L’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal Aigües de Reus, ha intensificat aquest estiu els tractaments que es duen a terme per al control de les plagues d’insectes (paneroles, mosquits, vespes, etc) i rosegadors. Des de principi de juny i fins a final de juliol, s’han fet intervencions contra rosegadors en 2.824 punts de la ciutat, i en 3.566 punts contra paneroles i altres insectes. Un número d’accions i tractaments que és el més alt fins a la data, amb la consegüent inversió més elevada de la història.
Aquest pla de tractaments obeeix a un contracte que va entrar en vigor el passat mes de juny i que es mantindrà vigent de manera anual durant un mínim de tres anys. El nou contracte contempla que els tractaments preventius i correctius es dupliquin en la majoria de barris de la ciutat i, especialment, als parcs i jardins del municipi, i en aquelles zones on hi ha més presència de plagues.
Fruit d’aquesta nova línia de treball, en els dos primers mesos de contracte ja s’han fet en alguns barris fins a 1.783 actuacions mensuals contra paneroles i 1.412 contra rosegadors. Cal tenir en compte que, en tota la ciutat, al llarg d’un any, s’hi faran 16.954 actuacions contra rosegadors, quan en l’anterior contracte eren 3.866 (un increment del 78%). En el cas de les paneroles les intervencions en punts concrets de tota la ciutat passaran de 14.254 a 21.396, és a dir, un 34% més.
Altres notícies: |
“Estem fent un important esforç per a controlar les plagues, però possiblement encara és aviat per fer-ne un balanç. Dos mesos encara és poc temps”, afirma el regidor responsable del servei, Daniel Rubio. Tot i això, alguns indicis i fets puntuals fan pensar que el pla de tractaments està funcionant. “Ens comencen a arribar notificacions ciutadanes de presència de paneroles mortes al carrer, la qual cosa fa pensar que el sistema és eficient i que aquests insectes surten moribunds de les clavegueres, que és on s’intervé principalment”, afegeix el regidor.
En aquest sentit, el contracte en vigor ja preveu la retirada dels insectes i rosegadors de la via pública, alhora que Aigües de Reus manté vies de coordinació amb el servei de neteja municipal.
Aigües de Reus espera que aquesta intensificació dels controls pugui mantenir estables les poblacions d’insectes i de rosegadors a la ciutat, malgrat que les circumstàncies climàtiques adverses dels darrers anys (amb manca de pluges i augment de temperatures) han fet que les plagues tinguin l’ambient que els és més propici per proliferar.
Malgrat això, Aigües de Reus vol precisar que la desaparició absoluta dels rosegadors o dels insectes és una quimera, i que l’administració tan sols pot garantir un control de la seva població, tot posant de manifest que en aquesta qüestió també és fonamental que els particulars facin un seguiment i control de les plagues, amb els tractaments que siguin necessaris.
El telèfon 900 funciona
Una altra de les novetats del contracte que va entrar en vigor fa dos mesos ha estat l’entrada en servei de nous canals de comunicació que permeten una notificació més àgil i eficient de les incidències per part de la ciutadania i, consegüentment, una major agilitat en els tractaments correctius un cop es té notícia de l’existència de plagues a la via pública.
Dels nous canals de comunicació, ha estat el telèfon gratuït 900104415 el que ha tingut una millor acceptació. Un 64,52% per cent de les comunicacions ciutadanes que s’han rebut han arribat per via telefònica. En menor mesura, les notificacions han estat emeses via correu electrònic: controlplagues@aiguesdereus.cat així com mitjançant el web: https://www.aiguesdereus.cat/ca-es/Empresa/Control-de-plagues
Després de dos mesos d’experiència i 283 notificacions rebudes, Aigües de Reus vol demanar a la ciutadania que faci un ús racional d’aquests mitjans de comunicació, pensats per notificar incidències d’una certa magnitud. Es donen casos de trucades que comuniquen la presència d’una sola panerola, o que informen genèricament de l’existència de rosegadors i paneroles en un barri. En arribar els tècnics llocs, la majoria d’avisos responen a nivells d’afectació baixos, molt baixos o directament nuls.
“Entenem que la gent truqui i ens alegrem de la seva col·laboració, però la ciutadania ha d’entendre que no podem mobilitzar els equips per una sola panerola i també ha de saber que els tractaments preventius es fan de manera continuada a tots els barris, segons quina sigui l’afectació de plagues que hi hagi”, raona el regidor.
Planificació i qualificació
El servei de prevenció i control de plagues està dissenyat de manera que es fa coordinadament amb les tasques de manteniment que Aigües de Reus ja du a terme de manera permanent a la xarxa de sanejament. La planificació que s’aplica de forma permanent té en compte diversos aspectes. En primer lloc, els cicles vitals i de reproducció de rosegadors i insectes, amb la qual cosa els tractaments són més intensos durant els mesos d’estiu.
En segon lloc, també es valora el nivell d’incidència de les plagues en els diversos barris de Reus. En aquest sentit, tant pel que fa a rosegadors com a insectes, el mapa de la ciutat queda dividit en zones segons quina hagi estat la intensitat de les afectacions al llarg dels darrers anys. Segons el nivell d’incidència en la presència de plagues (que oscil·la entre “baix” i “extrem”), s’actua amb major o menor intensitat en cadascuna de les àrees.
En tots els casos, els treballs per al control de plagues són duts a terme per personal qualificat, que extrema les precaucions per evitar que es produeixin situacions de risc tant entre el personal com entre la ciutadania. En aquest sentit, sempre s’intenta minimitzar al màxim l’ús de productes químics.
Equip de redacció