a partir d’un contracte que es renovarà any a any. Es troba davant la llar d’infants. També tenim previst fer una zona ajardinada, que sortirà a licitació per uns 160.000 euros.

Quin serà el pressupost municipal?

L’any passat va ser de 4,3 milions d’euros i ara passarem a 6,6 milions d’euros. Hem pujat 2,2 milions d’euros gràcies a uns ingressos extres de la gran indústria.

D’on provindrà l’increment?

De la parada de Repsol de 2026, que avançarà feines en 2025. El que farà serà electrificar una part del cracker, amb una inversió de 32 milions d’euros pel que fa al terme de Perafort. I la part impositiva és 1,5 milions d’euros, que ingressarà el nostre Ajuntament, que s’incorporarà al pressupost municipal de 2025. A banda hi ha l’ingrés fiscal de la gran indústria, que suma 1,8 MEU, aproximadament. Pràcticament el 50% de nostre pressupost prové de la gran indústria.

És excepcional aquest increment de 2025, per tant?

Sí, clar, és degut a l’ingrés extra. També és cert que enguany vam començar amb un pressupost de 4,4 milions d’euros i hem acabat l’any amb 6,6 milions d’euros perquè hem incorporat el superàvit i algun permís d’obra que va entrar. Penseu que els pobles que estem al costat de la gran indústria sempre tenim aquestes entrades de diners. Els permisos d’obra ens vénen principalment de la gran indústria. És la part positiva que tenim en els pressupostos.

En subministrament d’aigua quina novetat hi ha prevista?

Fa dos anys vam construir un pou i ara el connectarem, el canalitzarem a un dipòsit que tenim al poble. Teníem dos pous d’aigua potable i ara en tindrem tres. No obstant això, nosaltres usem majoritàriament l’aigua de l’Ebre, però durant unes hores al dia connectem aquests pous perquè sempre estiguin en funcionament, en rotació. Ja vam preveure que hi hauria problemes de sequera i per això vam construir el pou.

‘Perafort no s’ha quedat mai sense aigua gràcies a haver estat previsors’

Si el CAT deixés de servir aigua per qualsevol problema, vostès es podrien autoabastir?

Sí, podríem funcionar amb la nostra aigua dels pous, potser amb alguna restricció. Perafort no s’ha quedat mai sense aigua gràcies a haver estat previsors, no només en els nostres mandats sinó amb anteriors alcaldes.

Disposen de Relació de Llocs de Treball a l’Ajuntament?

El dia 12 de desembre aprovarem la Relació de Llocs de Treball que demana la legislació amb unes quantitats de sous superiors a les que cobraven els treballadors municipals fins ara. També hi hem incorporat el preu de les hores extra que puguin fer els treballadors de l’Ajuntament per categories. I entrarà en vigor l’1 de gener. Des de llavors, els treballadors municipals tindran més quantitat de sou del que cobraven fins ara en funció del que marca la llei.

Quants treballadors té l’Ajuntament?

En té 32.

‘Amb la Relació de Llocs de Treball els treballadors de l’Ajuntament cobraran més’

Podem dir per tant que tots els treballadors municipals cobraran més?

Sí, és correcte. Aquell mateix dia aprovarem també el pressupost municipal, que pujarà a 6,6 milions d’euros. S’incrementarà més o menys en funció de la categoria.

Parlem de la polèmica de l’impost a les energètiques, ‘l’impuestazo’. Els ajuntaments de la zona de la gran indústria no s’han pronunciat. Què n’opina, de l’impost, que sembla que s’ha aturat?

No ens han preguntat al respecte, però estem a favor que cal tractar-ho amb molt de tacte. Es diu que les químiques van molt bé i per tant que se li pugin els impostos és bo. Ara bé, les químiques són empreses i estan per guanyar diners. A la fi els és igual fer una inversió aquí o en un altre lloc, tot depèn de si és rentable. Aquest impost ens hagués perjudicat si hagués continuat manteni nt-se, no és un benefici per nosaltres. No hi ha massa polígons d’aquestes dimensions al món i nosaltres en tenim un i hem d’apostar per ell. Hem de defensar els llocs de treballs que generen, perquè en generen 1.500 directes, però 3.000 indirectes. Si això vol dir que aquest impost s’ha de reduir, cal fer-ho. El contrari seria perdre oportunitats. No ens trobem en un moment com per perdre oportunitats.

‘No hi ha massa polígons d’aquestes dimensions al món i nosaltres en tenim un i hem d’apostar per ell ‘

La indústria critica el dèficit de subministrament elèctric. Com ho veu?

És clar que la indústria aposta per electrificar-se, però necessitarem energia i l’haurem de comprar fora i transportar-la, i això voldrà dir invertir en torres d’electrificació, grans centrals que la distribueixin, etcètera. Modificar un cracker i electrificar-lo al cent per cent val mil milions de dòlars. De tots els cràckers n’hi ha uns que no s’electrificaran perquè no són rentables.

Canviem de tema. Què faran per afrontar el problema del dèficit d’habitatge?

Hi ha un problema general de manca d’habitatge. El que fa l’Ajuntament és promoure l’ús dels locals comercials que no s’utilitzen de manera que es puguin reconvertir en habitatge de planta baixa adaptada per persones amb problemes de mobilitat. Aquesta normativa municipal comportarà que una parella en edat avançada pugui traslladar-se en un espai més reduït, amb una o dues habitacions i deixin un pis més gran. Podrà entrar en vigor en uns dos mesos. O poder portar gent de fora. D’altra banda, hi ha un fons privat que està tirant endavant un edifici amb 14 habitatges, que estan sent rehabilitats i quan estiguin enllestits, es posaran a lloguer o a la venda. Podrien estar acabats a finals de l’any 2025.

Què faran a Puigdelfí en 2025?

Farem reformes al Casal, instal.lant aire condicionat, equipant-lo amb cortines noves i altres reformes. També construirem un mur de contenció en una paret d’un solar municipal de 1.100 metres quadrats: serà una primera fase per adaptar-lo a una plaça. Parlem d’una inversió destacada. Realment, Puigdelfí té de tot: Casal, pista poliesportiva, espai municipal d’atenció ciutadana, una sala polivalent al seu costat, una segona sala, piscina,… Molts municipis molt més grans no ho tenen.