.

Els xefs, avui en la presentació de les jornades

L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; el regidor de Comerç a l’Ajuntament d’Altafulla, Jaume Sànchez, i el xef i padrí de les jornades, Jordi Guillem, han presentat aquest migdia, a la plaça del Pou, les X Jornades Gastronòmiques i Segones de la Garrofa, que començaran aquest divendres i s’allargaran fins al 22 d’octubre.

El regidor de Comerç, Jaume Sànchez, ha agraït especialment la participació dels deu restaurants altafullencs “perquè ells són els autèntics artífexs de la cuina de la garrofa”. Al mateix temps, Sànchez ha destacat aquest producte de la nostra terra, i ha subratllat el pes econòmic que té dintre de Catalunya i l’Estat on “Espanya és el primer productor i exportador mundial i on a Catalunya s’hi produeixen més de 15.000 tones”. El regidor de Comerç també ha destacat que és un bon succedani del cacau, “no conté cafeïna ni altres estimulants i és baixa en greixos i calories”.

En aquest sentit, i en l’objectiu de promocionar i recuperar el consum d’aquest aliment tradicional menyspreat, el xef i padrí de les jornades, Jordi Guillem, ha comparat la garrofa amb la llimona, dos productes que, gràcies “a la capacitat de crear dels cuiners, hem estat capaços d’elaborar plats molt gustosos i d’un màxim nivell”.

Jordi Guillem, cuiner calafallenc de 40 anys, ha estat subcampió del Món 2016 en Geladeria i és el líder de l’equip espanyol pel Campionat del Món de Geladeria 2018. Té una clara vocació internacional, domina en diferents graus cinc idiomes. La seva inquietud professional l’ha portat a recórrer mig món treballant en cuines prestigioses amb estrelles Michelin de països diversos com França, Anglaterra, els Estats Units o Perú. El seu origen familiar ve de la Pensió Lleida – Restaurant Lo Mam del quals és cuiner i propietari. Ha estat col·laborador a la Fundació Alícia, fundador del col·lectiu Terra i Taula, i va col·laborar també en l’edició del llibre “La pastisseria i la cuina de la garrofa”, que es va publicar l’any passat.

Els preus dels menús van des dels 20 als 33 euros i s’hi poden degustar plats com estofat de cap de llom ibèric “Joselito” amb poma, ceba, pinyons i essència de garrofa, panacota de garrofa amb salsa de mango i taronja, o bé, musclos amb salsa quetxup de garrofa casolana, d’entre molts altres.

Els restaurants participants són el Gastrobar 13-21 Altafulla Mar Hotel, Les Bruixes, Voramar Cal Vitali, Bruixes de Burriac de l’Hotel Gran Claustre, Marítim Beach Club, La Toque, Costa Dorada, El Mercadet, Lola Bistro, i l’Hotel Yola – Restaurant El Tiberi.

Concurs amb l’etiqueta #garrofa2017

Els comensals podran participar en un concurs de fotografia 2.0, tant a Facebook, Twitter com Instagram amb l’etiqueta #garrofa2017 i, d’entre totes les imatges, se n’escolliran les tres millors que seran obsequiades amb un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants de les jornades. El dinar o sopar tindrà validesa fins al 31 de desembre d’enguany. Les persones premiades es donaran a conèixer el 7 de novembre al web de l’Ajuntament d’Altafulla.