.

Entitats i autoritats, amb l’imponent Cavall dels Nebot, presentant el programa de la Festa Major de Riudoms. Foto: DiariTots21

La Festa Major de Sant Jaume de Riudoms, la gran festa de l’estiu, presentarà novetats en els balls populars i tradicionals i en les activitats festives, com són l’estrena d’un grup de petitons, d’entre 3 i 5 anys d’edat, del Ball de Bastons del Cerap (Centre d’Estudis Arnau de Palomar), així com l’estrena del Ball de Panderos, de l’Associació de Tradicions Culturals de Riudoms. En aquest cas són nou les persones inscrites en un ball que se celebra per parelles, segons explicava a DiariTots21 el seu director i músic, Pau Melero. El Ball s’estrenarà el dia 26.

Aquest dimarts s’ha presentat a la plaça de l’Església de Riudoms els actes de la Festa Major amb una posada en escena diferent: han estat les entitats participants de la festa les protagonistes d’explicar al públic i a la premsa les activitats de què podrà gaudir la gent, junt a l’alcalde, Ricard Gili, i els regidors de Festes, Arnau Carbonell, i de Cultura, Jordi Gallisà.

Pau Melero, amb un vestit de la nova secció dels Panderos. Foto: DiariTots21

El Ball de Bastons, amb set anys d’història i responsable d’haver organitzat enguany la primera Trobada de Balls de Bastons, presentarà la categoria baby de l’entitat, formada per vuit nens i nenes. El Ball de Bastons té actualment tres categories per edats i ja es planteja ampliar-les, explicava la seva cap de colla, Berta Mora.

Justament destaca del programa com una altra gran novetat la Mostra de Danses del Seguici Festiu de Riudoms, que tindrà lloc el 26 de juliol a les 20 hores a la plaça de l’Església, amb l’actuació del Ball de Bastons del Cerap, Ball de Cercolets, Gitanes, Valencians, Patafut i Panderos. A continuació s’encetarà el correfoc infantil, que canvia de data, i posteriorment, l’Ulé Barraques, amb sis actuacions. Hi haurà vuit barraques per a vuit entitats i el recinte doblarà espai donades les cues que es van viure l’any passat.

La Nit del Cavall

Però anem a pams. La Festa Major arrencarà el 20 i acabarà el 28 de juliol. Per tant, amplia dies i esponjarà la vintena d’actes perquè les entitats puguin presentar-les en més bones condicions.

La principal novetat serà la Nit del Cavall, una iniciativa de l’Associació del Cavall dels Nebot, que obrirà les festes el dia 20 a la nit. Es tracta d’un espectacle nocturn on s’hi barrejarà cultura popular amb música electrònica amb els cornudellencs Bonkers. Hi prendran part elements festius tant de Riudoms com de fora del poble. Es pretén atreure el jovent al món del seguici festiu, subratllava Francesc Mestre, president de l’entitat.

Nova serà també una cercavila de grups de batucada, liderada pel grup riudomenc Riudrum’s. Tindrà lloc divendres, 27 de juliol, al migdia i hi prendran part grups del Baix Camp i del Priorat.

El programa s’ha presentat a la plaça de l’Església, davant el públic. Foto: DiariTots21

Altrament, durant tota la Festa Major, del 20 al 28 de juliol, es podrà participar en una versió riudomenca del conegut Joc de la Pastanaga, que durà el títol de ‘L’avellana assassina’. Caldrà baixar-se una aplicació adient per a participar-hi, ha detallat Arnau Carbonell. Se n’encarregarà de l’organització l’entitat l’Esplai.

El pregó, el llegirà l’actriu riudomenca Tuni Salvadó, coneguda especialment per haver participat al concurs ‘El llop’, de TV3, i membre també del col.lectiu Dramèdia Teatre, anunciava el regidor de Cultura. Serà el dia 24 a les 20 hores al Teatre Auditori del Casal Riudomenc. A continuació s’encendrà al tronada al Replà de l’església.

Serà també un moment esperat la celebració del correfoc de Festa Major, on hi prendran part la Colla de Diables de Riudoms i Lo Dràcom -la bèstia de foc creada fa un any-, així com altres colles properes o vingudes de Mallorca i el País Basc. Com a novetat i per donar més protagonisme a cada colla, els correfocs infantil i adults es faran en dies diferents.

Gili: ‘L’equip de Riudoms’

La participació de les entitats és l’eix de la Festa Major, destacava l’alcalde, Ricard Gili, a l’hora de situar el marc d’aquesta celebració: “Sou vosaltres l’equip de Riudoms, els que moveu Riudoms perquè si no hi fóssiu, Riudoms es mouria molt menys”. Gili ha subratllat que l’encadenament de festes, des de sant Joan, passant després per les festes dels Barris, Sant Jaume i la Fira de l’Avellana “demostren que som un poble viu perquè aquestes activitats són molt més que festes”.

Sant Jaume es planteja també per a totes les edats, incidia al seu torn el regidor de Festes. Així, el 25 de juliol tindrà lloc un Escape Room pels carrers de Riudoms, “una activitat per a tots, però especialment dirigida als joves”. El dia 27 s’oferirà una activitat per als més petits a la plaça de l’Om, un espectacle d’animació infantil amb el grup Can Cantem. I per als adults, el 25 de juliol s’organitzarà un concert tribut a Mecano, i el dia 27, el Ball de Festa Major, amb la presència de la prestigiosa Orquestra Saturno.