L’alcalde, Pere Virgili, acompanyat per Manel González, regidor d’Urbanisme, s’han reunit aquest matí amb Adif per demanar explicacions i mostrar el seu desconcert davant les informacions aparegudes als mitjans sobre l’eliminació del pas a nivell de Roda de Berà.
El Diari de Tarragona va fer pública aquesta informació dos dies després que el Ple de l’Ajuntament aprovés una moció conjunta de tots els grups municipals per la millora del transport ferroviari, en la qual es demanava augmentar els sistemes de seguretat del pas a nivell mentre la via no sigui traslladada.
En relació a les informacions aparegudes al Diari de Tarragona el passat dissabte, 28 de gener, i que han generat controvèrsia i el rebuig per part del Consistori així com dels veïns i veïnes, l’alcalde Pere Virgili, i el regidor d’Urbanisme, Manel González, s’han reunit aquest migdia amb Susana Herrero, responsable d’Adif a la província, per tal de demanar explicacions al respecte i mostrar el desconcert de l’Ajuntament en haver-se assabentat de la notícia a través de la premsa.
Segons ha contestat Adif, el Ministeri de Foment ha encarregat la licitació de la redacció dels projectes per a la supressió de tots els passos a nivell, que sumen un total de 74, per tal d’incrementar la seguretat de les línies ferroviàries. Tanmateix és un pla d’obres a llarg termini que hauria de finalitzar l’any 2024.
L’Alcalde ha assegurat que si la solució que es proposa al projecte és similar a la que ja es va presentar fa vuit anys, l’Ajuntament s’oposarà i el rebutjarà.
Adif ha assegurat no tenir més informació. Per la seva part l’Ajuntament haurà d’esperar a que es presenti el projecte per tal d’actuar.
Tal i com ha recordat Pere Virgili, i ha traslladat a Adif aquest matí, dijous passat, dos dies abans que aparegués la informació als mitjans, durant la sessió plenària ordinària de gener, es va aprovar per unanimitat una moció conjunta de tots els grups polítics per la millora del servei de transport ferroviari al municipi. En concret, el punt cinquè de la moció demana que “mentre la via que travessa el centre del municipi no sigui traslladada tal i com preveu el Pla Territorial del Camp de Tarragona, Adif augmenti els sistemes i el mecanisme de seguretat del pas a nivell existent”, subscriu el text.
Entre d’altres demandes, la moció també sol·licita a la Generalitat de Catalunya que impulsi la creació d’un grup de treball territorial, integrat pels agents institucionals, socials i econòmics del Camp de Tarragona, per tal de consensuar i definir totes aquelles mesures i actuacions que es considerin necessàries per poder concretar i finalitzar totes les infraestructures ferroviàries que es troben en execució o pendents d’execució, així com per garantir immediatament el normal i raonable funcionament dels serveis de transport públic ferroviari.
En la mateixa línia demana la redacció i l’execució d’un projecte per a la construcció d’un baixador a Roda de Berà per la via costanera, i un augment del número i freqüència de trens de passatgers que s’aturi al baixador de la via nord del municipi, la de Roda Mar, un nom que la moció també demana que sigui modificat per Adif atès que, estant a dos quilòmetres de la platja, genera confusió entre els usuaris.
Des dels anys vuitanta les demandes de Ajuntament de Roda de Berà a altres administracions han estat constants per buscar solucions a aquesta infraestructura ferroviària que trenca físicament el municipi i que no dóna servei als veïns. Per aquest motiu el Pla territorial del Camp de Tarragona elaborat pel Departament de Política territorial i Obres públiques de la Generalitat de Catalunya i que es va aprovar definitivament el 2010, recull les peticions del Consistori i projecta un nou traçat de la línia al costat de l’actual AP-7 desafectant la línia actual.
L’acord, el qual serà traslladat al departament d’infraestructures de la Generalitat de Catalunya, al ministeri de Foment del Govern Central, a Renfe i a Adif, i a les plataformes Promoció del Transport Públic, plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic de Qualitat i plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre, demana finalment que “no es faci servir la Línea Reus-Roda pel transport de mercaderies de la zona industrial de Tarragona o de la seva zona portuària i que es transformi en una via verda”.
Equip de redacció