.

Carles Castillo, al barri de Sant Pere i Sant Pau, aquesta setmana. Foto: Tarragona21

Carles Castillo, al barri de Sant Pere i Sant Pau, aquesta setmana. Foto: Tarragona21

Carles Castillo s’estrena com a candidat, cap de llista i a més ho fa en unes autonòmiques trascendentals. El cap de cartell socialista a Tarragona reconeix que tot això és nou per a ell, però ha gaudit de la campanya electoral.

Artur Mas ha decidit no parlar dels problemes de la crisi i la corrupció a Catalunya i sembla que ningú li demani comptes.

Nosaltres ho estem denunciant reiteradament. Creiem que el problema que tenim damunt de la taula és una emergència social i els problemes reals són els socials. Per tant, ens comença a molestar fins i tot que només es parli de les banderes. La nostra pàtria són les persones. A partir de dia 28 algú haurà de governar i els haurem de dir a aquesta gent quina solució els donem.

El discurs que fan els independentistes sobre la resta d’Espanya el podríem fer des del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En quatre anys només hem rebut 76 euros per habitant enfront dels 209 de mitjana a Catalunya. És molt greu. Som a la cua de les inversions de tota Catalunya. Li he demanat una explicació al candidat de Junts pel Sí i encara espero resposta.

Han fet propostes com la creació de 2.000 llocs de treball associats a l’economia verda. Com ho faran?

Fent una transició estratègica cap a les energies renovables. Per exemple, la política de rehabilitació d’habitatges, concedint ajudes per canviar façanes d’immobles per aconseguir eficiència energètica, amb la creació de llocs de treball que ve associada a llarg termini.

Parlen també d’ajudar els autònoms

Els autònoms, els petits professionals són exactament classe treballadora i ho estan passant molt malament. Hi ha autònoms que no poden pagar la quota. Hem d’ajudar-los amb suport directe quan contractin treballadors i rebaixar-los la quota és urgentíssim.

Amb el PSC no hi haurà retallades?

No en les qüestions essencials. Ni un pas enrere. Ho vam demostrar al seu moment. El tripartit va fer inversions en infrastructures, contractació de més professors i metges. Vam incrementar el dèficit, sí, però ara la Generalitat l’ha doblat.

La situació als ajuntaments és grevíssima per la manca d’ajudes de la Generalitat. Del 2004 al 2010 la Generalitat feia polítiques amb els ajuntaments, com la famosa Llei de Barris. Això ho hem de recuperar. Els ajuntaments són els altres oblidats. La Generalitat fa polítiques antisocials de dretes.

Al final, la meva sensació és que ens estan marejant. Això va d’un atac del neoliberalisme contra la classe treballadora, que és transversal a nivell nacional. Quan més apreta el PP més creixen els independentistes, i a l’inrevés.

El Govern d’Artur Mas s’ha dedicat a retallar els pobles i ajudar els rics?

Jo diria que sí. Al final actuen com la dreta de tota la vida. És increïble que el president de la Generalitat no es posi al davant de la candidatura i hi col·loqui un home de palla.

Deixarem de pertànyer a Europa si Catalunya se separa d’Espanya?

Sí. Aquest debat no presenta dades. Jo pregunto: no hi ha cap risc, cap conseqüència negativa en la independència? Que posin damunt la taula els elements negatius i que ens deixin opinar. La independència és molt respectable, però ara es nega la realitat. Començo a veure fanatisme, gent que no atén a raons.

Jo també vull entrar en el debat dels sentiments. Els meus pares són de Cartagena i d’Andalusia i jo vaig néixer a Tarragona. Jo pertanyo a tres terres.

Hi ha una paradoxa sobre el PSC en les enquestes: sembla que la majoria de la població catalana dóna suport a una tercera via, però el PSC surt malparat en els sondejos. Per què passa això?

No ho sé. Fent autocrítica potser ens hem allunyat del dia a dia, del patiment de la gent. Hi ha hagut lluites en les que no hem estat. La nostra candidatura justament opta per un nou socialisme, que connecta amb el tradicional. Penso en la dació en pagament. Teníem debats i es deia que era impossible. I resulta que la PAH ha demostrat en centenars de negociacions directes que era possible. Hem de recuperar aquest socialisme de tota la vida. Amb coherència i amb temps podem recuperar molta part del terreny perdut.

Més que el resultat electoral, ens interessa ser útils, si convé sacrificant els nostres interessos electorals. Estem més pendents de donar una solució. I segurament els ponts són els primers que es dinamiten en una guerra. Però crec que la ciutadania, finalment, es fixarà en nosaltres.

Hem de trencar els límits de l’estat autonòmic. Els pobles d’Espanya no han de témer per una Espanya plurinacional.  Una nació de nacions suposa ser més forts.

Els indecisos decidiran les eleccions. Pot haver alguna sorpresa el dia 27?

Jo crec que sí. Hi ha molta gent que em diu que l’han trucat a casa per enquestar-los i cap havia dit que votava socialista, però ho faran. La gent no expressa amb sinceritat el que votarà potser per por que la senyalin degut a aquest ambient de pressió que hi ha.

Quines són les prioritats del PSC?

La creació de llocs de treball, la protecció dels sector socials més desafavorits, l’economia verda i apostar per la mobilitat. La mobilitat estirarà de l’economia a les nostres comarques. Com més temps passa, trigues més a arribar a Barcelona. Això no pot ser. Proposem freqüències d’autobusos a Barcelona cada 20 minuts. Els serveis d’autobusos no donen bons serveis. Cal plantejar-se fins i tot recuperar concessions i situar-les al servei públic.

Quant a treball, no pot ser que sigui tan precari. En el cas de Barcelona World, jo n’era contrari, fins que com a regidor del barri de Campclar, el més obrer de Tarragona, la gent a qui jo atenia em preguntaven on havia de deixar el currículum per BCN World. Al final te n’adones que cal tocar de peus a terra. Cal tirar-lo endavant, però vigilant les línies vermelles quant a creació de llocs de treball i urbanisme.

Jaume Garcia