.

Força canalla i mares, fent cua perquè Pilarín Bayés els signi els llibres que duien. Foto: Tots21

Un moment de la descoberta del monument identificatiu dedicat a Pilarín Bayés. Foto: Tots21

És un fenomen de masses. Allà on vagi, també a Vilallonga del Camp, el municipi de 2.500 habitants que aquest dissabte assolellat batejava amb el seu nom el Parc de les Parades, un entorn verd de notables dimensions situat davant la pista esportiva.

Una munió de nens i nenes -moltes nenes, a fe de Deú- demanaven fotografiar-se amb ella i també li reclamaven tenir un altre record en forma de llibre dedicat. I és que la mainada de Vilallonga té a casa seva força llibres de la Pilarín Bayés, tal vegada una de les catalanes més estimades.

Inconfusible amb el seu barret de roba i les ulleres rodones immenses, despertava somriues i agraïments en ser la protagonista absoluta del dia: a ella està dedicat el Parc de les Parades, una petita reparació històrica a la manca de noms de dones en l’espai públic de Vilallonga -“a excepció de les santes i verges”, recordava l’alcaldessa, Gemma Benaiges-. Mentre l’alcaldessa relatava el llarguíssim currículum de la dibuixant i els guardons que ha assolit al llarg de la seva carrera, aquesta anava il.lustrant unes làmines de gran format, on fixava la història de les dones i les confusions que s’han creat al voltant del seu protagonisme i la seva relació amb els homes.

El gran moment arribaria amb la descoberta del monòlit dedicat a ella a la zona d’esbarjo infantil del parc. Pilarín Bayés agrairia que se l’hagués triat per ser recordada en un espai públic, però de fet va ser el resultat d’un ‘referèndum’, un procés consultiu on els ciutadans de Vilallonga van escollir el seu nom.

Així, s’havia de triar entre quatre noms que havien proposat els partits polítics que tenen representació a l’Ajuntament. L’elecció era difícil ja que s’havia d’escollir entre Roser Capdevila, Maria Elena Maseras, Clara Campoamor i Pilarín Bayés. Per votació popular la guanyadora va ser la il·lustradora Pilarín Bayés.

La regidora d’Igualtat i alcaldessa, Gemma Benaiges, apuntava que “a la població hi ha pocs espais amb nom de dona (que no fos religiós). Només n’hi ha al Parc Infantil de la plaça de la Pau que porta el nom de la vilallonguina Josepa Salesas”. Per això, des de la regidoria d’igualtat es volia crear un nou espai amb nom femení i per aquest motiu es va pensar amb l’espai d’esbarjo infantil del Parc de les Parades.

La festa comptà també amb un espectacle previ d’animació infantil, ‘Una paradeta particular’, de la Cia La Bleda.

La dibuixant, amb l’alcaldessa i la directora territorial d’Igualtat de la Generalitat. Foto: Tots21

Signant llibres. Foto: Tots21

Com si fos un ídol, no parava de fer-se fotos amb les joves. Foto: Tots21

J. Garcia