L’Ajuntament de Constantí ha presentat aquest dilluns 16 de setembre l’oferta socioeducativa dels serveis municipals per al curs 2024-2025.
Es tracta del paquet ampli de serveis públics municipals, que van des dels cursos musicals, les propostes literàries de la Biblioteca, la formació en llengua catalana, la formació per a persones adultes o adreçada a trobar feina. Una mena d”universitat municipal’ en col.laboració d’entitats i institucions, com la Generalitat o la Cambra de Comerç de Tarragona i pensada principalment per a formar en aspectes bàsics i per a la cohesió social dels habitants de Constantí.
L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez, la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny, i dels tècnics i responsables dels diferents serveis socioeducatius.
L’alcalde ha destacat en la seva intervenció “la importancia de la tasca social i formativa que es realitza des d’aquests serveis” i n’ha subratllat “la qualitat i la varietat, amb una oferta molt àmplia que cada any intentem millorar”.
Un any més, l’acte ha comptat també amb la presència de la directora del CPNL de Tarragona, Rosa M. Ibarz, que ha volgut destacar la tasca que es realitza des de l’Oficina de Català de Constantí. En aquest sentit, ha subratllat la gran acollida dels cursos de català durant aquest primer trimestre del curs, amb grans dades de matriculació i exhaurint totes les places disponibles. Durant el primer trimestre s’amplien fins a 4 els cursos de primer nivel i nivel elemental que s’oferrian . A més, a final de curs es realitzaran diverses activitats de coneixement de l’entorn.
Pel que fa a l’oferta formativa de l’Escola d’Adults es fonamenta en 5 eixos principals: les competències bàsiques, competències digitals, la formació reglada, les llengües (català i anglès en diferents nivells) i la formació ocupacional. Dintre de l’apartat de la formació ocupacional es manté l’aposta per l’acció formativa com una via per millorar la qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral de la població.
Alfabetització
Destaca especialment la lluita contra l’analfabetització que presenta un sector de població -vinguda d’altres països- i on aquesta mancança afecta especialment les done-, destacava Gemma Santos, directora de l’Escola d’Adults. “També hi ha casos de persones que no han acabat l’ESO o de joves que tenen un dèficit de comprensió lectora”, subratllava
Altrament, es continuaran desenvolupant cursos de formació totalment subvencionats pel SOC que permetran l’obtenció de certificats de professionalitat com és el curs d’Atenció Sociosanitària. A més, es realitzaran altres cursos de formació ocupacional que han tingut una gran demanda els darrers anys, com és el curs de Mosso de Magatzem. Una de les novetats d’aquest any serà un curs de Polimantenidor, que permterà obtenir les nocions bàsiques i els coneixements per al manteniment i millora dels edificis i equipaments públics, concretament dels centres educatius.
La formació ocupacional de l’Escola d’Adults es complementarà un any mes amb els cursos que s’ofereixen des de l’Oficina Municipal de Treball. Amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Tarragona es posaran en marxa un curs de vetllador/a, monitor/a de transport i monitor/a de menjador, que ha tingut una gran demanda els úlyims anys. Un altre dels cursos que s’implementaran serà el de transportista (nivell B). Des de l’Oficina de Treabll, que aquest any ampliarà el seu horari d’atenció al públic, es realitzaran també tallers d’orientació laboral per obtenir eines per a la recerca de feina, realització de currrículms, de forma personalitzada
Pel que fa a l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens, l’oferta formativa està adreçada a alumnes a partir dels 4 anys i sense límit d’edat. Les especialitats instrumentals ofertades són: clarinet, flauta, saxo, violí, viola, guitarra, baix elèctric, piano i bateria.
D’altra banda, i en una vessant més social de l’escola, també es pot formar part de les agrupacions i formacions instrumentals com són la Banda Municipal i els Conjunts Instrumentals, que col·laboren durant tot l’any amb diversos esdeveniments socioculturals que es fan al municipi. Entre les novetats d’aquest curs es posarà en marxa un taller de batucada i un cor modern amb classes de cant.
Des de la Biblioteca Municipal de Constantí es manté i consolida la programació d’activitats periòdica del curs anterior, que compta amb la participació d’un grup estable d’assistents i que vol reivindicar la biblioteca com un espai de trobada i socialització.
Els clubs de lectura
Així, es mantenen activitats com el Club de Lectura Infantil, adreçat a alumnes de 2n i 3r de primària, el Club de Manga adreçat a alumnes de 5è i 6è aficionats a aquest gènere i els Jocs de taula amb família i amics. També es mantenen el Club de Lectura de creixement personal, el Club de Lectura en família i el Club de Lectura fàcil, en col·laboració amb l’Oficina de Català. D’altra banda, continuen les activitats habituals com els clubs de lectura d’adults o juvenil, i també es donarà continuïtat al projecte LECXIT, que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora, i al projecte de Mirmiga, que compta amb la participació de les escoles de Constantí.
Director DiariTots21