.

Entre les 4 i les 6 de la matinada han nascut 8 tortuguetes, i a les 8.20 hores del matí, una altra. Foto: Territori i Sostenibilitat

Un total de nou tortugues careta han nascut aquesta passada nit, i a primera hora del matí, a la platja de la Pineda de Vila-seca (Tarragonès), procedents del primer dels dos nius que una mateixa mare va pondre a la platja durant el mes de juliol. Les cries han nascut immadures, amb 55 dies d’incubació, i han estat portades a les instal·lacions de la Fundació CRAM per ser criades en captivitat fins que assoleixin un pes i dimensió adequats per ser alliberades al mar.

Entre les 4 i les 6 de la matinada han nascut 8 tortuguetes, i a les 8.20 hores del matí, una altra. Els voluntaris que vigilaven el niu han donat avís als tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i del CRAM, que les han examinat per determinar el seu pes (entre 16 i 17 grams), la seva dimensió (uns 4 centímetres), estat de mobilitat i de maduresa. Totes han nascut immadures, atès que es calcula que els quedaven encara uns cinc dies d’incubació. És molt probable que els animals avancessin el seu naixement en percebre el canvi de temps, amb pluges i descens de les temperatures.

Per aquest mateix motiu, tot i que les tortugues solen néixer de nit, no es descarta que eclosionin també al llarg del dia d’avui. Atès que la predicció meteorològica preveu més pluges, els tècnics valoraran la possibilitat d’obrir el niu demà dimarts per ajudar les cries que quedin per néixer. El niu es troba vigilat en tot moment per tècnics dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat, voluntaris del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) i policia local de Vila-seca.

En cas que els animals trobats fossin massa immadurs, es podrien traslladar uns dies a incubadora per donar-los un marge i, posteriorment, la majoria s’alliberarien a Vila-seca els propers dies.

Es demana a la ciutadania que no s’acosti al niu, per facilitar la tranquil·litat necessària a les cries i la tasca del personal tècnic. En cas de trobar-se a les proximitats, es recorda la necessitat de dur el gos lligat, no cridar ni fer sorolls forts i evitar el flaix de la càmera o la llanterna del mòbil.

La primera mare repetidora

El niu va ser localitzat el 15 de juliol. Personal voluntari i tècnic del GEPEC va fer guàrdies intermitents a la zona des del 29 de juny, quan es va detectar una tortuga que va sortir tres nits seguides amb la intenció de fer niu.

La col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca va permetre adequar l’ambient de la zona de la platja i el passeig en quant a la il·luminació, per tal de facilitar un entorn favorable per a la posta. Finalment, la tortuga va pondre 141 ous, dels quals han nascut les primeres 9 cries. El niu també es va traslladar uns metres terra endins per evitar inundacions.

Es dona la circumstància que aquesta tortuga tenia col·locat un microxip identificatiu i un dispositiu de seguiment des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels. Així, s’han pogut seguir els seus primers moviments i se sap que va marxar directament a Algèria i després s’ha anat movent pel Mediterrani fins a tornar de nou a Catalunya. Es tracta de la primera tortuga careta que torna per fer el niu a Catalunya.

La tortuga de Vila-seca, quan es va detectar a Castelldefels el 2016.

Quinze dies després de fer el primer niu, aquesta mateixa mare va tornar a pondre a la zona del Cargol, a pocs metres de la zona humida dels Prats de la Pineda. Personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat va comprovar que el niu es trobava en una àrea inundable, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, amb perill de desaparèixer en cas de llevantada. També la presència estable a la zona d’una parella de guineus feia perillar la posta.

Per tant, també es van traslladar els 74 ous d’aquest segon niu a l’altra banda de la platja, prop del cap de Salou, on es troba el primer, facilitant la tasca de vigilància al voluntariat. El GEPEC ha coordinat unes 170 persones voluntàries, amb estreta col·laboració de l’Ajuntament, que ha posat a disposició la policia local i els operaris de l’àrea de serveis públics.

Redacció