.

Del 3 al 7 de maig, MetrÒpera presenta al Teatre Akadèmia de Barcelona l’obra Lo Speziale, amb llibret de Goldoni i música de Haydn, amb la direcció escènica de Ramon Simó. Aquesta és la primera producció del projecte MetrÒpera, que està impulsat per l’Ajuntament de Tarragona per fomentar l’art de la interpretació teatral entre els cantants d’òpera.

MetrÒpera Tarragona neix aquest 2017 amb la voluntat de promoure les tècniques pròpies de l’actor modern entre els cantants lírics i les posades en escena operístiques. Ho vol fer a través d’un projecte que s’ubica entre la formació i la producció de mitjà format, entre la docència i la professionalització. Amb Lo Speziale, es presenta formalment a Barcelona gràcies al compromís del Teatre Akadèmia amb la recerca i el fet actoral. L’obra es va estrenar al Teatre Tarragona el passat mes de gener.

El projecte MetrÒPera impulsat per l’Ajuntament de Tarragona va començar l’estiu passat amb una setmana de workshops intensius de perfeccionament.

L’obra Lo Speziale

Carlo Goldoni (s.XVIII) és l’autor frontissa on la tradició de la Commedia de’ll Arte italiana queda absorbida pel teatre de text que dominarà l’era moderna. A Lo Speziale, la història d’un apotecari sapastre que competeix amb dos altres candidats per la mà de la seva pupil·la, apareixen els personatges essencials de La Commedia de’ll Arte modernitzats (els enamorats, el Pantalone, el Dottore).

El compositor Joseph Haydn converteix el text de Goldoni en una festa teatral, juga amb l’humor i la caricatura, es permet ser irònic i brut i, amb la seva música, caracteritza internament i externament els personatges.

La posada en escena de Ramon Simó tanca el triangle allunyant-se d’un espectacle operístic clàssic. Amb una disposició de públic peculiar, a dues bandes, apropa els espectadors a l’escena per tal de forçar als intèrprets a una sinceritat i verosimilitud poc habituals en aquest gènere. Abraçant una estètica moderna, Ramon Simó recicla els personatges de Commedia per acostar-se a la contemporaneïtat inspirant-se en el còmic, les sèries de televisió i altres gènere populars actuals.

Els ingredients de la proposta són una diàfana declaració d’intencions sobre què vol ser MetrÒpera. L’equilibri entre tradició i modernitat, l’equilibri entre música i escena, entre el cantant i l’actor. Una línia amb personalitat pròpia que se seguirà en el programa artístic i formatiu d’aquest 2017.