.

Autoritats i organiztadors, en una foto de família davant el Castell de Vila-seca. Foto: Tots21

Ha vist passar pels seus escenaris grups aleshores desconeguts com Manel o El Petit de Ca l’Eril, per citar-ne només dos. La Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca , pensada per a professionals i públic amb inquietuds, acompleix 20 anys havent aconseguit l’ojectiu de ser catapulta dels grups i solistes nous, innovadors, atrevits, però també familiars. Del 16 al 19 de maig arriba una nova edició que novament bat rècords.

Per exemple, en els vuit escenaris del festival – el Castell de Vila-seca, el Celler de Vila-seca, el Parc de la Formiga, l’Auditori Josep Carreras, l’Auditori Alcalde Josep Malapeira, el magatzem i trencadora d’avellanes ‘Cal Parera’ i la Plaça de Voltes.-hi desfilaran més de 150 artistes, dels quals un 65% seran propostes liderades o formades per dones. A més, el 92% dels projectes musicals són estrenes. La FiM ha rebut més de 700 propostes, i ha hagut de fer un fort cribatge. Així, oferirà 39 propostes musicals, amb 55 actuacions.

Dos són els camps de la FiM: la secció Emergent i la Familiar. Les propostes emergents són “arriscades i diverses”. S’hi oferiran 23 actuacions de grups emergents amb “molts noms desconeguts i per descobrir” com la cantautora Elena García, el duet Carmen y María, Dianka o Andreu Peral, i altres “que ja comencen a sonar i que se’ls augura una trajectòria de futur interessant”, com Eloi Duran, LLUM o Mama Dousha, segons ha detallat el director artístic del festival, Martí Marfà. D’altra banda, s’oferiran setze propostes familiars, amb 32 actuacions, on es barregen estrenes de noves produccions i companyies històriques.

La FiM té 20 anys, però l’actual empresa que ho gestiona, quatre, des de l’any 2021 quan es va reprendre el projecte, cancel.lat durant cinc anys, entre el 2016 i el 2020. Ara s’han aconseguit els objectius marcats. “La FiM torna a ser la cita primaveral del sector musical”, ha defensat el director artístic del certamen, qui ha afegit que també esdevé “una trobada professional de referència i, alhora, és un escenari d’estrena per a nous artistes i nous públics”.

Unes paraules que també ha compartit la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, Manuela Moya, qui ha afirmat que “arribar a una 20a edició és tota una declaració d’intencions”. Moya ha subratllat que la FiM és “un espai necessari” a Catalunya, sobretot, per ajudar aquelles propostes emergents i familiars a projectar-se.

Marfà i Moya també han coincidit en afirmar que enguany, amb la celebració dels vint anys, “es culmina el cicle de represa” i “és moment de fer balanç, de gaudir de la feina feta i de celebrar els èxits assolits”. De fet, el consistori ja està treballant en un nou espai per a l’homenatge de les dues dècades de recorregut de la FiM, on s’espera que hi participin tots els directors artístics que han format part del projecte.

La secció Emergent

La secció Emergent presentarà Alba Armengou, Andreu Peral, Apel·les Carod, Belén Natalí, Carla Collado, Carmen y Maria, Dianka, Elena García, Eloi Duran, Filipin Yess, Kuu, La Niña Paracaídas, Les Testarudes, LLUM, Mama Dousha, Sandra Monfort, Sara Aldana i VITTARA.

D’altra banda, les propostes familiars aniran a càrrec de 2princesesbarbudes, Alba Careta i Henrio, David Font Forcada, December Quintet, Kune Teatre, La Curiosa, La Ludwig Band, La Menuda Produccions, Landry, Parcours, Pentina el Gat, Pep Farrés i Guillem Martí, Ramon Prats, Sound de Secà, The Penguins- Reggae Per Xics i Txalap.art.

Paral·lelament a la programació oficial, el FiM també acull la Programació OFF, comissariada pel Conservatori de Vila-seca i per l’Associació Rodautors, on també hi participen grups locals del municipi amb diferents estils i formacions. En aquest cas, les actuacions tindran lloc a la Plaça de Voltes, al Parc de la Formiga i pels carrers de Vila-seca del 6 al 7 de maig.

Programa per a professionals

Amb la voluntat de seguir sent un espai per als professionals del sector, la FiM també ha organitzat diversos tallers i espais de trobada. Entre elles, destaca la Jornada Catalan Arts per a Professionals Emergents que tindrà lloc el 17 de maig. A més, enguany i com a novetat, també s’ha organitzat, conjuntament amb la Fundació SGAE, una jornada específica adreçada a músics i autors musicals emergents, que tindrà lloc el 18 de maig, en el marc del projecte SOC AUTOR, i on també hi participa la xarxa de Cases de la Música.