La Festa Major de Sant Pere de Reus, del 24 al 29 de juny, tindrà un model “el més semblant a la Festa Major que podem tenir”. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha afirmat aquest matí en roda de premsa que “tots volem la festa de sempre que omple places i carrers. Però tots sabem que no es possible encara. Treballem per fer-la la més propera que les mesures” anticovid “ens ho permetin”, explicava en el que ha estat un esbós general i no un detall de la programació, donant com a referents principals els “d’espais acotats i aforament limitat. La festa al carrer no pot ser”.
Les solucions aportades des de la regidoria per incorporar “la pràctica totalitat dels actes” (enguany no hi haurà de nou Tronada) d’una edició normal ajustats a la situació actual, tindran com principal escenari la carpa de 70 metres d’allargada i oberta pels laterals que s’instal·larà al Parc de la Festa que permetrà fer passades al Seguici Petit (el dia 27) i al Seguici Popular. En aquest darrer cas, es faran quatre passades, una al matí el dia 28 i tres més (dos al matí una al vespre) el 29. “L’aforament serà de 1.000 persones assegudes amb distància de seguretat”, que es podrien augmentar fins als 1.200 en cas d’una evolució més positiva de la pandèmia. Les entrades es podran adquirir amb reserva prèvia. Els passis no tindran la categoria de lluïment ni es veuran reduïts a una cercavila. El model híbrid, d’una hora i mitja de durada, sí que permetrà en tot cas fer balls als diferents elements del Seguici. “Una de les demandes del Seguici (els responsables de Cultura es van reunir ahir amb els seus representants per plantejar-los el nou model) era el que la festa es desdibuixa dalt d’un escenari i que han de ser a peu de carrer. Per això nosaltres hem dissenyat el nostre propi carrer”, justificava el regidor.
El dia 24 de juny es farà el Pregó de la Festa Major al Saló de Plens, que es podrà seguir telemàticament. Les Varieteés de Sant Pericu, els espectacles familiars, les actuacions del Ball de Dames i Vells i els concerts vermut es faran els mateixos dies tradicionals que sempre, però amb un canvi d’emplaçament perquè puguin ser gaudits pel màxim nombre de públic possible.
Recasens ha confirmat que “hi haurà concerts de gran format” que seran els únics de pagament, si bé no ha precisat més. Entre els espais urbans que viuran la festa major sí que ha donat pinzellades, citant explícitament La Palma, la plaça Anton Borrell, el Centre Cultural El Castell, Mas Iglesias i centres educatius de la ciutat. No és el moment de plantejar-se el model de Barraques, ha reiterat, i més encara quan enguany es vol evitar més que mai “barrejar música i consum”. Tanmateix, Recasens ha assegurat que “estem treballant per permetre que les entitats que tenien a Barraques una bona opció de garantir-se ingressos puguin posar barra en alguns esdeveniments” integrats dins del programa. Alhora, no ha tancat les portes a la celebració de les Matinades, si bé ha deixat clar que les entitats que hi apostin hauran de presentar un llistat amb noms i cognoms dels participants “per posar-ho més senzill a tots”.
La roda de premsa també ha permès parlar dels actes previstos per Corpus, hi ha garantida la presència dels balls de Gegants per als estudiants de la ciutat, en un espai a l’aire lliure, però tancat que ha volgut desvetllar. i sense presència d’Àliga i els Nanos. La raó passa perquè “els Gegants poden ser portats per una persona”, fet que limita “riscos innecessaris” destinats sempre a evitar massificacions. Alhora, ha assenyalat que la tradicional coca amb cireres es tornarà a veure encara que no a la plaça del Mercadal i que les processons mantindran el mateix recorregut interior que l’any passat.
En el capítol de concrecions, la matinal ha servit per conèixer que la festa major i Corpus costaran 370.000 euros i per desvetllar els tres cartells oficials de la Festa Major, encarregats des de Cultura a la fotògrafa Meritxell Magrinyà. Cadascun d’ells presenta retrats duts a terme al Vapor Vell durant dos dies de sessions intenses d’integrants de pràcticament totes les entitats que formen el Seguici (amb presència de totes les edats i paritari) perquè “sense persones no es poden fer les festes majors”.
J.S.
Equip de redacció