Ja es coneixen totes les candidatures que optaran a entrar a l’Ajuntament de Tarragona a les municipals del 24 de maig. Finalment són tretze les formacions polítiques que concorreran a la ciutat, dues menys que en els comicis del 2011. Les novetats són Ara Tarragona, que encapçala Emili Rivelles, i Guanyem Tarragona, que presenta Pablo Muñoz com a cap de llista i que no té cap vinculació amb el moviment liderat en el seu dia pels membres de Procés Constituent o Podemos. Els partits que no repetiran candidatura són Familia y Vida, Plataforma per Catalunya, Solidaritat Catalana i Falange Española de las JONS.
A més de les formacions ja anunciades –PSC, que es presenta com a Candidatura de Progrés; CiU; PP; Entesa, la marca de la coalició d’ICV-EUiA-E; ERC, en coalició amb MES i MDC; i CUP–, els tarragonins i tarragonines comptaran també amb l’opció de votar a Escons en Blanc, el partit animalista PACMA, UPyD, Alternativa Motor y Deportes i, per últim, Ciutadans. Precisament, la formació que lidera Rubén Viñuales (C’s) és una de les que compta amb més bones sensacions d’acord amb els sondejos a nivell nacional i confia traduir-ho entrant amb força al consistori tarragoní.
En les municipals del 2011, Ciutadans va ser la vuitena força més votada a la ciutat, amb 827 vots (1,71% del total). Caldrà veure, doncs, com oscil·len els votants d’un PSC que tot i ser líder absolut el 2011 (17.826, el 36,94%) té unes sigles que no passen pel seu millor moment i aprofita el carisma de Josep F. Ballesteros per tancar files amb els votants fidels.
També serà interessant veure com actuen els votants convergents davant el canvi de Victòria Forns per Albert Abelló i quin paper jugarà Alejandro Fernández (PP), especialment si recordem que el 2011 només va quedar a tres vots de la federació nacionalista. Com en el cas dels socialistes, el PP confia en l’oratòria de Fernàndez davant unes sigles que ells mateixos reconeixen com a ‘complicades’ a Catalunya.
Pel què fa a la coalició ecosocialista, repetirà amb Arga Sentís com a candidata. Hi ha una massa de votant d’esquerres que aspirava a tenir un paraigua ampli sota una coalició d’esquerres (coalició frustrada per la falta de convergència entre els diferents corrents que l’havien d’integrar). Aquest és el votant que haurà de captar Sentís si vol mantenir i/o ampliar la presència d’ICV a l’Ajuntament. Part d’aquest electorat també és el que buscarà la CUP, que en les passades municipals va obtenir 1.099 vots (2,28%) i, ara, amb Laia Estrada, i la presència de la CUP al Parlament, han guanyat visibilitat com a formació política.
Els republicans, a les antípodes ideològiques de Ciutadans, es troben amb una dicotomia semblant a la del partit que encapçala Albert Rivera. Pau Ricomà, alcaldable per ERC, té el deure de tornar Esquerra al consistori. Una feina complicada si mirem els 1.914 vots que va obtenir la formació independentista el 2011, però que compta amb l’empenta del partit a nivell nacional.
Podeu consultar les llistes al complert, de Tarragona ciutat i els municipis veïns, en aquest enllaç.
Periodista.