.

Joan Magrané. Foto: Wikipèdia

El jove compositor reusenc de 31 anys i de reconegut prestigi internacional, Joan Magrané, estrenarà la seva primera òpera en solitari -tercera comptant les anteriors fetes a diverses mans-. Ho farà al Festival del Castell de Peralada el mes de juliol, en el que el propi festival anuncia com una estrena absoluta.

Es tracta de ‘Diàlegs de Tirant e Carmesina’, amb llibret i direcció de Marc Rosich i espai escènic a càrrec de Jaume Plensa. El febrer de l’any vinent, es representarà al Liceu de Barcelona. Resident habitual a París, Magrané és autor, entre d’altres composicions, de dues òperes prèvies.

A mode de tema amb variacions, la nova òpera de cambra s’apropa als amors entre Tirant i Carmesina. Els protagonistes de la novel·la Tirant lo Blanc de Joanot Martorell són els integrants de la proposta, als quals s’afegeix una tercera cantant, desdoblada en dos personatges: Plaerdemavida i la Vídua Reposada.

“Va ser un encàrrec de Rosich, que havia fet abans el Tirant amb Calixto Bieito, però li quedava curta la part amorosa. Perquè l’òpera va de la trama amorosa del Tirant”, destaca Magrané en conversa amb Tarragona21. Van decidir fer un madrigal escenificat, una òpera de cambra, d’una hora i mitja de durada. Hi han sumat al projecte l’escultor Jaume Plensa, internacionalment reconegut, que “feia anys que no feia òpera, però el format petit i la temàtica li van agradar”. Magrané va conèixer Plensa fa any i mig.

Rosich -adaptador de la novel·la medieval per al muntatge teatral de Calixto Bieito- i Magrané -Premi Reina Sofía de Composició- parteixen de la seducció com a engranatge dramàtic de la proposta. I ho fan amb la presència de tres cantants i d’una formació instrumental reduïda, ubicada al mateix escenari. Tant el tractament de la veu com el conjunt d’instruments parteixen d’un concepte modern i teatral, de ressonàncies expressives, sense oblidar la tradició madrigalista tardomedieval. El 18 de juliol el claustre del Carme serà l’espai de la nova estrena absoluta, encàrrec del Festival.

El compositor reusenc recorda que ell i Rosich van proposar l’obra al Festival de Peralada “i de seguida la van fer seva. Tocarem al claustre, fet que li confereix un plus”. Magrané viu de composar, entre París i Barcelona, “però tinc temps de venir a La Selva del Camp”, lloc on viu el seu pare. Aquests dies es troba a Barcelona a punt de començar els assajos.

Magrané, amb Joan Guinjoan, el regidor Josep Maria Pujals i Josep Solórzano, director del Conservatori de Vila-seca, a casa del compositor riudomenc. Foto: Cedida

Manté una estreta relació amb el Conservatori de Vila-seca, institució que sempre subratlla les seves virtuts. Recentment ha col.laborat en un disc editat pel conjunt Ensemble O Vos Omnes, que dirigeix Xavier Pastrana. També va col.laborar en el cicle Joan Guinjoan, el compositor riudomenc mort l’any passat.

Els inicis

Autor de 40 composicions amb només 26 anys, Magrané va iniciar la seva formació musical sota la tutela de Ramon Humet. Posteriorment va estudiar a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Agustí Charles, a la Kunst Universität de Graz amb Beat Furrer i al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de París amb Stefano Gervasoni.

Les seves obres han estat interpretades arreu d’Europa per conjunts instrumentals i solistes com l’Ensemble Intercontemporain, el Quatuor Diotima, el Quartet Gerhard, la BBC Scottish Symphony Orchestra, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquesta de la RTVE, els Neue Vocalsolisten, el Trío Arbós, el Barcelona 216, CrossingLines, Funktion i Adriàn Blanco, entre altres.

Rebent el Premi Reina Sofia

El seu catàleg inclou música de cambra, per a conjunt instrumental, per a orquestra simfònica i per a instruments solistes. El 2014 va estrenar ‘Dido Reloaded’ al Teatre Lliure, una òpera de cambra escrita a vuit mans, juntament amb Xavier Bonfill, Raquel García-Tomás i Octavi Rumbau. També amb Raquel García-Tomás ha escrit l’òpera ‘disPLACE’, amb llibret d’Helena Tornero i estrenada a Viena el 2015. Ha estat músic resident a La Pedrera o al Palau de la Música Catalana.

Fou Premi Reina Sofia de Composició Musical en 2013 per l’obra ‘…secreta desolación..’. Va ser estrenada per l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola l’octubre de 2014 al Teatre Monumental de Madrid.

Jaume Garcia