.

.

TOTS 21


L’exposició es podrà visitar fins el 30 d’agost de dimarts a dissabte d’11 a 14 hores i de 18 a 21 hores i els diumenges i festius d’11 a 14 hores. A partir de l’1 de setembre s’iniciarà l’horari reduït d’hivern. Foto: Ajuntament

L’exposició “Joaquim Cabezas. Viure la fotografia” es pot visitar fins el 13 de setembre a la Torre del Port de Cambrils. La mostra dóna a conèixer de manera sintètica la important aportació de l’artista en el camp de la fotografia, amb diversitat d’interessos i tècniques, a la vegada que fa referència a la seva activitat col·leccionista i de divulgació.

La varietat de tècniques i assumptes, així com el fet que moltes de les fotografies estan fetes en el nostre territori, fan molt amena l’exposició. El sentit de l’humor i la curiositat d’aquest fotògraf i artista, es trasllueix en moltes de les seves obres, començant per l’autoretrat que presenta i presideix l’exposició, visualment molt estètica. Són característiques que permeten adreçar-la al públic general i no només al públic especialitzat.

L’exposició es podrà visitar en l’horari habitual d’aquesta torre de guaita del segle XVII. Fins el 30 d’agost estarà oberta de dimarts a dissabte d’11 a 14 hores i de 18 a 21 hores i els diumenges i festius d’11 a 14 hores. A partir de l’1 de setembre s’iniciarà l’horari reduït d’hivern, que és els dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20h i els diumenges i festius d’11 a 14 hores. Els dos primers caps de setmana de setembre hi haurà portes obertes en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Amb motiu de la Covid-19, l’aforament de la torre s’ha reduït a 10 persones.

Joaquim Cabezas Rectoret (1935-2019), d’ofici gravador, és conegut pel seu treball com a fotògraf creatiu i va ser el president durant molts anys de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. 

Joaquim Cabezas Rectoret (1935-2019), d’ofici gravador, és conegut pel seu treball com a fotògraf creatiu i va ser el president durant molts anys de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. Va ser reconegut amb la distinció d’Excel·lència de la Federació Internacional d’Art Fotogràfic, soci d’honor de la Federació Catalana de Fotografia, i nomenat fill adoptiu de  Tarragona.

Cabezas va morir l’any 2019, pocs mesos després d’inaugurar a Tarragona aquesta exposició antològica de la seva obra, que des del 18 de juliol es pot visitar a Cambrils. Es tracta d’una itinerància que ha estat gestionada des del Museu d’Història de Cambrils de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i que compta amb la col·laboració dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Arxiu Històric de Tarragona.

L’exposició original la va organitzar l’Arxiu Històric de Tarragona amb el suport dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, que li va donar el suport tècnic i part del suport financer, per donar a conèixer una selecció de les obres donades pel fotògraf a l’arxiu (centenars de cartells, publicacions i milers de fotografies).  El comissariat va anar a càrrec de Montserrat Caballero Bassedas, museòloga dels Serveis Territorials, i va formar part del Festival Internacional de Fotografia de Tarragona SCAN en la seva edició de 2018. Fins al moment ha itinerat a l’Institut d’Estudis Vallencs (Valls) i al Centre de Lectura de Reus.

Redacció