.

Vistes de la manifestació de l’ANC per la Diada. Fotos: Jordi Borràs

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha reunit 150.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, en la manifestació convocada aquesta tarda per la Diada Nacional de Catalunya. Per la seva banda, l’entitat convocant ha augmentat el nombre d’assistents fins a les 700.000 persones. La xifra facilitada pel cos policial supera en 42.000 persones la que donava l’any passat, quan es va establir en 108.000.

La manifestació, sota el lema ‘Tornem-hi per vèncer. Independència’, tenia com a objectius (segons l’ANC)  “recuperar els carrers”, “reivindicar el mandat de l’1-O” i “posar les bases de la via unilateral” per “quan fracassi la via dialogada i/o hi hagi una sentència ferma internacional”. Els manifestants, amb banderes estelades i cartells amb missatges en moltes ocasions crítics contra l’acció del partits polítics, han recorregut 1,6 quilòmetres des de l’avinguda del Paral·lel fins a l’Estació de França, on hi havia l’escenari que ha acollit els parlaments.

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu. Foto: Eli Don

En la seva intervenció, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha exigit al Govern que “faci la independència o convoqui eleccions”. Ha reclamat “sinceritat, valentia i decisió per fer la independència” i ha advertit que “si Govern i Parlament s’hi posen d’esquena hi ha prou gruix al país per fer una llista cívica”. “Si no ho fan ells, estem determinats a fer-ho nosaltres utilitzant les eleccions i el vot i amb nous actors, si cal”, ha deixat caure, per afegir després que cal “foc nou”. Durant la seva intervenció, molt crítica amb partits i Govern, ha demanat deixar les “excuses”. “Prou jugar a desmobilitzar i quedar-se a casa amb el cap sota l’ala quan la població surt al carrer a demanar llibertat”, ha dit.

La presidenta de l’entitat ha insistit en la importància del vot, que ha assegurat que es va “aprendre” durant l’U d’Octubre. “Fem-ho servir, fem servir la democràcia; les institucions han de ser una eina per fer la independència i aconseguirem que ho siguin, no podem deixar el 52% de vot independentista eternament captiu”, ha dit, i ha destacat que cal acabar amb “l’immobilisme”.

A més, ha carregat contra els partits i els ha recordat que la independència “no és un somni ni una quimera”. “Que no es pensin que hem oblidat el que ens importa, que ens distraiem fàcilment i que ens desmobilitzem amb l’esperança poc dissimulada que ens conformem amb l’autonomisme”, ha etzibat. Per això des de l’entitat han avisat el Govern i el Parlament que, si no es comprometen amb la independència, cal que convoquin eleccions. “No podem estar sempre queixant-nos, no volem més indecisions, no volem més vot captiu; si el 52% es defineix com a independentista les opcions són clares: o independència o eleccions”, ha sentenciat.

Feliu també ha aprofitat per criticar la taula de diàleg, amb la qual l’entitat ja ha dit en diverses ocasions que no confia. “Els falsos diàlegs no enganyen a ningú”, ha dit. I ha aprofitat que l’acte s’ha celebrat a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, amb l’estàtua de Cristòfor Colom al fons: “Ho dic davant de Colom, símbol de l’imperialisme espanyol: sota el jou d’Espanya no hi ha llibertat”, ha afirmat.

Denúncia del ‘Catalangate’

Feliu també ha aprofitat part del discurs per fer una denúncia del cas d’espionatge conegut com a ‘Catalangate’. La presidenta de l’entitat ha reclamat a Europa, en anglès, que “si vol ser líder mundial en democràcia no pot tolerar la violació massiva de drets fonamentals”. Paral·lelament, l’entitat ha repartit centenars de cartells als manifestants on, també en anglès, es podia llegir ‘Sóc aquí, Espanya; espia’m, sóc gratuït’, i els participants a l’acció hi han escrit el seu telèfon mòbil.

El president d’Òmnium, Xavier Antich. Foto: Eli Don

Per la seva banda, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida a “no confondre’s d’enemic” en la lluita cap a la independència. “Això no va de buscar culpables, sinó d’aconseguir còmplices”, ha remarcat durant el seu discurs. Antich ha subratllat que “quedar-se de braços plegats, resignar-se a seguir com fins ara, permetre que la força sigui més petita, que creixin les baralles o confondre’s d’enemic no és cap opció” i ha assegurat que en aquest camí “tothom és necessari”. A més, ha demanat que “no es deixi perdre” el “gran poder” acumulat els últims deu anys.

“Qui ha de seure al banc dels acusats és l’estat espanyol”

El president de l’entitat ha aprofitat per referir-se a la infiltració d’agents de la policia a organitzacions juvenils de l’independentisme, que el Ministeri d’Interior va justificar i considerar “legítima”, i la va vincular a les estratègies que se segueix en la lluita contra el terrorisme. “El jovent compromès i organitzat no són terroristes, ni ells ni nosaltres; són un orgull imprescindible, la nostra avantguarda de la lluita al costat de la gent gran”, ha remarcat.

A més, ha carregat contra el ministre d’Interior, Fernando Grande Marlaska: “Un ministre que acumula condemnes d’Estrasburg per violar els drets humans ha de dir que som terroristes? Qui ha de seure al banc dels acusats és l’estat espanyol”, ha sentenciat.

L’AMI reclama treballar per tenir “una nova oportunitat”

A l’acte també hi ha intervingut el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni, que ha remarcat que tot i que l’1-O “es va tenir a tocar però no va ser possible” aconseguir l’objectiu, ara no cal “lamentar-se ni buscar culpables”. En aquesta línia, ha dit que cal treballar per a una “nova oportunitat” des de “la unitat”.

Gaseni també ha posat en valor el paper dels ajuntaments tant a l’octubre del 2017 com durant els darrers cinc anys i ha ofert l’AMI per “ajudar a coordinar els ajuntaments” i “fer de corretja de transmissió amb la societat civil i les entitats”.

“Ens és igual que vinguin o no els polítics, la gent no fallarem”

La mobilització ha tingut l’absència destacada d’Esquerra Republicana, molesta amb les crítiques de l’ANC a l’acció dels partits. Sí que hi han assistit Junts per Catalunya, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència. “Ens és igual que vinguin o no els polítics, la gent no fallarem”, ha indicat el Frederic Sesé, un dels manifestants, en declaracions a l’ACN. “Estic desanimada amb els partits, però avui era important venir”, ha afegit la Isabel.

La manifestació ha transcorregut de manera plàcida durant tot el recorregut amb l’única excepció dels xiulets que s’han sentit quan el gruix dels participants passaven per davant de l’edifici de Capitania General, al passeig de Colom. Al mateix indret, minuts abans que la capçalera hi arribés, un grup avançat de persones ha llançat contra l’edifici un pot de fum negre sense que l’incident anés més enllà, segons TV3.

Un dels trets destacats de la mobilització d’aquest any ha estat el caràcter crític contra l’acció dels partits polítics, una actitud que ha tingut com a conseqüència l’absència d’ERC. La crítica s’ha manifestat en moltes de les pancartes que duien els manifestants, que incloïen frases de denúncia que no estalviaven qualificatius com ‘botiflers’, ‘mentiders’ o ‘traïdors’. D’altres recordaven el 52% independentista del Parlament i es preguntaven per què havia servit assolir aquesta fita. D’altrres oferien missatges més pessimistes com ara ‘No és això, companys, no és això’. I d’altres eren més taxatius: ‘Independència o plegueu’.

Entre la nombrosa multitud de manifestants també hi havia moltes estelades o un grup de persones que subjectaven tot de lletres individuals, que juntes conformaven el lema ‘Llista cívica’.

Cap a dos quarts de set de la tarda la capçalera de la manifestació ha arribat a l’escenari de l’Estació de França, on han tingut lloc els parlaments polítics de l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència.

L’acte d’Òmnium uneix ERC, Junts, la CUP i els Comuns per la Diada

Imatge de l’acte d’Òmnium. Foto: Natàlia Segura / Gerard Artigas

Separats per un mar de retrets, l’acte d’Òmnium ha unit aquest matí ERC, Junts, la CUP i els Comuns per la Diada. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha participat en la trobada on ha coincidit amb la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, després de la polèmica per la manifestació de l’entitat independentista per l’11 de setembre. Ni Aragonès ni els membres del Govern d’ERC aniran a la mobilització d’aquesta tarda. A l’acte d’Òmnium també hi havia la presidenta de Junts, Laura Borràs, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, i el diputat dels Comuns, Gerardo Pisarelo.

També hi havia membres del Govern com Jordi Puigneró, Laura Vilagrà, Jaume Giró, Tània Verge, Josep González Cambray i Violant Cervera.

Junqueras: “Ningú ens farà callar i no tenim por de ningú!”

El president d’ERC, Oriol Junqueras. Foto: Bernat Vilaró

“Ningú ens farà callar i no tenim por de ningú!”. En un dels discursos més contundents i abrandats que se li recorda des que presideix ERC, Oriol Junqueras ha reivindicat el compromís del partit amb la independència. Durant l’acte que ha celebrat ERC la tarda d’aquest diumenge Junqueras ha situat la formació com la “millor eina” per construir la sobirania, alhora que ha destacat “l’herència” d’Esquerra dels qui van proclamar la república el 1931, i els qui van votar contra la Constitució el 1978. Al seu torn, el coordinador general i president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat els 90 anys d’història d’ERC i ha reclamat que l’independentisme tingui “vocació inclusiva”.

En un to molt enèrgic -i que ha fet aixecar el públic republicà-, Junqueras ha ha asseverat que “ningú” no farà callar els i les membres d’ERC a l’hora d’explicar la seva trajectòria independentista: “Ni aquells que es vesteixen amb togues, ni els qui s’amaguen a l’anonimat per insultar-nos i amenaçar-nos. Ningú no ens farà callar, i no tenim por de ningú!”.

(Seguirà ampliació)

ACN