.

Els membres de l’organització del 29è Concurs de Castells, a la Tarraco Arena Plaça, que s’omplirà de gom a gom. Foto: Cedida/M.Granell

Tarragona tornarà a viure aquest cap de setmana una nova edició del Concurs de Castells, la vint-i-novena, en una doble jornada que es preveu apassionant i que promet fortes emocions. Aquest dijous s’han presentat els darrers detalls organitzatius de l’espectacle casteller més gran del món, en una roda de premsa que s’ha celebrat a la Tarraco Arena, el mateix escenari on competiran les trenta colles, divuit el dissabte i dotze diumenge.

En mig de tot plegat, cal destacar les xifres rècord de seguiment que tindrà l’esdeveniment, amb més de 400 professionals de la comunicació, d’una trentena de mitjans de quinze països, els quals s’han acreditat per seguir una o les dues jornades del Concurs de Castells. Entre aquests hi figuren mitjans de l’Índia, els Estats Units, Regne Unit, França, Suïssa, Portugal, Argentina o Mèxic, entre d’altres.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; la directora General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Carol Duran; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; els principals patrocinadors del gran esdeveniment, com el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho; el cap d’equip d’Estrella Damm a la zona de Tarragona, Oriol Trullàs i el director comercial de CaixaBank de TarragonaLleida, Josep Ramon Fontanet; així com els directors del Concurs de Castells, Xavier Gonzàlez i Ester Roca.

Per la seva banda, la directora General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Carol Duran, ha expressat “l’immens plaer per donar un cop més suport al Concurs de Castells així com a totes les colles participants perquè puguin seguir portant la nostra cultura, el nostre tresor més valuós, més enllà”.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha volgut emfatitzar el fet que  “la TAP i els castells son dos termes indissolubles, van de la mà” i ha destacat “la projecció del Concurs de Castells, cada vegada més gran”.


Altres notícies:


L’acte ha comptat també amb els principals patrocinadors del Concurs de Castells, com el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho; el cap d’equip d’Estrella Damm a la zona de Tarragona, Oriol Trullàs i el director comercial de CaixaBank de Tarragona-Lleida, Josep Ramon Fontanet. Javier Sancho ha parlat en nom de tots, manifestant que “els valors i la projecció cultural internacional dels Castells son, en certa manera, els pilars fonamentals de les empreses que representem” i que per tant “ens omple d’il·lusió poder ser un any més aquí”.

Per la seva part, Gonzàlez he repassat els actes previs, com la Diada Internacional de Colles, que se celebrarà dissabte al matí a la plaça de la Font i que comptarà amb la participació dels Xiquets de Copenhage, els Castellers de París; els Castellers d’Andorra i els Castellers de Madrid; així com dels Govindas de Mumbai, que faran una demostració abans de la diada.

La directora castellera, Ester Roca, ha destacat la principal novetat d’enguany com són les polseres del públic per accedir a la grada i a la segona planta. Aquestes polseres s’afegeixen a les que hauran de portar els castellers sense camisa i que vesteixin la samarreta de la colla, que no els permetran accedir en cap cas als pisos superiors, havent de romandre amb la colla. Roca també ha parlat del dispositiu sanitari treballat a tres bandes entre Protecció Civil, Creu Roja i la Xarxa Santa Tecla. Prop de 100 professionals, 12 vehicles i un total de set equips diferents entre personal mèdic i d’infermeria, d’administració i informàtica i voluntaris vetllaran pel bon funcionament i cobertura tant de castellers com del públic dissabte i diumenge a la TAP.

També cal recordar l’horari d’obertura de portes al públic, a les 15.15 h dissabte i a les 08.45 diumenge; així com que es podrà accedir al recinte amb begudes (de fins a 0,5 L i sense tap) i menjar per al consum personal. Per motius de seguretat, no es poden entrar llaunes, ni envasos de vidre, ni cantimplores, ni termos, ni ampolles de mida superior. Tampoc es podran entrar coberts metàl·lics, bastons i /o altres objectes contundents.

El Concurs s’afegeix al programa Apropa Cultura

Així mateix el director ha explicat que el Concurs de Castells s’afegeix per primer cop en aquesta edició al programa de la Generalitat de Catalunya Apropa Cultura, oferint 25 entrades per dissabte i 50 entrades per a diumenge  – totes elles exhaurides -, a entitats i associacions que treballen amb col·lectius desfavorits, a un preu reduït. L’Ajuntament de Tarragona torna a impulsar aquesta col·laboració amb el programa Apropa Cultura, ara amb el Concurs, amb l’objectiu de facilitar l’accés a la seva programació a les persones en situació de vulnerabilitat. Gràcies a aquest programa, s’ofereixen localitats de bona ubicació i fàcil accés als espais i esdeveniments culturals, a grups socials provinents de col·lectius vulnerables, associacions de familiars i entitats de l’àmbit de la salut.

Finalment l’alcalde ha volgut destacar l’èxit dels mitjans de comunicació presents aquest cap de setmana a la TAP.  En aquest sentit ha destacat una vegada més la rellevància d’aquest esdeveniment “sent tan únic, que cada vegada el ressò arriba més lluny”, ha apuntat.  A més, Viñuales ha posat èmfasi en l’augment dels mitjans gràfics ja que “més enllà de la competitivitat i de que estem en un concurs que finalitzarà amb uns guanyadors, tothom fa uns castells d’una bellesa plàstica impressionant, que valen la pena de plasmar en imatges”.

L’alcalde de Tarragona ha volgut agrair també el fet que “fotoperiodistes locals, altres fotògrafs aficionats al món casteller i fins i tot algun de professional, ja fa anys, es va fixar en aquest instant que ha donat la volta al món, com és el fet casteller i han contribuït al seu reconeixement mundial”.

Els representants de les dues colles, amb les reproduccions dels guardons i els alcaldes del Vendrell, Tarragona i Valls. Foto: Cedida

Lliurament del premi de 1952

Per altra banda, l’alcalde de Tarragona ha presidit també aquesa dijous l’acte institucional commemoratiu del 3er Concurs de Castells, celebrat el 28 de setembre del 1952 a Tarragona. Durant l’acte, Rubén Viñuales ha lliurat el trofeu corresponent a aquest Concurs de Castells als seus guanyadors ex aequo, les colles dels Nens del Vendrell i la Muixerra de Valls, totes dues amb 2.100 punts. Els castells assolits per ambdues formacions van ser el 2 de 7, el 4 de 8 i el 3 de 7 aixecat per sota. Els caps de colla eren, per part dels Nens del Vendrell, en Jan Julivert, i per part de la Muixerra de Valls, l’Antoni Domingo Fuguet.

Donat que ningú havia previst que es pogués produir un empat en aquell moment, només hi havia preparada una copa per a la colla guanyadora, amb la qual cosa, es va acordar no donar-la a ningú i fer arribar els dos guardons més endavant. Aquest lliurament, però, mai es va produir. Quedava pendent, per tant, 72 anys després, el lliurament d’aquests guardons a aquestes dues colles.

L’Ajuntament de Tarragona i el Concurs de Castells han volgut rescabalar a les dues colles d’aquesta situació amb un acte casteller i institucional celebrat aquest dijous 3 d’octubre a l’ajuntament de Tarragona. La celebració ha comptat amb la presència de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré; i el president dels Nens del Vendrell, Valentí Usón Virgili i el president de la colla Joves Xiquets de Valls, hereus de la Colla de la Muixerra de Valls, Ian Gallart, que han recollit els respectius trofeus.