.

Obres que s'estan executant a la futura Anella Mediterrània

Obres que s’estan executant a la futura Anella Mediterrània

L’Ajuntament de Tarragona estudiarà externalitzar en una empresa privada, Santa Gadea la gestió durant 40 anys de part dels equipaments dels Jocs Mediterranis de l’Anella Mediterrània, a Campclar. En concret, es tractaria de la piscina olímpica, tres camps de futbol i una residència per a esportistes. La proposta, sobrevingua en el ple, ha estat aprovada amb 17 vots a favor (PSC, PPC, UDC i C’s), 7 en contra (ICV-EUiA, CUP i ERC) i dues abstencions, les de CiU. La proposta l’ha cursada a l’Ajuntament la pròpia empresa.

Es tracta “d’un model de gestió del llegat dels Jocs per fer-ho atractiu al sector privat” i que busca situar Tarragona al mapa internacional de la pràctica esportiva, ha descatat el tinent d’alcalde i coordinador general dels Jocs, Javier Villamayor. De tirar endavant el que ara és una proposta d’estudi, Santa Gadea gestionaria els equipaments durant 40 anys. Villamayor ha negat que l’empresa hagi de construir els equipaments, com ha afirmat l’oposició, i ha reiterat que aquests ja estan assegurats amb les aportacions públiques.

El coordinador general dels Jocs ha subatllat que l’Anella Mediterrània serà “la millor zona esportiva del país” i es donarà resposta a les peticions de millora d’instal·lacions dels equips d’atletisme i bàsquet de la ciutat.

La proposta, que s’ha tramitat d’urgència la ple municipal d’avui com un estudi inicial, ha provocat un terrabastall politic amb els partits d’esquerra de l’oposició. ICV-EUiA, la CUP i ERC s’han mostrat rotundament contrària a externalitzar equipaments i ha situat la proposta de Santa Gadea en el context de “preocupció per la viabilitat dels Jocs”, en paraules de la portave d’ICV-EUiA, Arga Sentis. El projecte dels Jocs és ara “radicalment contrari” a l’anunciat amb l’entrada de capital privat, ha qüestionat Sentís, que ha subratllat que “és bastant improbable que arribin els diners públics” que es reclamen a l’Estat.

La CUP i ERC s’han sumat a l’argumentari d’Inciativa per Catalunya i ambdues formacions han demanat, endevades, un ple extraordinari per debatre el cas. Pau Ricomà, portaveu d’ERC, amb un to força vehement, ha parlat de “tracte exclusiu” a una empresa privada. Ricomà ha titllat de “gestió pèssima” la dels Jocs i ha afirmat que l’entrada de l’empresa privada “pot situar-nos en el límit legal de l’endeutament”. ERC ha xifrat en un cost “de 2,5 milions d’euros a l’any, i durant 40 anys” el cost dels Jocs per a l’Ajuntament.

El conseller de Presidència, Alejandro Fernández, ha acusat ICV, CUP i ERC de defensar el “model de l’Expo de Sevilla”, és a dir, de ruïna després de celebrar-se uns grans esdeveniments per voler carregar tot el cost en les administracions públiques. “El que proposem és estudiar un model d’excel·lència en la gestió público-privada” dels equipaments, ha defensat Fernández, també en un to contundent, i ha acusat l’oposició d’esquerres d’estar “carregada de prejudicis ideològics”.

Al seu torn, Javier Villamayor ha negat que els ciutadans en surtin perjudicats de la gestió privada dels equipaments, mentre que l’alcade, visiblement ennujat, ha defensat el marc general en el que situa els Jocs: “Em preocuparia que els ciutadans no puguessin aprofitar l’ocasió de fer de Tarragona la gran ciutat de l’esport, que els serveis fossin pitjors, que els ciutadans paguéssim més, que el Nàstic no tingués una gran ciutat esportiva”. Es tracta amb el Jocs “de situar Tarragona per damunt de qualsevol interès”. Ballesteros ha apostat perquè des d’una perspectiva d’esquerres com també és la del PSC “es defensi una oportunitat única per crear riquesa i llocs de treball”.

J. Garcia