FiraReus ha estat aquest dimarts l’escenari d’un nou rush per aconseguir feina a la temporada d’estiu que ve. El sector turístic, amb 40 empreses representades, han muntat la seva parada a la primera planta de FiraReus Events per atendre els centenars i centenars de persones -joves, en una gran majoria- que buscaven una entrevista de feina per poder treballar al sector ara quan obri portes. Tot plegat, les 40 empreses cercaven una bossa de 1.500 futurs treballadors.
S’hi han acostat joves com el canongí Sergio Rodríguez, de 19 anys, que s’assabentà per la ràdio de la celebració de la jornada i hi ha assistit acompanyat d’un amic seu: “Necessitem treballar”, subratllava a DiariTots21 mentre acabava de dipositar el seu currículum en un racó destinat a aquest fi i que estava dividit en fitxers d’oficina amb el nom de cada empresa demandant. El Sergio es troba a l’atur: “He treballat en el departament d’atenció al client a Maphfre, però ara porto sis mesos buscant feina. No m’han trucat d’enlloc i quan vaig tenir notícia de la celebració d’aquesta jornada hi he vingut perquè crec que és la manera més ràpida d’aconseguir-la”.
No només s’ha dedicat a deixar el seu currículum en un fitxer fred, assèptic, sinó que ha mantingut entrevistes,”sobretot entre els càmpings i en algun hotel”. Què volen les empreses d’ell?: “Saber de mi, dels estudis i de l’experiència que tinc”. El Sergi ha cursat batxillerat i ara està estudiant un grau superior de màrqueting.
El seu company Miguel Peña, de la urbanització tarragonina de Boscos, està estudiant “un grau superior de Robòtica industrial a l’Institut Comte de Rius del barri de Sant Pere i Sant Pau i he fet un grau mitjà d’automatismes”. Portava des de les 9 del matí “tirant currículums i parlant amb moltes empreses”. “Voldria una feina d’estiu o de cap de setmana”, explica. Què et diuen les empreses?: “Unes diuen allò típic que ja ens trucaran i altres s’han mostrat molt interessades en nosaltres i del fet que visquem a prop”. El Miguel ha treballat en feines com ara controlador d’accessos en un càmping i també ha fet manteniment en electricitat.
Roger Donadeu, un reusenc de 26 anys, encara no té clar quin camí seguirà. Es va assabentar de les jornades que acosten empreses i treballadors a través del Servei d’Ocupació de Catalunya “i d’una tieta”, subratlla. “Ara mateix estic en un moment en què no sé molt bé què fer”. Donadeu es dedicava a fer de suport a un agutzil en un poble del Baix Camp, però se li va acabar el contracte, “i com que estic en un moment d’impàs, sense feina i en aquestes moments, sense estudiar, m’he acostat aquí”, deia. El Roger ha estudiat jardineria i monitor de lleure, dos camps que entren de ple en el món del turisme.
Com ell, centenars de joves -i alguns séniors- feien cues a les taules de les empreses, amb molta presència d’hotels i càmpings, com el de Sant Salvador, que dirigeix Oscar Gómez, i que celebra que cada any que la seva empresa assisteix a aquest certamen “aconseguim una ocupació laboral entre el 60 i 70 per cent”. La majoria del personal de neteja que necessitaven l’any passat el van trobar en aquesta fira. Ara necessiten un mínim de 10 treballadors. “Ja tinc bons candidats”, deia quan només portada tres hores rere el taulell.
El càmping, situat a la platja de Sant Salvador, a Comarruga, obrirà el mes de maig i no tancarà fins passat Halloween. Té una cabuda de 1.100 clients. Es nodreix de turistes de Catalunya, l’Estat, França i Bèlgica, i busca pefils com ara conserges, que preferentment tinguin coneixements del francès i anglès, “però el que valorem més és la seva actitud i ganes d’aprendre i treballar, nosaltres ja el formarem”, relata a Tots21. “El que funciona repeteix”, conclou.
El perfil del demandant de feina al sector turístic és molt divers. Així, a la 6a Jornada hi ha assistit, tant estudiants que volen una feina per a la temporada estival, com també persones de totes les edats a l’atur i en situació de recerca de feina. Els oficis més demandats són: cambrer/cambrera de pisos, personal de manteniment, recepcionista, animadors i tots aquells relacionats amb la restauració, com cambrers o cuiners.
Berta Cabré, presidenta de la FEHT -coorganitzadora de la Jornada junt a la Cambra de Comerç de Reus-, ha valorat la jornada Treballa al Turisme molt positivament: “Es tracta d’un esdeveniment ja plenament consolidat al nostre territori. És molt satisfactori i un orgull comprovar com tanta gent té interès a treballar al nostre sector”. Cabré ha explicat que “avui tornem a comprovar que la gent té ganes de tornar a treballar al turisme, cal recordar que, actualment, el 90% de les nostres plantilles tenen contracte fix”.
Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora, ha indicat que “el sector turístic és un dels punters per l’economia del territori i, en paral·lel, un dels que més possibilitats laborals ofereix des dels diversos àmbits que engloba. Per aquest motiu, aquestes prop de 1.500 vacants laborals que ofereixen avui les 40 empreses turístiques presents ens serviran perquè les perspectives de creixement siguin una realitat i es generin de nou les motivacions de treballar en l’entorn del turisme en una situació laboral ja recuperada de la situació viscuda durant la pandèmia de la covid-19”.
Director DiariTots21