Tots els grups polítics de l’Ajuntament de Vila-seca han fet avui una demostració d’unitat política i acordat un manifest dur amb la indústria química i amb la Generalitat arran de l’accident d’IQOXE, que va provocar tres víctimes morals. ‘La confiança s’ha trencat’, ha expressat molt gràficament l’alcalde, Pere Segura, en una solemne compareixença conjunta davant la premsa amb gairebé la totalitat dels regidors.
El front comú de l’Ajuntament de Vila-seca es visualitza amb una sèrie d’exigències que parteixen de la manca de confiança. El municipi demana la ‘paralització immediata’ de l’activitat en les instal·lacions que no compleixin les mesures de seguretat acordades amb l’administració. N’hi ha que no les acompleixen?, se li ha preguntat a l’alcalde. ‘La confiança s’ha trencat degut al que ha passat; ha passat l’impossible, que una planta situada enmig d’un polígon industrial explotés’.
Vila-seca es troba a prop de la planta i va ser alertada per protecció civil a través de Twitter que confinés la seva població sense que se n’informés directament a l’alcalde ni al consistori. Altres alcaldes de la zona química del Camp tampoc van ser alertats i van haver de ser ells els que es posessin en contacte amb la Generalitat en una acció de manca de comunicació impensable en un cas tan greu. Aquesta alcaldes no podien donar informació fiable a les seves poblacions de si es trobaven en risc de toxicitat. ‘Lamentablement, el greu accident ocorregut ha evidenciat que els protocols de comunicació i control vigents han fallat’, conclou el document. Posteriorment es va saber que no calia confinar la població.
Alguns d’aquests alcaldes, comandats el de Tarragona, Pau Ricomà, han demanat que el Pla de Seguretat de la Indústria Química sigui gestionat des del territori. L’alcalde de Vila-seca ha estat clar, minimitzant la importància de la petició: ‘Preferim que es gestioni des del territori, però no és l’única qüestió’ trascendental. Sí ho és ‘els protocols de seguretat’ i que la informació ‘només la tingui la indústria química’.
Vila-seca no es fia de la Generalitat ni tampoc de la química. Ja no sap què hi tenen a dins, i com actuen. Per això, demana en el manifest un canvi radical en els protocols de comunicació de manera que no recaigui en les mans de la química avisar a les autoritats d’un accident, sinó que la informació ‘sigui monitoritzada públicament i gestionada per la Generalitat’. També se li exigex al Govern l’establiment de canals de comunicació preferents ‘i fiables’. Tota una declaració de desconfiança.
Vila-seca reclama depurar responsabilitats, però encara no parla de dimissions, tot i que sembla insinuar-ho al manifest, que exigeix ‘el màxim rigor en les responsabilitats derivades de l’incompliment dels protocols de comunicació’.
El consistori demana una ‘exhaustiva investigació i avaluació dels fets’, per tal de corregir el necessari per ‘minimitzar riscos’ i ‘garantir al màxim’ la seguretat de totes les persones.
Més desconfiança: també reclama que es requereixi ‘a totes les empreses del polígon petroquímic sud de Tarragona’ perquè informin de totes les afectacions que els ha causat l’accident i que de manera ‘urgent’ es faci ‘una revisió exhaustiva’ a totes les instal.lacions del polígon sud afectades per l’explosió i la seva ona expansiva’.
A més, s’exigeix un calendari d’implementació de les millores en seguretat ‘com a conseqüència del nou escenari de risc’.
Tots els grups han subscrit el manifest, fet públic aquest dijous a la tarda, sota el títol: “Exigim el dret a viure en un espai pròsper i segur”. En el text, acordat per Vila-seca Segura -marca municipal que va substituir el PDECat- i PSC, que governen al municipi, i Cs, comuns i republicans a l’oposició, es reclama, entre altres accions, un canvi normatiu de protocols. El manifest s’ha presentat formalment al Castell de Vila-seca amb presència de tots els portaveus. ‘No estem en contra de ningú, simplement reclamem el que és just’, ha conclòs l’alcalde de Vila-seca.
Jaume Garcia
Equip de redacció