.

‘Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes’ és el lema de la campanya que ha posat en marxa l’Institut Català de les Dones en motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora el dia 25 de novembre.

En aquest sentit, l’Ajuntament d’Altafulla s’ha adherit al Manifest unitari i a la campanya de sensibilització que s’ha endegat per a fer arribar el missatge a la ciutadania. Des de la regidoria de Polítiques de Gènere, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, s’ha organitzat una activitat a les xarxes socials per fer partícip als veïns i les veïnes a “deixar un missatge a les víctimes, als maltractadors, reflexions…” a Facebook, Twitter i Instagram amb l’etiqueta #Manifest25N2020 i etiquetant a l’Ajuntament d’Altafulla i a l’Institut Català de les dones. A més, està previst que la lectura del manifest s’emeti en directe per l’emissora municipal Altafulla Ràdio en el magazín de tarda ‘Carrer Major’, coproduït per vuit ràdios locals del Camp de Tarragona i la Xarxa.

La campanya reforça els missatges adreçats als agressors. El focus de la solució de les violències masclistes se situa en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.

Les violències masclistes són violències que pateixen les dones pel sol fet de ser dones. Cal remarcar que els únics responsables de les agressions masclistes són els agressors. La campanya interpel·la els homes perquè aturin les violències masclistes i formin part de la solució.

La campanya també destaca el paper de les persones de l’entorn i dels testimonis d’aquestes agressions. Davant les violències masclistes no és possible tenir una postura neutral. És a dir, si no et situes al costat de la dona en situació de violència, estàs de la banda de l’agressor.

Et converteixes així en còmplice d’aquella violència masclista. L’entorn, a més d’un factor de protecció, és clau per neutralitzar la impunitat dels agressors. A través de la sanció social vers l’agressor, l’entorn esdevé un agent actiu partícip de la solució a les violències masclistes.

S’apel·la també les persones de l’entorn perquè actuïn, esdevenint com a part de la solució. La neutralitat davant d’una situació de violència masclista et fa còmplice. Cal mostrar que la connivència vers aquestes violències no té cabuda en la nostra societat. S’aposta per la promoció d’un entorn protector, què és aquell que rebutja les violències masclistes i sanciona els agressors.

Els missatges de la campanya s’adrecen a la població de 14 a 18 i de 19 a 30 anys de Catalunya.

Redacció