Dow reivindica la importància de l’emmagatzematge de diòxid de carboni i l’hidrogen circular per aconseguir la neutralitat climàtica. La companyia ha presentat aquest dimarts a Tarragona el full de ruta per deixar d’emetre CO2 a l’atmosfera l’any 2050, procés durant el qual les tecnologies pont han de tenir un paper fonamental.
Per per-ho possible, Dow reclama la implicació de les administracions superiors -Brussel.les, Madrid i Barcelona- per fer front, mitjançant l’acompanyament legislatiu i financer, a uns costos de transició que són assumibles en solitari i en la perspectiva de la forta competència nordameicana i xinesa i en la perspectiva que Dow és una firma nordamericana, les decisions de la qual sobre el futur del complex del Camp de Tarragona es prenen als EUA.
En aquest sentit, els directius de Dow han expressat el seu temor al fet que els ajuts públics Perte clouen el 2026, tres anys abans que s’iniciï la segona fase d’implementació de la descarbonització a Tarragona.
Altres notícies: |
La presentació ha tingut lloc al Complex Industrial de Dow Tarragona, i ha comptat amb directiu de pes, la presència del director del complex, Ignasi Cañagueral; el president de Dow Chemical Ibèrica, Antonio Logroño; la directora de Relacions Institucionals de Dow a Espanya, Marianne Berthelot, i Paula Fernández-Canteli, cap de projecte de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME – CSIC).
El seu compromís suposaria una reducció de prop d’un milió de tones de CO2 a l’any. Aquestes emissions provenen fonamentalment del cracker, ubicat al polígon nord, un element d’alt valor per a la indústria química, ja que és l’encarregat de produir la matèria primera, com l’etilè o el propilè, amb el qual s’elaboren els components químics que posteriorment es transformen en productes de consum de múltiples àmbits (sanitari, alimentari, tèxtil, automòbil, etc.), indispensables en la societat actual.
El 50% de la producció química de Catalunya es fa a Tarragona
El cracker, per tant, proporciona autonomia estratègica al territori i al conjunt de l’Estat, i es troba a l’inici de la cadena de valor de tot el sector químic, motor econòmic del territori. Segons dades de l’AEQT, el clúster químic de Tarragona és responsable del 50% de la producció química de Catalunya i del 25% de la producció química d’Espanya, a més de proporcionar 11.000 llocs de treball directes i indirectes a la demarcació. Per tot plegat, el president de Dow Chemical Ibèrica, Antonio Logroño, ha remarcat el paper fonamental de Dow i del conjunt del sector químic en la societat actual. “Som un motor econòmic, creem allò que és essencial i som estratègics”.
El full de ruta de Dow contempla tres fases, que tres fases, que es desenvolupen progressivament fins a l’any 2050:
La primera preveu una reducció d’emissions de fins al 20% de CO2 (sempre respecte a les emissions de 2020) gràcies a l’electrificació i l’execució de projectes d’eficiència energètica. Les millores introduïdes al cracker en les parades de 2021 i, especialment, les que s’executaran en la parada del 2029, són les fites principals d’aquest període.
La segona fase, que s’estendria durant les dècades de 2030 i 2040, contempla la utilització de les anomenades ‘tecnologies pont’, com l’hidrogen circular o la captura i emmagatzematge de CO2 (l’anomenat CCS, segons les sigles en anglès). El desenvolupament d’aquestes tecnologies estimen una reducció de fins al 90% d’emissions de CO2.
L’any 2050 es preveu haver arribat a la tercera fase, la de l’assoliment de la neutralitat climàtica, és a dir, que ja no s’emetria CO2 a l’atmosfera. Per fer-ho possible, es preveu la implementació de tecnologies com l’electrificació del cracker o l’aprofitament de l’hidrogen verd.
Tot plegat, suposa un escenari de transformació de gran importància. “La societat ens ha demanat que ens transformem i entomem el repte com un desafiament i una necessitat. Com que Dow i, més concretament, el nostre cracker, es troba a l’inici de la cadena de producció, la nostra descarbonització facilitaria en cadena l’eliminació o disminució d’emissions en molts altres processos”, ha destacat Antonio Logroño.
Segons el director del Complex Industrial de Dow a Tarragona, Ignasi Cañagueral, cal garantir l’adopció d’aquestes tecnologies pont per assegurar la competitivitat de Dow a Tarragona en el context d’un ercat global: “Si volem i se’ns demana rebaixar les emissions de CO2 no podem esperar fins a l’any 2050 a disposar de les fonts d’energia òptimes. Hem de ser competitius durant tot el procés, mentre afrontem aquesta transformació tan rellevant. Si no garantim la producció d’un etilè de qualitat a un preu raonable la competència és ferotge i podem quedar-nos enrere”.
Durant les intervencions s’ha constatat que a curt termini utilitzar hidrogen renovable com a font d’energia per al cracker no és una opció viable, ja que no és una solució prou madura. Marianne Berthelot, directora de Relacions Institucionals de Dow a Espanya, ha insistit en el fet que cal la col·laboració de les administracions i del conjunt de la societat per desenvolupar les tecnologies pont: “Tant la nova Comissió Europea, que ja contempla la captura i emmagatzematge de CO2 com una tecnologia clau per avançar en la descarbonització de la indústria; com el PNIEC espanyol, que menciona la tecnologia per a les indústries ‘hard to abate’ i les emissions de procés, faciliten el desplegament tecnològic necessari per poder invertir”.
La reputada investigadora Paula Fernández-Canteli, experta en recursos energètics, ha constatat que l’emmagatzematge de CO2 és una “tecnologia fiable, segura i contrastada, com ho demostren els nombrosos projectes ja en funcionament o en desenvolupament a diversos llocs del món, principalment als Estats Units i el nord d’Europa”.
En un context de crisi energètica a la Unió Europea i d’emergència climàtica mundial, Dow vol contribuir,
amb la seva descarbonització, al progrés de la indústria química d’alt valor i al desenvolupament del
polígon químic de Tarragona.
Director DiariTots21