.

Josep Maria Buqueras

Acabem de viure dos caps de setmana amb castells a dojo, i el darrer diumenge a La Tarraco Arena Plaça/TAP a esbotzar, es va viure després de quatre anys el XXVIII Concurs de Castells, sense rastre de la covid, sense mascaretes i entre ‘pinyes’ i ‘llenyes’ i amb dotze colles finalistes. Els verds vilafranquins guanyen el concurs després de doas anys de pandèmia i quatre sense competició, amb un impressionat 3de10fm, el 5de9f i carregà el 4de9sf, total 8.485 punts, el pols a les Colles vallenques, sent segona la Joves descarregant el 4de9sf (única torre de nou pisos coronada i carrega el 2de8sf i el 5de9sf (8.050 punts). El podi el completà la Vella dels Xiquets de Valls, que defenien el títol prepandèmic (2018), carreguen la torre de 8, patiren una caiguda força dolenta al intentar el 4de9sf i descarreguen dos castells de nou (5.755 p.)

Respecte a la lluita històrica castellera tarragonina, amb els seus episodis més o menys intensos, va està punt de saltar la sorpresa. Els Xiquets durant tot el matí avançaven a la Jove amb una actuació molt memorable: 5de8 i 4de9 descarregats i el 3de9 carregat, 3.805 punts. Els liles, en temps de descompte, i amb gairebé tres hores competint sense coronar cap castell, es van col·locar finalment quarts, amb el 3de9f, el 4de9f i un 2de9fm que carreguen in extremis, sobrepassades els cinc hores concursals, 4.825 punts.

La ciutat de Tarragona va tenir per primera vegada una tercera colla a la TAP, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que amb 2.170 punts han estat el desè, després de descarregar el 3 i el 4 de 8, mentre el pilar de 7 amb folre el carreguen per primera vegada. També va debutà en el Concurs els Moixiganguers d’Igualada, que han estat els sisè, amb 3.265 punts. Els Xiquets del Serrallo van aconseguir 1.025 punts i ocuparen el lloc 33è. No vull obviar, ni molt menys les altres quatre colles del nostre territori: Xiquets de Reus, 2.000 punts, 12è.; Nens del Vendrell, 1.660 p., 14è.; Nois de la Torre, 1.200 p., 24è. i Castellers d’Altafulla, 775 p., 37è. Han participat 41 colles que durant tres jornades han fet possible un espectacle únic, el més gran del món casteller.

El director del Concurs, Xavier González, ha recordat que enguany se celebren 90 anys del primer Concurs, que el violinista vendrellenc Pau Casals va impulsar el 1992 i que «per nosaltres aquest fet és un orgull». González ha dit que «la TAP és la plaça de totes les colles castelleres». Finalment, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà ha volgut fer èmfasi en que el Concurs “és l’element de cultura popular amb més repercussió del país”. Ricomà ha afegit que “si és possible aquest concurs, és perquè les colles tenen un suport social immens”.

Una vegada més en viscut emocions a flor de pell, comprovar que la canalla és sempre sobirana, que els castells és una singularitat catalana amb valors socials i esportius també i que passi el que passi a la plaça tots els intents tenen que ser aplaudits. La ciutat de Tarragona té que estar molt satisfeta de les seves colles i d’organitzar aquest concurs d’abast mundial , ja que és una jornada que en el recinte taurí contemplem emmirallats el mosaic majestuós de camises multicolor sobre l’arena. Sens dubte, Tarragona és la capital mundial castellera.