.

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat del director-gerent d’EMATSA, Dani Milán. Foto: Tarragona21

Una tercera part de les famílies tarragonines, les de menys consum, no veuran incrementada la factura de l’aigua l’any vinent. Pels consums més elevats la mitjana de tarifa s’actualitzarà en un 1,45%, per sota de l’IPC interanual, que se situa en el 2,3%. Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i el director-gerent d’EMATSA, Dani Milán, donant compte de la proposta aprovada pel Consell d’Administració de l’empresa mixta el passat agost i que serà ratificada en el plenari d’aquest mes. “A Tarragona tenim la tarifa de l’aigua més baixa de les ciutats de més de 100.000 habitants”, recordava el batlle citant com a font l’Observatori de Preus de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

“L’actualització de preus prevista en els trems de més consum permetrà executar un Pla d’Inversions valorat en 4,5 miilons d’euros”, explicava el batlle. El llistat inclou la renovació de fibrociment en el tram dels carrers Salines i Sant Domènec (les obres s’iniciaran al segon semestre de l’any vinent). De fet, el recanvi progressiu d’aquesta material obsolet i més propens que altres a les fuites a la xarxa (Tarragona en aquest cas es troba en una situació òptima, amb un rendiment 7 punts superior al de la mitjana catalana) és un dels objectius principals. Seguint en aquesta línia, també es procedirà a la desafectació de fibrociment a la baixada de Bonavista a la Muntanyeta de l’Oliva i a la renovació de tota la xarxa de Cala Romana. Alhora es procedirà a la instal·lació d’una nova canonada al PPU-30 per garantir-ne un altre dels propòsits del Pla d’Inversions, consistent en garantir un sistema alternatiu de subministrament en zones amb un únic punt de connexió.

Ballesteros ha aprofitat també per destacar l’increment de la partida destinada al Fons Social. Enguany s’han destinat 95.000 euros a bonificar el rebut de l’aigua a les persones en condicions econòmiques més precàries. L’any vinent la partida augmentarà fins als 105.000 euros. L’any passat es van beneficiar d’aquestes condicions 562 famílies i enguany ja sumen 620 famílies. Destinat a ser una eina més per pal·liar els efectes de la crisi econòmica fruit del conveni signat entre l’Ajuntament i EMATSA el 2013, Ballesteros ha volgut remarcar que “vam ser el primer ajuntament a fer possible que cap família que no tingués recursos pogués fer front al pagament de la factura de l’aigua”. El que vol dir assumir per part del consistori no només el cost del consum, sinó també el 10% de l’IVA que el grava i el canon a pagar a l’ACA, que pot suposar segons el tram d’un 25% a un 50% de la factura. Per això Ballesteros ha tornar a fer una crida a aquesta agència depenent del govern de la Generalitat: “Estaria bé que l’ACA abonés aquest canon perquè és injust que la bonificació l’acabem pagant entre tots els que paguem el rebut”, deixava anar.

Els requisits per l’obtenció de l’ajut són:

  • Ser titular o llogater d’un contracte individual de subministrament d’aigua potable per abastament domiciliari del seu habitatge habitual amb EMATSA.
  • Sols serà d’aplicació en aquells contractes en què sigui residència habitual.
  • Haver estat beneficiari de prestacions econòmiques, o ser usuari de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona i tenir expedient on s’hagin valorat “necessitats relacionades amb la falta de medis per la cobertura de necessitats bàsiques” en els dos últims anys.