.

Imatge del ple d’avui.

L’equip de govern de l’ajuntament de Tarragona ha aconseguit aprovar aquest matí en plenari extraordinari el nou modificatiu de crèdit de fins a 16 milions d’euros, gràcies a l’abstenció en primera votació de la regidora d’ECP, Carla Aguilar-Cunill i al vot afirmatiu en segona. Un suport extern que també ha ajudat a rebutjar les diverses esmenes presentades per l’oposició. El paquet ratificat avui suma els 5,4 milions d’euros del romanent de l’exercici de l’any passat i inclou una reserva d’1 milió d’euros per poder cofinançar els futurs projectes que puguin ser aprovats sota els paraigües dels fons Next Generation, tal com ha deixat clar el conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny. El debat ha arribat a grans nivells de confusió amb la introducció de diverses esmenes in vocce tant per part del grup dels no adscrits com del PSC, que ha obligat a secretari i interventor a avaluar si les propostes presentades podien ser acceptades des del punt de vista normatiu. La situació ha degenerat en escenes pròpies del camarot dels germans Marx, amb entrades i sortides del plenari de modificacions de les modificacions que al final han acabat en no res.

Tal com ha explicat Fortuny, el macromodificatiu (necessari davant la situació de pressupost prorrogat) dona vida a tot un seguit de partides que agrupen (entre altres) des de les festes de Sant Magí i de Santa Tecla fins al Concurs de Castells de Focs recuperat aquest estiu, Concurs de Castells aquest octubre a la Tarraco Arena Plaça, complementar Tarraco Viva, activitats del Casal d’Estiu, adequació del Palau d’Esports ara ja en mans municipals, habilitació d’espais al Teatre Tarragona, rehabilitació del Metropol i de l’Auditori del Camp de Mart, casals d’estiu, garantir els serveis de les biblioteques, hores extres de la Guàrdia Urbana, un capítol per dur a terme expropiacions forçoses amb caràcter de millora urbanística, campanyes de comerç, millores d’espais públics, compra d’habitatge social (500.000 euros més als ja consignats) i la recuperació de la dotació per als fons de cooperació perduda durant el primer modificatiu del passat mes de gener. Aquest ha estat un punt especialment calent, juntament amb la implementació d’una partida de 374.000 euros per poder dur a terme un Estudi de la Qualitat de l’Aire independent. El debat ha estat tan agre que es mereix un capítol a banda.

Sandra Ramos: “Facin fora a la CUP i Hermán Pinedo i tindran pressupostos”

Mentre Aguilar-Cunill argumentava la seva facilitació de l’aprovació afirmant que el modificatiu acollia les seves propostes, des de Ciutadans Lorena de la Fuente ha centrat el seu vot negatiu en la utilització del romanent sencer sense saber com es taparan els forats oberts al modificatiu del gener passat. “Queden pel camí moltes partides”, ha assegurat. El seu sentit de vot també l’ha justificat perquè considerava que tant els arranjaments al Palau d’Esports com l’Estudi de l’Aire haurien de ser pagats per la Generalitat, en la mateixa línia de l’expressat per la portaveu socialista, Sandra Ramos. Des del PSC s’ha definit el seu posicionament com “un vot de protesta” i ha carregat contra el fet d’escollir un plenari extraordinari i portar el modificatiu “de cop” sense poder-ne dividir les partides. Alhora, ha lamentat que la negociació s’hagi limitat “a una trucada de Fortuny dissabte al vespre dient-nos que mira va, dels 700.000 euros que ens proposeu a les esmenes us n’acceptem 50.000”. De fet, Ramos ha acabat reclamant a l’equip de govern que “facin fora la CUP, que és qui té la paella pel mànec com s’ha demostrat avui, i al trànsfuga d’Hermán Pinedo, i negociem un pressupost per enguany i l’any vinent”.

El portaveu republicà, Xavier Puig, ha defensat un modificatiu “que és el que necessita la ciutat i té poc carnet de partit” i ha lamentat les acusacions a Aguilar-Cunill d’estar “venent el seu vot. Això és intolerable. El seu és un posicionament polític”. En la mateixa línia, Fortuny ha reblat a l’oposició que “acabeu de dir no a Tarragona” mentre l’alcalde, Pau Ricomà, reconeixia tenir la sensació “que la gent que ens escolta no sap de què estem parlant. Mentre els titulars dels diaris parlen de gent que es queda sense feina i d’empreses que estan en perill, vostès voten que no al modificatiu perquè volen protestar”.

J.S.