.

Un moment del concurs de pelar patates. Foto: DiariTots21

Prades ha viscut aquest diumenge una intensa Festa de la Pagesia, la reconversió de l’antiga Festa de la Patata en una proposta que obre el mercat dels productes que es conreen a la Vila Vermella, tot i que la patata ha seguit sent l’estrella de la jornada.

Concursos, fira de productes gastronòmics i artesanals, un concert,… diverses han estat les activitats organitzades per l’Ajuntament, però la que més atenció ha atret ha estat la celebració, al bell mig de la plaça de la Vila, del concurs de pelar patates.

Quinze han estat els participants i ha repetit una guanyadora: la pradenca Rosa Martorell. En segona posició ha resultat Pilar de la Calle i tercer, Vicenç Ferrer.

 

També ha tingut lloc la celebració dels concursos de truita amb patates i guisats. Els guanyadors han estat els següents: Millor guisat, David Sosa; truita més bona, Àstrid i iaia Tere; truita més artística, Oliver Martorell. Altres més bo: Txell Domènec, i altres més original, Carme Masgoret.

La Fira ha atret també l’interès dels visitants, especialment els productes locals, com l’avellana i els seus derivats -garrapinyada, avellana amb xocolata i una gustosíssima crema d’avellanes i cacau. És la firma de Marta i Miquel El Castellot -nom que rep la partida-, una nova empresa productora i elaboradora d’avellana i dels seus derivats, una gamma de productes de Prades, genuïnament quilòmetre zero.

També oferia producte Bodegues Totó Marquès de Prades, que en 2018 va començar a comercialitzar vins nascuts de conreus a 950 metres d’alçada. Presentava dues marques de vins negres: Cel de Prades i Prades 950, molt afruitats i frescos, amb Guillermo Marquès fent de mestre de cerimònies. Recordaven Marquès i també l’alcalde, Llorenç Torruella, que temps enrera Prades conreava vinya. En certa manera, ara es recupera de nou.

Tampoc faltava l’oferta de la poma de Prades, com tampoc la buscada patata de Prades que presentava la Cooperativa. Joan Musté, col.laborador de la cooperativa a la Fira, destacava com amb el pas del temps es va reduint el nombre de productors associats a la cooperativa que conreen la preciada patata pradenca, amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP). I la sorpresa final la donaven dos pradencs duent farcells carregats de rovellons acabats de plegar.

L’alcalde resumia l’esperit de la jornada per a DiariTots21: “Es tracta de promocionar els productes agroalimentaris pradencs i donar-los a conèixer. En reduir-se el nombre de productors de la patata i pel fet que disposem de tanta oferta variada, hem cregut oportú convertir la Festa de la Patata en Festa de la Pagesia. A Prades tenim nous, castanyes, rovellons, patates, pomes, avellanes, vi i llúpol. I tot d’una gran qualitat”. A la festa ha assistit també la delegada territorial d’Agricultura de la Generalitat, Glòria Tibau.

La plaça també ha ofert oli de les Garriges, formatge d’Osona o manualitats fetes amb material reciclat, com ara casetes en miniatura i altres objetes de decoració de la reusenca Io Sagarra i d’altres artesanes. La festa havia començat hores abans amb un bon àpat d’esmorçar a la mateixa plaça de la Vila.

Us oferim un resum gràfic de la jornada. Fotos: DiariTots21.

El jurat pesant els quilos de patata pelats

L’assortit de truites presentat a concurs

Els guanyadors del concurs de pelar patates. Al centre, Rosa Martorell. A la seva dreta i esquerra, Pilar de la Calle i Vincenç Ferrer. A la dreta de la imatge, Glòria Tibau, delegada territorial d’Agricultura

Els vencedors dels concursos de truites de patates i guisats

L’alcalde, a la parada de la poma de Prades

Marta Torres, nova productora i elaboradora de productes d’avellana

Guillermo Marquès, elaborador de vins pradencs

La sorpresa del matí

La patata de la Cooperativa de Prades

Io Sagarra ofereix disseny propi amb material reciclat