Reus ha recuperat aquest matí un dels millors símbols per generar optimisme de cara a la tornada paulatina de la normailitat sense cometes. Els Gegants han tornat a sortir, ballar i deixar-se anar per primer cop després d’un any i mig tancats i barrats. El final del malson, per molt provisional que sigui encara perquè tot està agafat amb pinces, ha tingut com escenari La Palma, i forma part del projecte impulsat des de Cultura de l’Ajuntament per permetre de forma esgraonada i controlada que els nens de P-5 fins a Segon de Primària de les escoles de la ciutat puguin retrobar-se fins divendres vinent amb vells amics aprofitant el Corpus.
L’Arnau Fernández, membre des de fa 12 anys de la Colla Gegantera, explicava aquest matí a Tots21 que “tot aquest temps no hem pogut fer res i ara amb les noves mesures, que comporten només un sol portador i acompanyant per peça, hem pogut totrnar a sortir després de molt de temps”. De fet, “no hem pogut fer assajos. Avui ha estat el primer dia que ens hem vist i, bé, gairebé no ens enrecordàvem de com agafar un gegant. Però al final això és com anar en bici, no s’oblida mai”, afegia. Ara toca recordar bones sensacions perquè la d’avui “és una represa social i cultural molt important”. Ara bé, “és encara aviat per tornar a tenir agenda d’actes. Tenim previst fer l’actuació de Sant Pere, però encara falta lligar el format”.
Per la seva banda, el membre de la colla Grallers Canya d’Or, Jaume Aguza, reconeixia que les tances costaran d’aixecar. “Nosaltres podem tocar en escenaris tancats, perquè no es poden fer cercaviles, però ningú pot ballar”, reconeixia, en una mostra més de paradoxes de la nova normalitat i que sembla s’allargarà durant l’estiu. Tot aquest llarg parèntesi ha tingut per als músics d’instrument de canya una problemàtica afegida, “com és la de que si no toques amb assisuditat els músculs de la boca deixen d’acostumar-se. Per sort, jo sóc també professor i he tingut la sort de poder anar practicant”, assegurava.
Finalment, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, valorava “molt positivament” l’experiment. “Les cares de la canalla davant de que això pugui estar passant és molt agradable”, afirmava fent recompte de les 24 escoles i prop de 2.200 criatures que viuran un experiència que, per alguns d’ells, és quasi inèdita.
En el passi dut a terme aquest matí, amb les garanties sanitàries a ple rendiment i amb una sola escola per passi, hi han assistit alumnes del Prat de la Riba, Pompeu Fabra, Ganxets i Montsant.
La Festivitat del Corpus
La celebració de Corpus es concentra a partir de dijous dia 3. A les 9:30h des del Campanar es farà el Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. El Toc de festa es repetirà el mateix dijous a les 16:00h, el dissabte a les 12:00h i el diumenge dia 6, a les 10:00h.
També es podrà veure l’Ou com Balla a l’atri de Sant Sebastià, a la plaça del Castell, des de dijous fins diumenge, des de les 10:00 h fins a les 12:00 h, i de les 16:00 h fins a les 18:00h.
Pel que fa a la part religiosa i tradicional del Corpus 2021, a banda de la missa que es farà el diumenge 6 a les 12:30 h, a la tarda, a partir de les 18:30 h, es farpa a la Prioral de Sant Pere el Solemne Ofici i, tot seguit, el Toc General i la Professó de Corpus per l’interior del temple. El prior recorrerà amb el Santíssim la nau central, amb l’acompanyament musical d’una formació tradicional i l’orgue.
Finalment, en el programa d’actes del Corpus 2021 s’ha previst també per al divendres dia 4 de juny, a les 19:00 h, una conferència titulada “Corpus, molt més que un element festiu”, a càrrec de M. Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó. La xerrada es farà a la sala d’actes del Centre Cultural El Castell i és organitzat per Recull d’Estudis Històrics i Confraria La Verònica de Reus. L’aforament és limitat i cal inscripció rpèvia a confrarialaveronicareus@gmail.com.
J.S.
Equip de redacció