.

Distribució comarcal de l’ús d’Internet. Font: Idescat

L’any 2015, la proporció de llars amb connexió a Internet supera el 75% a totes les comarques catalanes i a Aran, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament de la Presidència.

En relació amb el 2013, el nombre de llars amb algun membre de 16 a 74 anys amb connexió a Internet ha augmentat a totes les comarques, i especialment al Tarragonès i al Barcelonès. Aquest fet situa aquestes dues comarques entre les que tenen més llars amb connexió a Internet (84,9% i 82,8% respectivament), juntament amb el Pla de l’Estany (83,0%).

Tot i aquest augment del nombre de llars amb accés a Internet entre el 2013 i el 2015, encara hi ha diferències amb el conjunt de la Unió Europea. Només hi ha dues comarques, el Tarragonès i el Pla de l’Estany, que superen o igualen la mitjana europea de llars amb accés a Internet (83,0%). En comparació amb la dada espanyola, hi ha 27 comarques que estan per sobre la seva mitjana (78,7%).

En relació amb l’ús d’internet en els darrers 3 mesos de les persones de 16 a 74 anys, 3 de cada 4 comarques catalanes superen tant la mitjana europea (79%) com la mitjana espanyola (78,7%). L’any 2013 només onze comarques superaven la mitjana europea, fet que demostra que el 2015 Internet s’utilitza més des de qualsevol equip i lloc (la llar, el centre de treball, el centre d’estudi, el cibercafè, etc.).

Totes les comarques catalanes han augmentat l’ús d’Internet. El Tarragonès i el Baix Camp encapçalen les comarques que l’usen més, amb percentatges superiors al 85%.

La connexió de banda ampla s’iguala entre comarques

L’accés a Internet de les llars a través de connexió de banda ampla s’ha igualat entre comarques. Així, l’any 2015, la diferència entre la comarca amb més banda ampla (El Tarragonès 84,2%) i la comarca amb menys (El Ripollès 73,1%) és d’11,1 punts percentuals; en canvi, el 2013 la diferència entre Osona i el Priorat, que llavors ocupaven el primer i l’últim lloc del rànquing, era de 15,3 punts.

Totes les comarques catalanes registren un augment de les incidències amb el proveïdor del servei d’Internet al llarg del 2015, en relació amb l’any 2013. Els principals augments es concentren a l’Alt Pirineu i Aran, Ponent i les Comarques Centrals. La compra a través de la xarxa creix a tot el territori

L’any 2015 totes les comarques catalanes han augmentat l’ús d’Internet (darrers 3 mesos) i cal destacar el fort increment del nombre de persones que declaren haver comprat alguna vegada a través de la xarxa. Les Comarques Centrals són les que més han incrementat les compres a través de la xarxa, gairebé 16 punts en relació amb el 2013. El Tarragonès i el Baix Camp encapçalen les comarques amb més compres a través de la xarxa, amb percentatges superiors al 60%.

El correu electrònic és el servei d’Internet més utilitzat (73,4%), però, a la vegada, és on hi ha més diferències entre comarques, amb percentatges que van des del 59,5% de la Terra Alta fins al 82% del Tarragonès.

Consulteu el quadre complert per comarques en aquest enllaç.