Tarragona ha protagonitzat un esdeveniment únic amb la visita, per primer cop com a rei d’Espanya, de Felip de Borbó. El monarca, un apassionat esportista, ha donat una espenta a l’organització dels Jocs de la Mediterrània posant-se al capdavant del comitè d’honor. Felip VI encara recorda com va ser ell, com a príncep, l’abanderat de la delegació espanyola que va desfilar per l’estadi olímpic de Montjuïc en les olimpíades de 1992. Avui n’ha fet mensió des de l’escenari del Teatre Tarragona. La visita ha estat centrada estrictament en els Jocs i no ha estat institucional; per tant, no hi ha hagut visita a l’Ajuntament.
Era un dia d’alegria per a molts tarragonins i una bona ocasió dels nostres líders per fer-se la foto amb el rei, la ‘photo opportunity’, que diu la premsa anglosaxona. Un bon tram de la Rambla estava tallat i ocupat pels diferents cossos policials. El públic ha anat acostant-se al tram situat davant l’entrada del teatre. Eren les 11 – era previst que el rei arribés a les 12- i la Guàrdia Urbana ha començat a desplegar tanques metàl·liques per marcar el lloc fins on podia situar-se el públic.
A l’entrada del teatre, entre els més matiners es trobava el popular periodista Luis del Olmo, que dissabte era a Roda de Berà en un acte. Del Olmo departia amb un vell amic seu, l’advocat tarragoní Javier Artal. En aquells moments farien acte de presència diversos alcaldes, com el de Salou, Pere Granados; el de Calafell, Joan Olivella, o el de Torredembarra, Enric Rangel. Són 16 els municipis que seran protagonistes en 2017 com a subseus.
Anaven arribant cotxes de gamma alta a l’entrada del teatre, talment com quan es llença l’alfombra vermell en els grans premis de cinema. Feia cap, amb un abric tres quarts, el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, que es prendria un cafè al Capuccino, l’elegant establiment del costat del teatre. El Capuccino, oportunament situat, seria punt de trobada de molts polítics per fer temps, com Xavi Tarrés, Pat Anton o Ivana Martínez.
Passaven els minuts i cada cop hi havia més gent davant el teatre. Després d’una llarga espera, centenars de persones rebrien amb forts aplaudiments el rei, una escena que es repetiria a la sortida del teatre i a la Tàrraco Arena Plaça. El monarca comprovaria que molts tarragonins li professen veritable devoció. Alguns d’ells duien banderes d’Espanya i altres, la portada del Diari de Tarragona, que avui dedicava un suplement a la visita reial.
Un ‘photocall’ i un besamans
Al vestíbul s’havia instal·lat una mena de ‘photocall’, que de fet era un besamans amb foto final. A Tarragona no estem acostumats a les tradicions reials: un besamans és la salutació que els convidats fan al rei. Hi havia la ‘crème de la crème’ del comitè d’honor: el president de Repsol, Antoni Brufau; el director de Telefònica a Catalunya, l’empresari Antoni Pont; el president de la química espanyola, Anton Valero; el president del Comitè Internacional dels Jocs, Amar Addadi,…
Arrencava l’acte amb una agradable sorpresa: la presentació anava a càrrec de l’actriu tarragonina Mercè Rovira (‘Fill de Caín’, ‘1714’), que en un escenari molt serrallenc, seria la que donaria pas… al rei d’Espanya. El monarca combinaria en el seu discurs en català i castellà. Fora del teatre, entre el públic, una dona gran se saltava la barrera de protecció policial per fer-li fotos al rei afirmant que era periodista. Al seu costat, el diputat popular Rafael Luna feia fotos amb un mòbil per encàrrec del públic. I aleshores abandonava el recinte l’alcalde, que per una vegada rebia una forta ovació. Molta gent li agrairà que hagi dut el rei a Tarragona. La sortida reial, a la fi, envoltada per policies de tots els cossos imaginables rondant per tot arreu i amb helicòpters sobrevolant la ciutat, ha estat com la que feia el seu pare en les èpoques glorioses de la monarquia ‘juancarlista’: apoteòsica.
Jaume Garcia
Equip de redacció