Tarragona, i en concret la platja de la Savinosa, s’ha convertit en el centre d’atenció faunístic de Catalunya aquest estiu: el naixement la nit passada de més de 50 exempars de tortuga caretta, una espècie que no anidava fins ara a la Costa Daurada sinó en llocs més calents, com Grècia, Turquia o el nord d’Àfrica. Doncs bé, encara queden 38 ous per esclatar al niu que la mare va instal.lar el juliol passat i que la perícia d’un usuari d’aquesta platja -nudista en el tram del niu- va permtre alertar les autoritats.
Més de 100 voluntaris col.laboren les 24 hores per custodiar el naixement de les tortugues, que sempre ho fan de nit. La nit passada, més de 100 persones es van reunir per veure el naixement de les primeres cries, 12 de les quals van ser enviades al CRAE per a la seva recuperació i la gran majoria van ser alliberades.
Dels 90 ous que hi havia al niu, 52 tortugues han sortit de manera natural aquesta nit entre les 22 h i les 6 de la matinada. 31 han estat alliberades directament al mar aquesta mateixa nit després dels treballs de biometria realitzats pels professionals del Centre tecnològic BETA i el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM), consistents en mesurar, pesar i avaluar el grau de maduració d’una per una.
L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha visitat avui el lloc, que aquest vespre pot despertar de nou l’expectació, i ha comprovat in situ les tasques de custòdia del lloc i seguiment científic de l’evolució dels ous, com ara prendre la temperatura del sòl. Viñuales s’ha mostrat satisfet perquè “la tortuga mare hagi escollit Tarragona per anidar”, justament un entorn natutral de primer ordre com és la Savinosa i amb uns usuaris, els naturistes, sensibilitzats amb la natura. Precisament l’Ajuntament porta temps fent formació dels valors naturals de la zona als seus usuaris.
“Tarragona ha viscut una nit màgica amb aquest naixement”, subratllava l’alcalde. “Ha estat tot un èxit, amb més de 100 voluntaris custodiant l’espai”.
Altres notícies: |
No és el primer cop que neixen tortugues a Tarragona, se n’han vist a platges com El Miracle, la Llarga o l’Arrabassada. Es cofirma que el canvi climàtic està desplaçant cap a la Costa Daurada el naixement d’aquests exemplars, que estan protegits, destacava al seu torn Irene Alvarez, inveestigadors postdoctoral del Centre Tecnològic Beta de la Univertitat de Vic.
Txiki López, responsable de la custòdia, subratllava que seguirà havent anidaments a Tarragona donat el canvi climàtic ha demanat als curiosos que respectin l’entorn, “no fent fotos amb flaix”, per exemple, i no tocar-les.
Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés. D’agost a octubre es poden trobar cries o rastres de cries de tortugues marines a la platja, de nius no enregistrats.
En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de vulnerable.
L’operativa
L’operativa ha estat liderada pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Tarragona a través de la conselleria de Medi Ambient, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, la Fundació CRAM, la Universitat de Barcelona, Agents Rurals, i voluntàries i voluntaris durant la custòdia i vigilància del niu.
El nou secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha celebrat el naixement de cries de tortugues a la platja de la Savinosa perquè “que hi hagin tortugues que neixin i criïn a Catalunya indica que encara tenim una certa qualitat ambiental a les platges de la costa catalana, que sempre hem de mirar de millorar, i que podem conviure amb aquests animals”. Sargatal també ha destacat que “les tortugues formen part dels ecosistemes marins i son predadors de les meduses” i, per tant, “si hi ha més tortugues marines, hi hauria un depredador que limitaria les poblacions de meduses que són molt empipadores degut a la seva abundància per la falta del seus depredadors”, ha reblat.
Director DiariTots21