.

La jornada ha comptat amb la participació de la companyia Toc de Gresca.

Vila-seca ha lluit aquest dissabte, malgrat la pluja, la seva condició de seu de la iniciativa anomenada Vilaflorida, una campanya que barreja com poques l’ètica i l’estètica i a la qual la població hi està adscrita des del 2014. “Aquest projecte no és només una jornada lúdica, sinó que implica una gran transversalitat i participació de la gent”, afirmava Poblet poc abans de donar inici als actes a l’espai dels jardins del Castell de Vila-seca, oberts a la ciutadania. En essència, Vilesflorides és un moviment i concurs que anualment premia, entre tots els municipis inscrits, aquells que millor encaixen la qualitat de vida dels seus habitants a través dels espais verds, aprofundint en la conscienciació social envers la sostenibilitat mediambiental mentre s’ajuda al comerç local i el seu desenvolupament econòmic.

Segons explicava Poblet, “hi ha participació dels veïns que tenen flors als balcons, dels que apadrinen jardineres i les cuiden ells, participació escolar i de les famílies participant en els aspectes lúdics com els showcookings, la floricultura i l’exposició de bonsais. També la comercial. Per cert, intensíssima”, remarcava el batlle, remarcant que “més de cent comerços s’han implicat en la jornada d’avui, fonamentalment del centre històric però també de La Plana i La Pineda”. La finalitat de l’esforç comú és “fer un pas endavant en la qualitat del paisatge urbà, que forma part de la nostra vida, així com del paisatge natural més proper: la Torre d’en Dolça, la Séquia Major o el Corredor Verd. Tots aquests elements els hem d’anar incorporant a la vida quotidiana com consubstancials a la qualitat de vida que volem. En definitiva fer que la gent estimi el seu entorn”. O com li deia un jardiner a l’alcalde: “Hi ha coses a la vida que només les poden arreglar les plantes”.

L’alcalde, Josep Poblet, poc abans de la presentació.

Pere Cabot, enginyer agrònom i membre del jurat de Vilesflorides de Catalunya, ha estat a la inauguració de la jornada.

Manuela Moya: “Tenim un 78% del terme municipal no urbanitzable”

La jornada també ajuda a posar en valor elements diferenciadors respecte a la resta de municipis. “Jo sempre dic -explicava Poblet- que a Vila-seca la quantitat no és la prioritat, sinó la qualitat. En tots els sentits: des de l’educació i la salut, fins als carrers, les places i l’entorn natural”. En aquest sentit la regidora de Serveis al Territori i Ensenyament, Manuela Moya, assegurava que “som Vilaflorida des del 2014 però portem els seus principis a l’ànima des de molt abans. La transformació que hem fet al nostre municipi en els darrers 25 anys ha tingut un eix vertebrador molt important: a través de la qualitat dels espais hem guanyat qualitat de vida. I especialment això ha estat possible pel tractament que hem donat als espais verds. Han esdevingut un element vertebrador de les activitats turístiques, industrials, portuàries, excel·lència universitària i sector serveis de les que disposem a la vila”.

La decisió, convertida en full de ruta, ha convertit actualment Vila-seca “en una de les ciutats amb una ràtio d’espais verds per habitant més altes. Si l’Organització Mundial de la Salut recomana entre 10 i 15 metres quadrats per habitant nosaltres estem en una ràtio de 47 metres quadrats per habitant”. No és una qüestió exclusivament de ser una ciutat horitzontal pel que fa a edificació, sinó perquè “tenim un 78% de terme municipal com a sòl no urbanitzable. Això és una declaració d’intencions”, rubricat pel fet que el pla general urbanístic data del 1993 i no s’ha tocat. Un dels exemples dels treballs duts a terme des del consistori per convertir les paraules en fets és l’antic abocador de residus urbans reconvertit en les gairebé 40 hectàrees on s’ubica el Parc d’en Torre d’en Dolça. “On abans hi teníem la brossa ara hi tenim una de les joies de la corona”, afirmava Moya.

Els esforços han de ser sostinguts. Per aquest motiu la regidora destacava “la importància de la d’educació mediambientals. Com a municipi des de fa molts anys la posem en funcionament en molts nivells. Des de P3 fins a Batxillerat tots tenen des de fa 10 anys una programació raonada que els inculca l’estima pel medi ambient. Aquest és un altre dels vessants que treballa Villesflorides i que nosaltres ja anàvem fent des de fa 10 anys”.

El Castell de Vila-seca ha acollit una mostra de bonsais.

Els estands s’han guarnit per a l’ocasió, amb la presència de l’associació de comerciants i empresaris de la localitat, que ha dut a terme accions de dinamització.

L’opinió de Jordi Martí, futur president dels comerciants locals

Alhora, Moya remarcava l’impuls de la jornada “per al comerç local. Aquest atractiu també serveix per a les persones que ens visiten. I el nostre comerç necessita segurament una mica més d’empenta perquè estem molt ben situats. Això té virtuts i algun inconvenient. Facilita que vinguin però també que marxin. Tenim molta població jove que s’ha establert al municipi i volem que mirin cap al nostre comerç, perquè no hi ha res més còmode que poder anar caminant sense cues, ni embussos ni pagar per aparcar”. La concreció ha estat crear la marca de “comerç adherit” a Vilaflorida “i estem molt contents perquè en un mes hem aconseguit un centenar d’inscrits”.

Arribats a aquest punt, calia conèixer l’opinió directa del sector, per boca de qui encapçala la candidatura que acabarà presidint l’associació de comerciants de Vila-seca, Jordi Martí, pendent de la ratificació en assemblea a finals d’aquest mes. “El perfil del nostre entramat comercial és una mica de tot. Tenim empreses familiars, un polígon bastant gran amb empreses de tot tipus i sector i el tipus de botiga que tenim aquí permet trobar pràcticament de tot”. En total l’entitat té “aproximadament uns 70 associats”. Un número que frega “el 50% dels establiments. De fet, una de les prioritats que tenim com a nova junta és aconseguir que augmenti el número d’associats”.

“Una jornada com aquesta -explicava Martí- permet als establiments a sumar-se a iniciatives que hem engegat des de l’associació per aconseguir que sigui el màxim participativa possible i permetre a la gent d’aquí que conegui totes les botigues que hi ha al municipi”. Per la dinamitzadora de l’associació, Thais Gallego, aquest dissabte és la culminació “d’un esforç continuat. La intenció és organitzar i coordinar tot el comerç de Vila-seca, que és una mica dispers. Totes les accions que fem des de l’associació volen aglutinar” al voltant de la marca “jo compro a Vila-seca” davant “dels focus de comerç importants que tenim al nostre voltant”.

J.S.