Corria l’any 2016 quan els estudis barcelonins d’arquitectura Bajet Giramé i JAAS van assumir la responsabilitat d’un projecte important que els hi va caure a les mans: renovar el Càmping Alfacs d’Alcanar (Montsià).
La transformació s’ha anat realitzant per fases, tot aprofitant els mesos d’hivern per convertir les 2,5 hectàrees que ocupa el càmping –inaugurat l’any 1956– en un espai de vacances sostenible, respectuós amb l’entorn i amb un disseny arquitectònic enfocat al turisme de qualitat.
Recentment l’associació ARQUIN-FAD ha guardonat l’obra amb el Premi FAD 2024 a la categoria Ciutat i Paisatge. És el primer càmping a aconseguir aquest reconeixement, fet que enorgulleix a Mario Gianni, actual director i tercera generació (nét dels fundadors) del Càmping Alfacs.
Mario, han passat unes setmanes, com heu assimilat haver guanyat aquest premi?
Precisament amb el pas dels dies és quan ets més conscient del que suposa haver-lo guanyat. Això ens obliga a ser molt més curosos amb el que fem, en poder fer realitat les expectatives de tot el que espera el client quan ens brinda la seva confiança. És important correspondre amb generositat les felicitacions que, a dia d’avui, encara ens arriben pel premi.
Competíeu contra projectes amb ‘molta solera’ de la resta d’Espanya, això encara dignifica més aquest guardó?
Érem conscients que pel fet de ser finalistes teníem moltes opcions. La veritat és que, en el seu dia, quan vam fer l’encàrrec als arquitectes, els vaig traslladar el missatge de què aquesta transformació havia de portar-nos a aconseguir moltes coses. Entre elles, el fet que quan un client veiés les nostres instal·lacions, agafés i truqués per telèfon a un amic seu per dir-li que havia de venir al Càmping Alfacs. Realment és una arquitectura feta a mida, molt adaptada a aquest territori, amb personalitat. Ha de meravellar a qui ho vegi.
Només entrar al càmping, a mà esquerra hi trobem ‘Alfacs Village’, una zona amb 23 ecobungalows, 6 glàmpings, la piscina i la Salina Beach Club. Un espectacle pels ulls!
Som un referent del glamping, una tendència en auge que combina l’experiència del càmping amb el luxe i la comoditat. Les noves zones d’ecobungalows, construïdes en fusta sobre murs de formigó, tenen vista sobre el mar i estan dissenyades per maximitzar l’experiència a l’aire lliure. Aquests ecobungalows compten amb envolupants ventilats i plaques fotovoltaiques, reflectint el compromís del càmping amb la sostenibilitat. En tot plegat hi hem invertit aproximadament uns 3,5 milions d’euros.
Qui té l’oportunitat de fer una estada aquí s’enamora, oi?
Si aixeques la vista i mires cap a l’est, veus les Salines de la Trinitat, són una icona al Delta de l’Ebre i estan situades dins de la Badia dels Alfacs. Sempre hem cercat que el visitant pugui gaudir d’una experiència única, connectant amb la natura que ens envolta i que pugui gaudir de l’oci de la manera més sostenible possible.
Precisament enguany per saciar aquelles ganes de fer coses que té el client, disposem d’un programa d’activitats molt renovat i que fem amb l’Alfacs Tennis Academy. Oferim ioga davant del mar, aquagym, activitats infantils, un camp de biologia marina pels nens…
La teva ment no es cansa mai de treballar en millorar el Càmping Alfacs?
La veritat és que no (somriu). Actualment també estem fent un esforç per renovar els apartament situats davant del mar, i que estan datats dels anys setanta. Els estem renovant de dalt a baix i en la línia amb el que hem fet amb els ecobungalows. I pel 2025 ens agradaria poder oferir un petit Spa&Welness vinculat a la talassoteràpia.
Mario, què et sembla si parlem de la Salina Beach Club? Hi vindria cada dia…
Els càmping són espais de vida social i el nostre Beach Club és el punt de trobada, ja que està obert pels clients com pels visitants de fora. Tothom és benvingut ja sigui per venir a dinar, a fer una copa, gaudir de la música en directe que fem o per assaborir un arròs…
Arròs, especialitat de la casa! He tingut l’oportunitat de tastar el de marisc i és una delícia.
Volem destacar per treballar el producte de la zona, del ‘terreno’, amb una mínima transformació, ja que és molt saborós. Que el comensal provi uns musclos al vapor, uns canyuts, o els arrossos, especialment el de marisc. Xalarà!
Cal tenir present que a cuina treballem sobretot a baixa temperatura, amb una clara influència del forn de brasa Josper que tenim. I sobretot, amb l’excel·lent feina de tot el nostre equip, liderats per la Miriam i el Pere.
Per acabar, m’ha dit un ocellet que un ‘Tigre’ pot fer cap al Càmping Alfacs…
Fa molts anys, quan els meus pares dirigien el càmping, just a l’entrada teníem un cavall tord que es deia ‘Tigre’, jo n’estava molt d’ell. Doncs bé, em ronda pel cap des de fa temps, tot i que no se si ho acabarem de concretar, de poder tenir un burret mediterrani al càmping que es digui ‘Tigre’.
DiariTots21