.

Façana de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Cedida

La carpeta de l’any polític municipal es tancarà aquest dimarts a Tarragona amb l’aprovació dels pressupostos per l’any vinent en plenari extraordinari convocat per a les 9 del matí i que també té com segon punt de l’ordre del dia l’adjudicació del servei de manteniment de la via pública de la ciutat. L’equip de govern (ERC i EnComúPodem) ha aconseguit mantenir la majoria de la investidura amb el suport extern de Junts per Tarragona i de la CUP: Tots dos grups han manifestat públicament haver aconseguit introduir als comptes les seves peticions, convertint paraules en partides concretes, tant de promoció de ciutat com de benestar social i lluita contra l’arxivament sota la catifa de casos heretats.

Pel que fa als números, poc més de 163 milions d’euros. Una quantitat que incorpora despesa corrent i amortitzacions i que, percentualment, suposa una rebaixa de l’1,4% respecte als d’enguany. Una reducció que s’explica per tres motius:

  • Es preveu recaptar 5.342.300 euros menys respecte l’any passat degut a la davallada en els impostos, les taxes i els preus públics.
  • La davallada de la plusvàlua d’un 27% menys respecte l’any passat. És a dir, això representa 1.850.000 euros menys al pressupost a causa de la frenada de l’activitat econòmica.
  • La taxa turística, que baixa un 92%, és a dir, s’ingressaran 225.000 euros menys per aquest concepte respecte a l’any passat
  • Els ingressos de La Canonja, que continuen retrocedint a causa de  l’acord econòmic que es deriva de la segregació i que representa una rebaixa de l’ordre de 370.000 euros anuals fins a arribar al 2026, on finalment el municipi veí es quedarà amb el 100% de la recaptació dels impostos provinents de la indústria química.

D’aquesta quantitat, 17 milions d’euros van destinats a inversions, un 35% més en aquest cas. Un fet en bona part possible gràcies a que els comptes han disposat de la injecció no només al remanent de tresoreria (prop de 6 milions d’euros), sinó també dels als 2 milions d’euros provinents de l’Estat que correspon a la subvenció del transport públic i als 420.000 euros que la Generalitat ofereix als ajuntaments per pal·liar la situació derivada per la Covid-19.

Redacció