.

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí. Foto: Àlex Recolons

El plenari extraordinari d’aquest matí, que ha servit per aprovar el modificatiu de crèdit de 16 milions d’euros, ha tingut dos moments especialment agres. El primer ha estat causat per l’esmena presentada pel PSC per carregar-se la partida de 374.000 euros destinada a l’elaboració d’un Estudi de la Qualitat de l’Aire per part del consistori. La portaveu socialista considera que un document com aquest ha d’estar pagat per la Generalitat, entre altres coses perquè les indústries petroquímiques es troben ubicades en la seva majoria en altres municipis. La intenció dels socialistes era redirigir aquesta quantitat per complementar cinc paquets d’inversions. En una proposta motivada, perquè incorporava no només peticions sinó també baixes de partides, Sandra Ramos defensava utilitzar els diners estalviats en compensar la rebaixa de subvencions de determinats clubs de la ciutat, dur a terme millores en centres educatius, rehabilitar locals municipals cedits a entitats, ajudar a la implantació de les comissaries mòbils als barris de la Guàrdia Urbana i a una auditoria energètica.

Tot plegat en una esmena in vocce que, a l’hora de poder-se fer efectiva, ha topat amb l’interventor perquè, a causa de tenir pressuposts prorrogats, la partida destinada a licitar el concurs per l’estudi de l’aire ja tenia part gastada i altre de consignada, per la qual cosa no podia desaparèixer d’un dia per l’altre. D’altra banda, el portaveu republicà, Xavi Puig, ha preguntat al secretari si el regidor socialista i entrenador del CBT, Berni Álvarez, no s’havia d’absentar del plenari per no entrar en un conflicte d’interessos. El club era un dels tres que, juntament amb l’ADT i el veli de Sant Pere i Sant Pau, figuraven a la proposta socialista.

D’aquesta situació de partida s’ha iniciat un mercat persa en el qual el PSC ha intentat canviar i capgirar partides, davant de la confusió generalitzada i els retrets dels partits de govern per “no haver sabut fet els deures”. “La proposta està molt poc treballada”, etzibava Puig, abans d’entrar al fons de la qüestió. Perquè més enllà de les qüestions de forma, des d’ERC s’ha qüestionat “l’error polític que suposa no voler dur a terme un Estudi de la Qualitat de l’Aire independent. Nosaltres volem que Tarragona lideri aquest estudi perquè és raonable pensar que la indústria que ens envolta pugui portar, o no, contaminació. I no és pas per estar-hi en contra, sinó per estar-hi a favor des d’un posicionament crític”, justificava sense entendre, a més, de fronteres municipals. “Els tributs de les químiques els hem perdut (arran de la independència de la Canonja), però l’aire no. Aquest és un tema que interessa a tota la ciutat, i més que a ningú a les persones que viuen als barris que es poden veure afectats”.

Poc després que Puig recordés de pas al PSC que l’informe d’eficiència energètica que reclamava en forma d’auditoria “ja va ser anunciat la setmana passada”, el regidor de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, sortia al pas deixant clar que a la licitació per concurs públic de l’estudi sobre l’aire “s’hi pot presentar la URV, el MITT o Harvard. La qüestió és qui fiscalitza l’estudi i d’on venen els diners. Per sortir dels dubtes que hi ha a la ciutat cal seguir el rastre del diner”. La regidora de la CUP, Eva Miguel, ha aprofitat per treure l’artilleria i denunciar que “el partit d’Inipro i del Jardí Vertical” volia alimentar “les seves xarxes clientelars” amb els canvis proposats i impedir “la fiscalització dels lobbis de poder posant bastons a les rodes a l’estudi de l’aire”. Miguel ha disparat contra la Generalitat per no convocar la taula de la qualitat de l’aire del Camp de Tarragona i ha qüestionat els mesuraments que la URV (i altres institucions) fa per encàrrec de l’Observatori per un tema de metodologia imposada per part de les químiques. Per aquest motiu ha considerat necessari que l’informe sigui dut a terme per un servei públic com l’Ajuntament. “Tenim la petroquímica però també el Port, que generen emissions a l’aire. I qui no vulgui saber el seu grau de contaminació, no sé com pot viure tranquil”, etzibava.

Ramos ha lamentat que es posés en dubte la tasca de la URV “dient que està sotmesa als interessos dels poders fàctics”. La socialista ha volgut defensar les seves propostes de modificatius al·legant que “governar significa prioritzar, i més en una situació tant complex com l’actual. Per això creiem que l’estudi ha d’estar pagat per la Generalitat, que prou coses els hi hem regalat ja” en referència als 700.000 euros perdonats pel Palau d’Esports. “És intolerable -afegia-que la CUP i ERC posin en dubte la independència i la professionalitat de la URV. La nostra universitat té investigadors i investigadores de primer nivell i aquestes acusacions són d’una autèntica irresponsabilitat per part del govern municipal. Demanem al govern que es retracti de les seves paraules i demani perdó a l’equip investigador i docent de la URV”.

“Volen posar els coloms per davant de les persones?”

L’altre punt calent ha estat la implementació de la partida destinada a cooperació internacional perduda en el modificatiu de gener. El regidor no adscrit al govern, Hermán Pinedo, s’ha indignat amb la proposta de donar-la pràcticament de baixa formulada per la regidora no adscrita a l’oposició Sonia Orts, en favor d’una partida de 150.000 per lluitar contra els coloms i una altra d’idèntica per netejar parets de locals, pisos i mobiliari urbà de grafitis. “Em sembla vergonyós que es vulguin posar els coloms per davant de les persones que es moren de gana. Espero que cap dels partits li votin a favor”, ha deixat anar pràcticament a crits. Posteriorment a demanat perdó. La regidora d’ECP, Carla Aguilar-Cunill, ha afirmat que precisament la inclusió d’aquesta partida ha estat un dels motius que ha portat a facilitar l’aprovació del modificatiu preguntant-se en veu alta “què més ha de passa per fer valdre l’esforç de les ONG de la ciutat”.

Finalment, la consellera de Seguretat Ciutadana, Cristina Guzmán, ha recordat Orts que el cos ha decidit agrupar totes les denuncies per grafitis en una causa general per facilitar-ne la denúncia davant dels jutjats i que ja existeix una partida de 100.000 euros que penja dels serveis de neteja dedicada exclusivament a fer front a aquesta qüestió. També ha afegit que n’hi ha una altra de 50.000 euros per reduir la proliferació de coloms i ha lamentat com “el passat gener tots s’omplien la boca amb la necessitat d’ajudar Ucraïna i ara es parli d’anul·lar la partida. El que jo vull és poder arribar al 0,7% en cooperació internacional”, afirmava.

La proposta d’Orts i el seu company José Luis Calderón no ha rebut cap vot a favor. Ciutadans i PP s’han abstingut mentre que el PSC hi ha votat en contra.

J.S.