.

Proclamació de la II República espanyola

Proclamació de la II República espanyola

La plaça de Tots Els Caiguts, ubicada al nucli antic del municipi, passarà a ser la plaça de La República el proper dissabte, després que sigui inaugurada oficialment per l’Ajuntament a partir de la una del migdia. El canvi de nom va ser decidit pel Ple de l’Ajuntament, en la sessió ordinària del passat mes de juny, amb els vots a favor dels grups de CiU, ICV-EUiA i PSC, amb els vots en contra de PP-UPR i amb l’abstenció dels regidors de Ciutadans.

El procediment per dur a terme el canvi de nom va ser iniciat a mitjans del mes de març pels grups municipals d’ICV-EUiA i PSC, a petició de l’associació repúblicana També Hi Som, a través d’una instància presentada al registre general de l’Ajuntament. La proposta va ser portada a la sessió plenària del 31 de març, durant la qual es va adoptar l’acord d’iniciar el procediment del canvi de denominació de la plaça de Tots Els Caiguts per plaça de La República.

El nom adoptat és, segons els informes tècnics presentats per Ricard Benimeli, arxiver municipal i llicenciat en Història, i pel Centre d’Estudis Rodencs, la denominació que històricament havia tingut la plaça, on s’ubica l’edifici de Cal Guivernau.

La història

El 31 de desembre de 1931 el Ple de l’Ajuntament va acordar canviar el nom de cinc carrers i posar-ne a tres que no en tenien, entre ells aquesta plaça on es trobava l’escola pública i que fins llavors no havia tingut cap nom. Es va decidir que des de llavors portés el nom de plaça de La República.

Aquesta denominació es va mantenir fins l’acabament de la Guerra Civil. Amb l’arribada del nou règim dictatorial va originar un canvi de nom i en el Ple municipal del 25 de maig de 1939 es va acordar que la plaça de La República passés a denominar-se “Plaza de los Caídos de este Pueblo por las hordas marchistas”. A partir d’aquell moment, i durant més de quaranta anys, el lloc va ser conegut com a “Plaza de los Caídos”, segons subscriu l’informe tècnic.

Va ser l’any 1981, amb la catalanització dels carrers de la localitat, quan la ‘Plaza de los Caídos’ va passar a anomenar-se Plaça de Tots els Caiguts, per tal que el nom englobés els morts de tots els bàndols de la guerra.