.

El consistori ha explicar que l’aigua pot afectar la pell i els veïns reclamen aigua de qualitat. Foto: Cedida

L’elevada presència de trihalometans (THN) a l’aigua de la xarxa pública municipal de Riudecanyes, que prové del pantà del municipi i es troba gairebé sec, fa mesos que impedeix els veïns i veïnes del municipi utilitzar l’aigua corrent per a usos alimentaris –ni beure ni cuinar–, però fins ara no hi havia hagut raons per fer pensar que aquesta aigua de la xarxa pública fos perjudicial per al seu ús en la higiene personal. I aquest és el problema: fins ara.

A través d’una carta dirigida a tots els riudecanyencs aquest dimecres, l’alcalde del municipi, Ernest Roigé, explica que el departament de Salut de la Generalitat ha informat que elevades exposicions als trihalometans a través de la pell també poden ser perjudicial per a la salut. Davant aquesta nova informació, el consistori ha optat per recomanar els veïns i veïnes “reduir el temps que passem a la dutxa o al bany, per tal de minimitzar el risc d’exposició a aquestes substàncies”.

En la mateixa carta, Ernest Roigé reconeix que “sabem que aquesta situació pot generar certa inquietud”, tot i que assegura que es tracta d’una “mesura preventiva”.

La reacció per part d’alguns veïns i de l’oposició municipal no s’ha fet esperar i la matinada d’aquest dijous ja han aparegut al poble diverses pancartes on reclamen un servei d’aigua amb cisternes i que s’asseguri la qualitat de l’aigua i de la salut dels habitants del municipi.

Una de les diverses pancartes que la matinada de dijous han aparegut a l’entrada del municipi. Foto: Cedida

El principal problema dels trihalometans és que no està del tot clara en quina quantitat poden arribar a ser perjudicials per al cos humà a través del contacte amb la pell, de manera que la “reducció” del temps que es passa a la dutxa resulta subjectiva. De fet, el THN és un compost orgànic volàtil derivat estructuralment del metà i generat en el mateix procés de potabilització. La majoria d’aquests compostos es produeixen durant el procés de desinfecció de l’aigua per la reacció de la gran quantitat matèria orgànica no tractada que presenta (acumulada en grans quantitats en aigües del fons del pantà), amb l’hipoclorit (el clor) utilitzat per a potabilitzar-la.

En la mateixa carta, l’alcalde fa una crida a la tranquil·litat tot recordant que l’Ajuntament de Riudecanyes espera que en poques setmanes es pugui començar a disposar de l’aigua del nou pou que ha perforat el municipi. A més, recorda la necessitat de fer un ús responsable d’un recurs com l’aigua, a la vegada que insisteix que el consistori “està compromès amb la salut i el benestar dels veïns i veïnes” i que es continua treballant per oferir un servei d’aigua “de qualitat i segur”.

(seguirà ampliació)