El dia central de les Jornades d’Inclusió en les arts escèniques de Tarragona, celebrat aquest dimecres abans de la cloenda del programa que es farà dijous a la tarda (enllaç aquí), ha estat el més intens d’activitats de tot el programa, tant pel que fa als espectacles inclusius que s’han pogut veure com pels tallers que s’han convocat.
En aquest àmbit de treball, i pensant sobretot per a professionals tant del sector cultural com dels sectors relacionats amb la inclusió, però també per al públic en general, s’ha viscut un taller per a la producció d’espectacles accessibles, en el qual hi ha participat la companyia gallega Chévere i els responsables del Simbiòtic Festival, la cita d’arts escèniques accessibles per a persones amb diversitat visual i/o auditiva de Barcelona organitzada per We Act Association. També s’ha treballat el taller Facilitating and Directing-Theatre as a tool for social & political change, impartit en anglès per Jay Zorenti-Nakhid i presentat per Christina Ward (British Council). L’investigador i director associat del Belgrade Theatre de Coventry (Regne Unit) ha proposat repensar l’acte creatiu des d’una mentalitat oberta a noves necessitats.
Quan la música surt de dins
Un tercer taller ha servit per acostar la música més enllà de les sales de concerts i dels circuits culturals per entrar en un entorn d’atenció hospitalària. Partint de la filosofia que “si la gent no pot arribar a la cultura, hem de fer que la cultura d’acosti a la gent” que defensa l’associació Apropa Cultura Barcelona, aquesta entitat ha presentat el músic i compositor canari Sergio López i la seva creació coral participativa Polyhum per al benestar emocional.
La iniciativa és una composició participativa en la qual López treballa directament amb el seu públic i el fa participar no només de la música, sinó també de la seva musicalitat. A partir de l’empatia i del treball de grup o en parelles, el músic fa una introducció a la vibració vocal polifònica com a base per promoure la consciència simultània d’un mateix, dels altres i de l’espai a través de l’apreciació pràctica de l’escolta, la respiració, la creativitat i la connexió emocional.
Altres notícies: |
Sergio López treballa amb una seqüència harmònica composta per ell mateix com a base per a la improvisació i la connexió entre la ment i el cos, i el cert és que la seva tasca s’ha vist recompensada amb els somriures i la complicitat que no només li han transmès els professionals que han participat en el taller, sinó també els pacients i familiars de l’Hospital Lleuger Santa Tecla del complex Llevant, on s’ha desenvolupat l’activitat.
A partir del reconeixement de la musicalitat interior, López ha explicat com aprendre a escoltar els sons del propi cos i de l’entorn, a interpretar respiració o les vibracions i a compartir-les, de manera que tot plegat permeti gaudir també de la música d’una manera més immersiva.
El projecte Polyhum Canarias neix a partir de la idea del seu creador com a pianista i compositor, de manera que López s’ha convertit també en emprenedor social i compta amb nombrosos premis i intervencions, a més de ser el creador de Polyhum®, una metodologia de mindfulness creatiu i un mètode de connexió ment-cos que promou l’empatia i la creativitat a través de la vibració vocal i la música comunitària participativa.
Redactor DiariTots21