.

Secretari general d'Unió i candidat a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler amb Montse Sumarroca, Antoni Polo, Eduard Masip i Iban Rabasa. Foto: Cedida

Secretari general d’Unió i candidat a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler amb Montse Sumarroca, Antoni Polo, Eduard Masip i Iban Rabasa. Foto: Cedida

Després de la reunió del comitè electoral a Deltebre i acompanyat pels candidats d’Unió a les eleccions del 27-S, Ramon Espadaler ha explicat que “hem afrontat la recta final de la precampanya i l’orientació definitiva del que serà la campanya. Som una força política nacionalista no rupturista que vol donar resposta al desencontre entre Catalunya i Espanya des del diàleg, perquè Catalunya sigui tractada amb la dignitat que es mereix des de totes les perspectives”.

Sobre les declaracions del ministre de Defensa, Pedro Morenés, Espadaler ha assegurat que “o posem seny tots plegats o al final acabarem prenent molt de mal. Ens sembla una autèntica irresponsabilitat que un ministre que és responsable de l’exèrcit faci unes declaracions així. Reivindiquem el seny en aquesta campanya i en aquest debat. Les posicions extremes no fan una altra cosa que retroalimentar-se. Les declaracions del ministre Morenés no fan res més que portar vots i més vots a l’expressió independentista més radical, la qual omplirà de vots el PP el proper 20 de desembre. Potser omplirem les urnes, però en definitiva ens carregarem el país a base de no posar-hi seny”.

El candidat a la presidència de la Generalitat ha dit que “fem bandera del seny i el continuem reclamant davant d’actituds i reaccions que estan molt apartades del seny que tots hauríem de posar i, per això, hi continuarem insistint. Entremig de la gent que pretén la declaració unilateral d’independència i entre aquells que fan aquestes declaracions i propostes legislatives amb interès electoral, hi ha un poble amb molt de seny que comença a veure amb molta preocupació el to que està agafant la campanya”. I ha afegit “estem disposats a parlar de la revolució del seny i representar tots els que estan preocupats per les posicions extremes –que no ens ajudaran a resoldre la situació- i disposats a treballar al servei d’aquest país a partir del diàleg i no de la confrontació. Cada cop que aquest país s’ha confrontat -interiorment o amb d’altres- hi ha sortit perdent. Fem una apel·lació a la responsabilitat. Estenem una mà que aposta pel diàleg per defensar els nostres legítims interessos fugint dels extremismes, resolent els problemes des de la centralitat, del catalanisme i el diàleg. Oferim transformar des de dins la legalitat que no ens agrada”.

D’altra banda, el secretari general del comitè de govern d’Unió ha afirmat que “aquest matí hem fet el primer debat amb tots els candidats excepte un. Romeva ens ha plantat. Ens havia anunciat feia uns dies que no hi assistiria. El convidem a participar-hi i li preguntem per què s’amaga. Si ho fa perquè no comparteix o no és capaç de defensar el programa electoral que encapçala, o si ho fa per altres raons. Reclamem la seva assistència per normalitzar el debat democràtic”. “Teníem entès que Romeva encapçalava una candidatura. El més normal és que assisteixi”, ha reblat i ha assenyalat que “els ciutadans de Catalunya tenen dret a escoltar de la veu de qui encapçala una candidatura i quines són les propostes per al 27S”.