.

L’alcalde, Pere Granados, durant la seva intervenció a la Holiday World Show de Belfast, la fira turística més important d’Irlanda del Nord. Cal tenir present que Salou és la primera destinació de vacances pels irlandesos, i que la presència del municipi en actes que consoliden la seva marca com a destinació ha aconseguit arribar a xifres rècord de visitants durant aquest mandat.

L’ajuntament de Salou acaba un mandat que ha estat marcat pel caràcter resolutiu de l’acció de govern, que ha permès no tan sols tancar temes històrics com el de la canalització del Barranc de Barenys sinó posar fil a l’agulla de cara als reptes de futur que ha d’encarar el municipi, amb la previsió de la nova estació de tren de Salou-PortAventura que ha de substituir l’actual situada com una trinxera al ben mig de la població. Alhora, els projectes d’urbanisme engegats durant aquests darrers quatre anys han buscat la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes amb mesures també de marcat calat mediambiental com el Projecte Mediambiental del Litoral del Cap Salou i Construcció del Camí de Ronda.

I tot plegat s’ha aconseguit consolidant la marca de Capital de la Costa Daurada fruit de l’atenció al turisme i al sector serveis, claus en el desenvolupament d’una localitat amb un reconeixement creixement a nivell tant nacional com internacional, amb col·laboració oberta tant amb els governs estatal com català. Cal tenir present que, segons les previsions, les obres de la zona d’oci d’Hard Rock s’haurien de començar aquest estiu. La concreció d’aquesta inversió multimilionària  ha tingut un impuls en l’aval de l’ajuntament, que el considera clau per reforçar el posicionament de Salou dins del mercat d’oferta turística i també per dinamitzar l’oferta de llocs de treball al municipi.

En aquest sentit cal afegir també que s’ha aconseguit l’aval europeu per desenvolupar el projecte Salou Smart Turístic, que ha de servir per desplegar durant dos anys tot un seguit d’elements a la ciutat de caire tecnològic, que permetin fer  un salt qualitatiu en els serveis oferts als visitants i ciutadans, abordant la seva transformació cap a una Smart Destination. El pressupost del projecte supera els 2,9 milions d’euros, dels quals el Ministerio de Economía y Empresa en subvenciona un 70% i la resta, va a càrrec dels pressupostos municipals. És una acció provinent de l’empresa Red.es i amb el finançament dels fons FEDER de la UE.

Imatge de les obres de construcció d’una xarxa de pluvials al carrer de Carles Roig, entre els carrers de Barenys i de Gandesa, i les cruïlles dels carrers de Guillem de Claramunt i Gandesa. L’actuació tenia com a finalitat principal evitar els nombrosos problemes d’estancament d’aigües de pluja, degut a la inexistència de pluvials en aquest tram.

L’URBANISME AL SERVEI DE LES PERSONES.- Salou s’ha dotat d’un Pla d’Acció Municipal per racionalitzar les inversions dins d’un projecte estratègic de planificació i acció de govern. Un dels aspectes clau és la millora de la qualitat de vida de les persones. I en aquest sentit, per enguany es preveu una inversió de 3,2 milions en intervencions d’arranjaments en voreres i paviments i reparació de carrers i espais públics. Per fer-ho possible s’ha dividit el municipi en 7 zones d’actuació amb una inversió 2.063.430 euros. A principis d’enguany es començarà a executar el projecte de millora dels carrers del Terrer, Louis Braille, Burguera i voltants, amb una inversió d’1.179.000 euros. Tot plegant recordant que durant l’any passat es va actuar en la millora de l’espai públic de manera continuada fent un esforç per tal d’adequar el municipi en tota la seva extensió i amb una especial actuació a voreres, arbrat, asfalt i manteniment de la ciutat en general.

En aquest sentit, cal destacar algunes de les actuacions ja executades o previstes fins a l’horitzó del 2020:

  • Urbanització, condicionament i arranjament de carrers i espais públics (2017-2020): 4,5 milions d’euros.
  • Remodelació plaça de Sant Jordi (2019): 300.000 euros.
  • Conversió en illa de vianants els carrers Josep Carner, Madrid, Lleida (2016-2017): 75.000 euros.
  • Nova Biblioteca (2017-2019): 3,5 milions d’euros, entre el cost de l’edificació i el de mobiliari. Després de treballar amb el programa funcional per saber quin tipus de biblioteca vol tenir Salou i amb quins serveis i àrees s’havia de comptar, els serveis tècnics ja treballen en la redacció del projecte executiu del nou edifici, que s’aixecarà al costat del Centre de formació Atenea.
  • Nou edifici de Serveis Socials: Un altre dels projectes que veuran la llum els mesos vinents serà la creació d’un nou edifici de Serveis Socials al carrer Milà que alhora inclourà una planta destinada als serveis d’Ocupació i Borsa de Treball de Salou. El consistori destina enguany una partida de 450.000 euros i en pròxims pressupostos es finalitzarà l’obra.

APROVADA LA NOVA ZONA D’EXPANSIÓ A LA ZONA D’EMPRIUS NORD.- El govern de Salou està treballant en un nou projecte d’expansió urbanística a la zona d’Emprius nord. El Pla Parcial del sector 04, que preveu nova activitat hotelera, comercial, de serveis i esportiva. En concret, el pla preveu 2.000 habitacions d’hotel repartides en un màxim de quatre ressorts turístics; una ciutat esportiva municipal de 10 hectàrees; 17.000 metres quadrats de sostre comercial i un parc d’oficines amb 5.000 metres de superfície, i fins a 145 nous habitatges. Els terrenys, de 44,3 hectàrees, limiten amb la C-31b, el Vial de Cavet i el Passeig 30 d’octubre, i estan situats a tocar de la futura estació de ferrocarril i de PortAventura. L’any passat ja es va aprovar definitivament en plenari la modificació puntual del POUM referent als paràmetres urbanístics del sector-04 i l’ordenació detallada del sòl.

Alhora, la urbanització d’Emprius Nord millorarà les comunicacions, atès que es crearà un nou vial urbà d’enllaç amb l’autopista AP-7. Aquests treballs es podrien enfilar als 16 milions d’euros. Segons el consistori, a partir de la tardor del 2019 es podria desenvolupar la reparcel·lació i la seva posterior urbanització.

Imatge d’arxiu d’un tram del Camí de Ronda de Salou.

CINC MILIONS D’EUROS PER AL CAMÍ DE RONDA.- El govern espanyol i l’Ajuntament han donat un nou impuls al projecte per a finalitzar el Camí de Ronda de Salou. El consistori ha invertit uns 5 milions d’euros, amb l’adquisició de terrenys inclosos, mentre que l’executiu de Madrid n’ha d’invertir 4,5 milions d’euros més per a acabar-lo. El projecte del camí de Ronda i recuperació del litoral del Cap Salou és una actuació de preservació de tot el patrimoni natural autòcton i suposarà un innegable benefici pel manteniment d’un espai de gran interès mediambiental, però també un benefici social, pel que fa al valor afegit a activitats que fomenten la salut. D’altra banda, amb el Camí de Ronda es milloren els accessos a les cales i platges del litoral del Cap Salou.

Les màquines excavadores enderrocant l’edificació que es trobava a la Cala Morisca, al costat de Cala Crancs, a Cap Salou.

RECUPERACIÓ DE L’ESPAI NATURAL DE CALA MORISCA.- Salou ha recuperat per a l’ús públic aquesta zona, coneguda pel xalet de l’advocat reusenc Pedrol Rius, i l’ha incorporat al recorregut del Camí de Ronda. La inversió d’1.114.000 euros ha permès recuperar i regenerar aquest espai de 9.200 m2 del Cap Salou, per tal de protegir i fer valdre una zona verda de gran interès natural i ecològic, convertint aquest indret en un nou mirador públic. Fent memòria, l’Ajuntament va comprar a finals del 2016 la finca del xalet per donar pas a un nou espai natural amb treballs de neteja, retirada de plantes invasores i vegetació en mal estat, replantació de vegetació autòctona, l’adequació paisatgística i renaturalització de la finca amb espècies pròpies autòctones; així com d’altres treballs de condicionament dels terrenys i adequació urbanística.

La renovació de la zona esportiva implica una ampliació i rentat de cara per assegurar més espai per al joc i major comoditat als usuaris d’un complex que té una antiguitat de prop de 40 anys.

RENOVACIÓ DE LA ZONA ESPORTIVA DEL CAMP DE FUTBOL.- Ja s’han iniciat els treballs de millora de la zona esportiva municipal del camp de futbol al carrer Barenys que pretenen fer una ampliació i rentat de cara per assegurar més espai per al joc i major comoditat als usuaris d’un complex esportiu que té una antiguitat de prop de 40 anys. Es treballa en la creació d’un nou camp de futbol 7 de gespa, a més de 4 nous vestuaris, la instal·lació de cobertes a les graderies, i la remodelació de part de la façana. La inversió total de la millora és de 812.000 euros.

L’ANY EN QUÈ S’HAN DE LICITAR FINALMENT LES OBRES PER A LA CANALITZACIÓ DEL BARRANC DE BARENYS.- Els tràmits per tirar endavant les obres de canalització del barranc de Barenys segueixen el seu curs segons el calendari marcat en una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat. El calendari previst per l’Ajuntament i la Generalitat marca que el projecte definitiu serà aprovat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) cap al juny de 2019. Alhora, enguany també es resoldran els expedients d’expropiació i es licitaran les obres perquè puguin ser iniciades a principis del 2020, posant així punt final a un dels problemes més importants que pateix el municipi com és la zona inundable del barri de la Salut per desbordaments del barranc. El projecte en el qual es treballa és crear un únic canal d’endegament d’uns 30 metres d’amplada, que desguassarà les aigües pel carrer Barenys; i que Generalitat finançarà el projecte amb una inversió de 14 milions d’euros, dels quals 4,5 milions seran destinats a pagar les expropiacions.

La Junta de Govern Local ha aprovat la subscripció d’un conveni de cessió d’ús de terrenys a l’avinguda Joan Fuster.

NOVA ESTACIÓ DE TRENS.- Davant l’entrada en funcionament del nou Corredor del Mediterrani i amb l’actual canvi de traçat de la línia del ferrocarril entre Salou-PortAventura i Vandellòs, des de l’Ajuntament de Salou s’està dissenyant l’emplaçament i els serveis complementaris que ha de tenir la futura zona on ha de construir-se l’estació de trens central del municipi. Mentrestant, ADIF treballa en el disseny dels mòduls prefabricats al mateix baixador per donar un bon servei als usuaris en tant no s’hagi construït la nova estació. Aquesta inclourà una sala d’espera, una oficina i zona d’expedició de bitllets, uns lavabos i magatzem; a més de construir una vorera d’entre 50 i 70 metres al llarg de la façana de l’estació, amb lloc per a taxis i autobús que permeti la càrrega i descàrrega de passatgers.

Per part del govern municipal, a fi i efecte de preveure l’estacionament del flux important de vehicles que circularan per la zona de l’avinguda Joan Fuster i que necessitaran un espai per a l’aparcament -donat que el nombre actual de passatgers és de 700.000 persones- s’ha previst la subscripció d’un conveni amb l’empresa Mediterranea Beach and Golf Community per obtenir una parcel·la de 6.000 m2 de terreny per a l’aparcament.

Segons les previsions acordades entre l’Ajuntament i ADIF, el projecte constructiu de la nova estació estaria acabat el mes de març de 2019. A partir de l’adjudicació les obres durarien un any i mig, de forma que a finals del 2020 estarien finalitzades.

EL PROJECTE ‘EIX CÍVIC’ ACABARÀ AMB LA TRINXERA DE LA LÍNIA FÈRRIA.- Salou està treballant en el futur de l’Eix Cívic (imatge superior), nom que rep l’espai que ara ocupen les vies del tren. Un cop desmantellades, donaran pas a una avinguda amable que acabarà amb les barreres arquitectòniques que suposa el ferrocarril al seu pas pel municipi. L’Ajuntament té previst convertir l’actual traçat en una gran avinguda, amb zones verdes, pisos i comerços i també preveure un espai pel pas del tren tram; un tramvia lleuger; una gran avinguda de 2 quilòmetres i que afecta 5 hectàrees de terreny que permetria el pas dels vianants pel centre de la ciutat. L’import que s’ingressi en concepte de la venda dels terrenys d’ADIF -per on discorre actualment la via- s’invertirà, com marca un acord urbanístic amb el Ministerio de Fomento, a finançar la nova estació de trens del municipi, així com la urbanització de l’avinguda.

Des de la Universitat Politècnica de Catalunya s’ha dissenyat una proposta urbana que hi adapta una diagonal que articula la trama urbanística de la ciutat. Tanmateix s’adapta i potencia els diferents entorns com ara un gran espai públic a la zona central on es construirà un edifici singular i es preservarà la zona arbrada. En aquest sentit, també s’aprofitarà l’espai que quedi disponible al voltant de la Torre Vella i la construcció d’un aparcament.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA.– L’Ajuntament destina fins a 250.000 euros de la partida d’inversions consignada als comptes municipals per enguany al primer projecte de Pressupostos Participatius. El procés, que es tanca el 8 de febrer, permet a la ciutadania proposar fins a 3 actuacions que no poden superar els 100.000 euros cada una. Després s’avaluaran i es publicaran les propostes finalistes per tal que tothom decideixi quines són mereixedores de ser executades. El 18 de març es coneixeran les propostes guanyadores que haurà d’executar el consistori al llarg de l’any. La participació està oberta a tots els salouencs i salouenques empadronats al municipi que tinguin 16 o més anys.

Durant aquest mandat també ha entrat en funcionament la nova aplicació per a mòbils ‘Cuida Salou’, amb la qual es poden comunicar les incidències als carrers del municipi. Un nou canal de comunicació amb els ciutadans, més ràpid i eficaç. Els salouencs poden crear categories, informant de qualsevol tipus de desperfecte que vegin a la via pública, marcar l’ubicació i, fins i tot, il·lustrar-ho amb una fotografia. Després poden fer el seguiment a través de la mateixa aplicació, que els informarà en temps real. A la plataforma web de l’Ajuntament de Salou es pot trobar el link directe de descàrrega.

BENESTAR I AJUSTS PER FACILITAR L’OCUPACIÓ LABORAL.- L’ajuntament de Salou va destinar l’any passat fins a 114.000 euros per ajudar a les famílies del municipi que van tenir dificultats per a poder pagar les factures de subministraments durant l’any 2017. A més, el consistori ha desenvolupat i gestionat diversos programes provinents del SOC i subvencionats pel Fons Social Europeu, Ministerio de Empleo i/o el Departament de Treball de la Generalitat per donar oportunitats laborals a joves d’entre 16 i 30 anys i a d’altres amb perfils professionals diferenciats, alguns d’ells majors de 45 anys i en situació de risc d’exclusió, a més d’engegar amb recursos propis diversos plans d’ocupació temporals. En aquesta línia cal recordar que l’any 2017 es va obrir un nou servei adreçat al ciutadà, el Servei d’Ocupació Municipal, el qual ofereix informació, assessorament, acompanyament a la recerca de feina, borsa de treball, i orientació i formació als salouencs.