.

L’Ajuntament de Reus ha activat un paquet de mesures per fer front a l’onada de calor que aquests dies efecta la ciutat; i es recomana que tothom que conegui persones en risc de patir els efectes de l’onada de calor n’informi a la regidoria de Benestar Social, a través del telèfon 977 010 034 i del correu electrònic ssocials@reus.cat perquè se’n pugui fer un seguiment específic.

Les mesures que s’han pres són les següents:

  • Control periòdic de les treballadores familiars a les persones usuàries del servei d’ajuda a domicili. Lliurament de díptics i control de situacions que poden posar-les en risc.
  • Trucades periòdiques a les persones usuàries de l’empresa que presta el servei de teleassistència de l’Ajuntament, dins del seguiment habitual.
  • Trucades periòdiques, així com visites per control i aportació d’estris necessaris, des de Creu Roja, a demanda de serveis socials, en el marc de la seva col·laboració amb l’Ajuntament.
  • Intervenció i seguiment de les persones que s’ha pogut detectar des de la xarxa de serveis socials que poden patir els efectes de la calor per problemes personals o d’habitatge.

També es recorda la necessitat d’informar tothom dels consells de prevenció als professionals d’Atenció Social Bàsica i a les empreses que presten serveis a les persones grans. A més, es treballa de manera coordinada amb les Àrees Bàsiques de Salut per unificar esforços i arribar al màxim nombre de persones. L’Ajuntament calcula que amb aquestes mesures es presta una atenció directa a unes 2.500 persones.

Els consells i les recomanacions per evitar problemes causats per la calor s’adrecen de manera especial a la gent gran, als nadons, a les persones amb discapacitat i a les que pateixen hipertensió arterial, Parkinson, alzheimer, obesitat, malalties de fetge, cardiorespiratòries o cròniques. Per fer arribar aquests consells al conjunt de la població, s’ha editat un díptic informatiu.

Així, a casa, es recomana controlar la temperatura, utilitzar ventiladors, obrir finestres al vespre i prendre dutxes fresques. Al carrer, evitar el sol directe i ajudar-se d’elements com un barret o una ampolla d’aigua per refrescar-se. La campanya també incideix en la necessitat de caminar per l’ombra, beure sovint aigua i sucs de fruita, evitar les hores de calor, limitar l’activitat física, les begudes alcohòliques i els menjars molt calents. Es recomana també, quan no es té aire condicionat a casa, passar alguna hora en algun centre comercial o equipament públic.

Com actuar davant dels símptomes del cop de calor?

Els símptomes del cop de calor són:

  • Temperatura molt alta.
  • Mal de cap.
  • Nàusees.
  • Set intensa.
  • Convulsions.
  • Somnolència o pèrdua del coneixement.

Davant d’aquests símptomes, es recomana traslladar a la persona afectada a un lloc més fresc i donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar de manera urgent als serveis d’emergències.

Avís de situació de risc per la superació del llindar d’ozó troposfèric

D’altra banda, el Centre de Coordinació Operartiva de Catalunya del departament d’Interior de la Generalitat ha informat de l’alta concentració d’ozó troposfèric al Camp de Tarragona aquest cap de setmana i aquest dilluns, 14 de juny, fet que pot causar afectacions a la ciutadania més sensible. Per reduir l’exposició a l’ozó troposfèric i els possibles efectes sobre la salut d’aquest contaminant, es recomana a les persones més vulnerables a aquests efectes (persones amb malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades) que, en la mesura del possible, redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos, realitzades a l’aire lliure, durant el període que se superi el llindar d’informació, i que les evitin en cas de superació del llindar d’alerta.

Els mesos d’estiu és el període quan hi ha més possibilitats que els valors per ozó augmentin i que aquest contaminant superi el llindar d’informació a la població o d’alerta. La raó és que en aquesta època les condicions meteorològiques, en concret, l’alta radiació solar facilita la seva formació. En els pròxims mesos i fins a setembre, pot ser que hi hagin més superacions del llindar

En funció de la concentració i durada de l’episodi, l’ozó pot causar diferents efectes: tos, irritacions a la faringe, irritacions al coll, irritacions als ulls, dificultats respiratòries (“gola seca”), disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar, símptomes de malestar general: cansament, mal de cap, decaiguda… les persones més vulnerables són aquelles amb malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades.

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari, que es forma a partir de reaccions fotoquímiques, activades per la llum solar i l’elevada temperatura. Quan aquest ozó es troba en concentracions superiors a les habituals a l’atmosfera i passa a considerar-se un contaminant atmosfèric. L’ozó és un gas incolor, invisible, d’olor agradable i molt oxidant.

Redacció