.

Tony Montana ofereix habitualment el seu espectacule ‘Mentalismo reservado’ a grups molt reduïts. Foto: Cedida

Tony Montana és el protagonista de la pel·lícula Scarface, en la qual Brian de Palma va dirigir Al Pacino en el paper d’aquest delinqüent cubà exiliat a Florida, però també és el nom artístic d’una de les estrelles que des d’aquest dijous protagonitzaran el festival de màgia l’Impossible de la Canonja. “La meva inspiració va ser el paper d’Al Pacino, però no per res del personatge o de l’actor, sinó perquè jo buscava un nom i un cognom artístic, érem a mitjans dels anys 90, venia d’estudiar art dramàtic abans de fer màgia i coneixia la pel·lícula. Volia un nom que resultés familiar, però que no fos molt conegut, i Tony Montana sonava a molta gent, però la majoria no sabien de què… i un nom que sona, sempre va bé per fer-te contractar”.

El nom li va funcionar i, de fet, el personatge finalment s’ha acabat imposant al seu intèrpret: fins i tot la seva dona ara ja es refereix a ell com a ‘Tony’. La qüestió és que, després de guanyar el campionat del Món de Màgia en l’apartat de mentalisme a Pequín l’any 2009, la seva fama es va disparar en el sector de la màgia i pràcticament no ha passat per la seva Argentina natal des de llavors.

Primer van ser actuacions per tot el món, des de Sud-amèrica, a Rússia, passant per la Xina, els Estats Units, Corea o Gran Bretanya, fins que l’any 2014 es va acabar establint a Espanya. “Venia d’un país com Argentina on pràcticament no hi ha llocs per fer màgia i, de cop, em vaig trobar a Madrid, on es pot treballar molt, hi ha locals i hi ha cultura de màgia, de manera que vaig flipar i vaig veure que es podien fer moltes coses”, explica Montana.

D’entrada va arrencar en sales grans, però després, gràcies a l’amistat amb el mag Héctor Mancha va néixer l’espectacle Mentalismo reservado, amb el qual aquest dijous serà a la Canonja. “A l’Héctor li va sortir un projecte nou i em va proposar agafar el seu espectacle, que es deia Magia reservada, i convertir-lo en un espectacle de mentalisme amb la mateixa filosofia, treballant amb molt poc públic, de manera molt propera i directa, i va funcionar”. De fet, reconeix que aquesta forma de treballar és una de les que més el motiven, tot recordant un dels seus referents del món de la màgia de quan era jove, que no és altre que Juan Tamariz. “Tamariz és un mestre que va travessar fronteres i a Argentina va marcar diverses generacions”.


Altres notícies:


Montana reconeix que aquesta màgia propera, amable, que fa que el públic s’ho passi bé i acabi formant part de l’espectacle sense trobar-se incòmode, sigui el que més el defineix. “M’encanta que la gent s’enganxi, gaudeixi i rigui quan veu que participa de fer que succeeixin coses i, com passarà a la Canonja, de veure que es fa màgia directament a la seva mà”. En aquest sentit, l’artista reconeix que “m’ha sorprès molt agradablement com la gent intervé i participa, i penso que la clau és que, al contrari d’altres mags que foten canya al públic, amb mi ningú mai passa un mal moment”.

De fet, a l’Impossible canongí seran només una quarantena les persones que podran gaudir de l’espectacle de Montana en cadascun dels dos passis que oferirà, “i són bastants més dels que tinc habitualment, perquè l’espectacle va començar amb només 12 persones de públic i durant la pandèmia ho vam baixar a 6 espectadors per complir amb els límits d’aforament, i així hem continuat. Això dóna un sentiment de protagonisme increïble al públic, on cada cosa que passa, passa just al seu davant”.

Montana reconeix que amb passis tan reduïts ha de treballar molt més que altres que omplen sales amb centenars de persones i, de fet, acostuma a fer deu shows setmanals, però “l’experiència és molt diferent i gratificant, perquè venen famílies o grups d’amics i la comunió és molt més gran que en un gran escenari”.

La màgia del mentalisme

Per aquells que encara no tinguin clara la diferència entre la màgia i el mentalisme, Tony Montana explica que la diferència és bàsicament tècnica. “La màgia transforma els elements, habitualment amb objectes que es consideren màgics, com ara monedes que desapareixen o cartes que canvien de lloc; mentre que en el mentalisme la màgia no és en l’element, sinó en el poder del mentalista per endevinar que triaràs, que faràs o què pensaràs”.

En qualsevol cas, Montana garanteix que tothom que passi per l’Orfeó Canongí podrà passar una gran estona i gaudir al màxim amb números que faran pensar a tothom. “Les xarxes socials estan plenes de màgia, fins i tot de gent que explica com es fa, i això ens obliga a treballar cada vegada més i millor per sorprendre la gent”.

Tony Montana serà aquest dijous a les 20.00 i a les 21.15 h. a l’Orfeó Canongí Teatre Municipal. Més informació, programació completa i entrades del festival l’Impossible en aquest enllaç (clica aquí).