.

El pilar de la Jove, arribant a l’Ajuntament, ha estat el més ràpid de la jornada de la Mercè. Foto: Cedida-X@JoveDeTarragona

Si és la Mercè, toquen pilars caminant, i així ha estat aquest dimarts al migdia a la Part Alta de Tarragona. Després d’una diada de dues rondes a la plaça de les Cols, en la qual s’han vist castells de set i vuit pisos, les quatre colles tarragonines han arrencat amb el plat fort del dia, els tradicionals pilars caminant de l’última jornada de festes.

El final de la Santa Tecla castellera i gairebé del programa no ha acabat de ser tan gloriós com s’esperava, perquè si bé els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove han completat el recorregut des de les escales de la Catedral fins a la plaça de la Font i han pujat l’enxaneta al balcó, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau ha complert i ha arribat fins a la porta consistorial, però el fet d’arribar justeta i de no trobar-se la faixa preparada han ocasionat que l’estructura es trenqués abans que l’enxaneta tingués l’oportunitat de sortir del pilar. La principal decepció, però, ha estat pels Xiquets del Serrallo, que semblava que ho tenien tot de cara per completar el seu vint-i-setè pilar caminant consecutiu i han fet llenya entre la baixada de Misericòrdia i la plaça de la Font.

La primera colla a fer el pilar caminant ha estat la dels Xiquets de Tarragona que han aconseguit fer el recorregut des de la plaça de les Coques, pujant al Pla de la Seu, fins al balcó de l’ajuntament en 7 minuts i 58 segons. Semblava que no farien canvi de baix i, de fet, l’han fet força tard, quan ja es trobaven ben entrada la plaça de la Font. Des d’allí han reprès el ritme i han arribat sense massa dificultats al balcó consistorial.

El pilar dels Xiquets, al carrer Major, ha estat el primer en fer la baixada i arribar al Palau Municipal. Foto: Cedida-Tarragona Cultura

El segon torn ha estat per la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, que ha començat el pilar quan els Xiquets encara eren a mitja plaça de la Font i han agafat un bon ritme des del primer moment. De fet, han estat els més ràpids de la jornada, amb un temps de 7 minuts i 32 segons. Els liles han optat per fer un canvi de baixos a la zona habitual –a l’encreuament del carrer Major amb Cavallers i la Nau– i han arribat al balcó del Palau Municipal amb solvència.

El pilar del Serrallo, a punt per fer la baixada de Misericòrdia, on s’han evidenciat els seus problemes. Foto: Cedida-Tarragona Cultura

El tercer torn era per al pilar caminant dels Xiquets del Serrallo, que buscaven allargar el seu rècord de 26 baixades del pilar caminant completades de forma consecutiva, però ben aviat s’ha vist que avui no era el seu dia. Just davant de l’antic ajuntament han hagut de fer la primera aturada i el primer canvi de baix. Buscaven seguretat i anaven al seu propi ritme, però a la baixada de Misericòrdia s’ha vist que el pilar tenia problemes. Quan l’estructura ha arribat a una zona més planera el segon ha demanat aturar-se per recol·locar els peus de la terç i, després d’alguns intents per trobar una posició còmoda, el pilar s’ha trencat quan estaven a punt de reprendre la marxa per encarar la cantonada de la plaça de la Font.

El pilar de Sant Pere i Sant Pau ha estat un exemple de resistència i ha arribat al límit a l’ajuntament. Foto: Cedida-Tarragona Cultura

Per acabar, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau ha treballat també força el seu pilar. Després del canvi de baix a la cantonada del carrer Major i el carrer la Nau, la terç ha anat quedant lleugerament avançada i escorada a la seva esquerra, però l’estructura ha aconseguit arribar fins a les portes de l’ajuntament gràcies a la tasca feta pel segon.

L’esforç s’ha vist recompensat i han creuat la plaça i pujat les escales del Palau Municipal al límit de les seves forces en 7 minuts i 59 segons. Tot i això, la faixa per agafar l’enxaneta no estava a punt i al castell li han sobrat aquests segons abans de trencar-se i no permetre la sortida de l’enxaneta. Malgrat això, bona part de la plaça i el mateix Ajuntament de Tarragona han donat per bo el pilar, tot aprofitant que cap norma en aquesta diada exigeix pujar o no al balcó, sinó, simplement, arribar al Palau Municipal.