.

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, i els dirigents del PSC en una compareixença després de guanyar les eleccions. Foto: Jordi Borràs

Amb el 99% dels vots, escrutats el PSC ha guanyat de manera clara les eleccions autonòmiques d’aquest 12 de maig, amb 42 diputats -9 més que en 2021- en les que Junts+ ha quedat situat en segona posició, passant de 32 a 35 diputats i vencent el seu rival d‘ERC, que ha patit una davallada històrica, passant de 33 a 20 diputats. Per primer cop, el PSC guanya en vots i diputats i per primer cop en una dècada no hi ha majoria absoluta independentista.

L’independentisme no suma (59 diputats o 61 si se suma Aliança Catalana), mentre que un tripartit d’esquerres està fregant la majoria absoluta, amb 68 diputats. Una segona opció de govern és la suma de PSC i Junts+. La majoria absoluta es troba en 68 diputats.

El PPC, al seu torn, ha obtingut un extraordinari resultat, passant de 3 a 15 diputats, mentre el seu gran rival a la dreta, Vox, ha assolit també un bon resultat, mantenint els 11 diputats. L’independentisme d’esquerra també viu un càstig amb la CUP, que ha passat de 9 a 4, mentre Comuns Sumar ha baixat de 8 a 6 escons. Aliança Catalana entra amb dos diputats.

Coneguts els resultats, el cap de llista del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, s’ha postulat per “liderar la nova etapa” que creu que enceta Catalunya després dels resultats dels comicis. Arran de la clara victòria dels socialistes, Illa ha anunciat que pretén presentar-se a la investidura per ser president de la Generalitat un cop es constitueixi la Mesa del Parlament, però no ha aclarit quins suports voldrà buscar.

El socialista ha celebrat els bons resultats del PSC, que per primer cop en 45 anys ha guanyat les eleccions tant en vots com en escons. Segons Illa, un dels factors que ha influït en la victòria són les polítiques del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l’Estat.

Consulteu els resultats en aquest enllaç.