.

Rafel Muria, en acció, creant les seves propostes culinàries. Foto: Helder Moya

Feia 43 dies que a Cornudella de Montsant s’hi estava cuinant alguna de grossa. El compte enrere l’anunciava diàriament el xef Rafel Muria mitjançant les seves xarxes socials. Sense donar masses pistes, l’equip al complert del Quatre Molins treballava en una idea que, després de pràcticament un mes i mig, ha vist la llum. El restaurant guardonat amb una Estrella Michelin, un Sol Repsol i amb el títol de restaurant de l’any 2022 per la Guia Gourmand ha presentat dues propostes titulades: La nostra essència i Els nostres pensaments.

El cuiner nascut a El Perelló és un cul inquiet, té nervi. Mentre presenta cadascun dels 13 capítols que composen Els nostres pensaments no para de moure’s al voltant de la taula, l’únic instant en que s’atura és per posar-se serio i reconèixer, a pit descobert, que «estem davant de l’aposta més arriscada i més ambiciosa des que vaig aterrar en aquesta casa l’any 2018 ». Amb aquests menús ‘El xef de la mel’ -conegut així per ser sisena generació de la família d’apicultors Muria- no només explora el seu creixement personal i professional, sinó que busca posar la gastronomia del Priorat a l’alçada de la seva reconeguda tradició vinícola.

El menú es composa de 13 capítols interessantíssims pel paladar. Foto: Helder Moya

Difícil elecció

Els nostres pensaments es planteja com un viatge sensorial que explora el territori del Priorat, l’apicultura i la Mediterrània. Té un preu de 120 euros, maridatge a banda. Per la seva part La nostra essència es diferencia del primer en que és un homenatge als plats icònics del Quatre Molins. Una proposta més curta i assequible (85 euros) que ha estat concebuda per oferir als comensals una visió nostàlgica de l’evolució del restaurant, amb una selecció dels millors plats que s’han cuinat a la casa.

Pels que ja coneixeu el Quatre Molins, La nostra essència us pot semblar un remember, ara bé, si feu cas al missatge anteriorment mencionat d’en Rafel Muria, arrisqueu i poseu a prova el vostre paladar amb Els Nostres Pensaments. Nosaltres hem tingut l’oportunitat de provar-lo i el qualificatiu de sublim, es queda curt.

El rusc, la clau de tot pel conegut com ‘xef de la mel’. Foto: Helder Moya

El rusc global de Rafel Muria

Noms propis com el del xef Michel Gras, amb un restaurant situat a Laguiole (França), amb tres Estrelles Michelin; en Joël Robuchon, del restaurant parisenc L’Atelier, amb dues Estrelles Michelen, o en Fran López, de Villa Retiro, a Xerta formen part del rusc de Rafel Muria. Un concepte que el vincula als orígens i que utilitza com a metàfora, origen i fi en el procés de creació d’Els nostres pensaments. «El rusc és el savor faire de tot un gran equip que hi ha al darrere. Un concepte que es materialitza en cada plat, entès com una cèl·lula viva d’aquest rusc, una peça essencial creada amb amor i respecte per la terra que el defineix».

Connectant Priorat i el Delta de l’Ebre com inspiració

El menú té una forta connexió amb el Priorat; terra de vi, muntanya i fruits secs. Muria ha volgut destacar els productes locals i reivindicar la riquesa d’aquest territori singular creant un aperitiu amb rillet de cabirol, mares de vi ranci i mores salvatges de Siurana o reinventant plats icònics com la truita amb suc.

I també connecta amb el Delta de l’Ebre. A través del menú Els nostres pensaments, el xef vol reivindicar la seva bellesa i conscienciar sobre els greus problemes que l’afecten, seleccionant el millor producte del seu mar per defensar l’ecosistema i preservar-lo com un tresor.

Un menú conscient que cuida l’entorn i les persones

I és que Muria posa cap i cor en tot el que fa. Per aquest motiu, el resultat és també un menú conscient que es materialitza en la voluntat de potenciar el reaprofitament com una oportunitat per transformar el que sembla sobrer en autèntiques delícies; en la intenció de crear una proposta plàcida per la salut utilitzant zero sucres i poc greix; en les ganes d’arriscar-se incorporant superaliments peculiars com la gelea real, en la tria de plantes «que utilitzaven les iaies per fer olives», com la sajolida i en el treball amb productes ecològics i exòtics del jardí botànic d’Ecoherbes.

Els mitjans de comunicació presents en aquesta presentació al Quatre Molins. Foto: Helder Moya

Consolidació i creixement de Rafel Muria

Amb aquests dos nous menús, Rafel Muria també ha posat de manifest el moment de consolidació i creixement que viu el seu projecte, així com la voluntat de potenciar i expandir la gastronomia del Priorat; un territori que es troba en un dels seus millors moments.

Després de sis anys i mig al capdavant del Restaurant Quatre Molins, el projecte es troba en plena expansió obrint noves vies de negoci i creant experiències gastronòmiques vinculades al territori, com per exemple els dos projectes adquirits el passat mes de març: el restaurant Brichs de Falset i l’Hotel Siuranella a Siurana de Prades.