.

L’espai de la fira se centra en el carrer Major i les places del nucli antic de la Selva. Foto: DiariTots21

Com cada darrer cap de setmana d’octubre, la Selva del Camp canvia a l’horari d’hivern donant una hora més a la seva fira anual, un certamen històric amb reminiscències medievals que, després de nombroses reinvencions, els darrers anys ha apostat per les activitats destinades als petits emprenedors, al foment de les noves iniciatives empresarials i al networking, així com també per la venda i degustació de productes de la terra de qualitat gurmet.

La principal novetat de la fira selvatana d’enguany, però, mira enrere per fer un exercici de retorn a l’economia del passat i revisitar el món dels ollers i de la seva coneguda indústria terrissaire selvatana. L’excusa per recordar els anys en els quals els tupins de fang selvatà bullien a les llars de foc de bona part de Catalunya és l’obertura del Centre d’Interpretació dels Ollers Ca l’Hipòlit, instal·lat al taller del que va ser l’últim terrissaire del poble, l’Hipòlit Martorell, la vídua del qual ha cedit l’espai i el seu contingut al municipi per tal de donar a conèixer la professió que durant més de sis segles va fer famosa la Selva del Camp.

Aprofitant l’obertura de Ca l’Hipòlit, també s’ha volgut aprofitar per recordar el conjunt del gremi existent al municipi i tot el carrer dels Ollers s’ha convertit en una exposició temporal amb material i peces relacionades amb el treball del fang i la terrissa. Paral·lelament, a la mateixa zona s’hi oferiran exhibicions de terrissa i es permetrà provar l’art del torn i de treballar el fang.

A banda d’aquest vessant econòmic vinculat a la història selvatana, la Fira treballarà també el present i futur de l’emprenedoria a partir del seu Espai Professional, que enguany arriba a la seva desena edició. L’acció d’aquest espai dedicat als petits empresaris i als projectes emergents es desenvolupa de forma íntegra al Castell i l’organitzen conjuntament l’Ajuntament de la Selva i el Taller Coworking amb el suport de la Diputació de Tarragona.


Altres notícies:


Partint del concepte de treball en xarxa, l’objectiu de les xerrades i les activitats de l’Espai Professional va destinat a fer créixer el contacte professional i a crear nous vincles entre el teixit econòmic local i altres empresaris del Camp de Tarragona. En aquesta línia, la inscripció és gratuïta (enllaç aquí) i les xerrades començaran el divendres 25 d’octubre a les 19.00 h a partir del tema ‘La vida és feina, la feina és vida!’. En aquest primer dia comptaran amb les intervencions de Francesc Carreté, fuster i Enginyer tècnic en indústries forestals, de Carreté Finestres i Tancaments; Anna Lluís Gavaldà, enginyera Agrònoma i Gestora de sistemes sostenibles, de Simbiosy; i Nacho Sánchez, enginyer superior en Telecomunicacions, d’Inqbarna.

De cara a dissabte, l’Espai Professional se centrarà en el lema ‘Treballar funciona!’ i tindrà com a protagonista a la cuinera Maria Nicolau. A partir de les 18.00 h hi haurà una entrevista i xerrada amb Nicolau, popular pels seus llibres Cuina! O barbàrie o Cremo!, així com per les seves aparicions televisives.

Degustacions i actuacions musicals

Més enllà de les trobades professionals, la Fira de la Selva torna a apostar per les parades de productes gurmet i els vins. Així, a part de les parades de les entitats locals, el carrer Major i les places del nucli antic s’ompliran de productes alimentaris de proximitat i de tastos que combinaran el vessant gastronòmic i el festiu gràcies a diverses actuacions musicals durant tot el cap de setmana. La plaça Major es reserva per les actuacions de caràcter més infantil i familiar en horari diürn, mentre que la plaça de Simó Salvador es destina a actuacions més festives de part de vespre.

El diumenge, a més, se celebrarà el XXVè Cros Escolar a la zona educativa de la Rasa i també la Trobada de Motos Antigues. Com és habitual, el diumenge de la Fira s’aprofitarà també per realitzar l’acte de benvinguda als nounats i nouvinguts al municipi, que cada any ofereix l’Ajuntament a les famílies que han tingut un nadó o bé a aquelles persones que s’han empadronat al poble.

Paral·lelament, el Castell acull l’exposició de fotografies que opten a aparèixer al calendari que edita l’Ajuntament, per tal que els visitants votin les seves imatges preferides per als dotze mesos de 2025.