.

Un 75% dels espanyols es distreu a Internet mentre treballa o estudia. Foto: Pixabay

L’any 2015, la llavors vicepresidenta del Congrés dels Diputats, Celia Villalobos, va ser enxampada ‘in fraganti’ pels fotògrafs jugant al Candy Crush a la seva tauleta durant el Debat sobre l’Estat de la Nació. La coneguda anècdota és el reflex d’un hàbit que s’ha instaurat en la població espanyola. Així ho reflecteix una enquesta realitzada pel navegador per a jugadors Opera GX sobre “Distraccions digitals“, que entre les seves conclusions destaca que el 75% dels espanyols visita llocs web personals i d’oci durant el temps en què hauria d’estar fent tasques laborals o acadèmiques.

El qüestionari, al qual han respost 1.000 espanyols majors de 16 anys, també llança llum sobre qui “fuig d’estudi” més de les seves obligacions. Les diferències generacionals són notables: el 85% dels joves menors de 34 anys (zetes i millennials) confessa visitar xarxes socials, botigues en línia, webs de cites o videojocs en horari laboral o acadèmic.

Continguts “inadequats” més consumits i les seves conseqüències

Quan se’ls va preguntar sobre quins tipus de continguts “inadequats” consumeixen en horari laboral o acadèmic, la majoria dels espanyols (62%) va confessar que revisa les seves xarxes socials, el 43% va dir que aprofita per a fer compres en línia i un 20% va admetre jugar a videojocs. Dos de cada deu enquestats intenta fer “match” en alguna app de cites mentre estudia o treballa.

Les aplicacions de cites online també estan presents en horari laboral

El 16% dels enquestats ha estat sorprès mentre visitava aquest tipus de llocs web en horari laboral, sent els millennials i zetes els més descoberts (21,30%). A conseqüència de la seva activitat en línia, la meitat dels enquestats va rebre un advertiment per part de les seves empreses, i en el 5% dels casos, la indiscreció va acabar en acomiadament.

En el terreny personal, navegar en pàgines d’Internet inapropiades o fora del seu context també pot implicar conseqüències: un de cada quatre enquestats les ha experimentat, xifra que augmenta a un de cada tres en el cas dels menors de 34 anys. Concretament, un 40% dels casos va acabar en una discussió a causa del seu comportament en línia, i en el 3% de les situacions l’incident va culminar en una ruptura o divorci.

Gairebé la meitat (46%) dels joves entre 18 i 24 anys s’ha sentit avergonyit quan algú ha vist accidentalment el contingut en les seves pantalles, 9 punts per sobre de la mitjana general (37%).

Molts consulten les xarxes socials mentre treballen o estudien. Foto: Pixabay

El desig de privacitat

La privacitat en línia és una de les principals preocupacions dels usuaris espanyols, dels quals el 77% es passa connectat més de 4 hores al dia i el 20% més de 8 hores. Si poguessin tenir un “superpoder” relacionat amb Internet, les generacions més joves triarien, en primer lloc, el “xat telepàtic” (30%), mentre que els majors de 35 anys tenen com a primera opció l'”historial invisible” (37%), la qual cosa indicaria una major consciència d’aquests usuaris sobre les dades que s’emmagatzemen per defecte en navegar.

Per a millorar la seva privacitat mentre naveguen i evitar les conseqüències d’una “enxampada”, a la meitat dels enquestats (47,50%) li agradaria que existís una funció del navegador que els permetés tancar ràpidament la pantalla per a evitar que uns altres la vegin.

Els menors de 34 anys són els que més fugen d’estudi en el seu horari laboral. Foto: Pixabay

Botó del pànic

Aquesta enquesta sorgeix arran de la iniciativa d’Opera GX d’obtenir l’opinió dels usuaris abans del llançament de la seva nova funció, el “Botó del Pànic“, que permet als jugadors ocultar o canviar ràpidament el contingut de la seva pantalla amb un sol clic. La funció s’activarà per defecte en la tecla F12, encara que els usuaris podran canviar-la en la configuració.

En prémer el “Botó del Pànic”, al moment se silencia l’àudio i es pausa la reproducció en totes les pestanyes, alhora que es força l’obertura d’una nova finestra amb contingut “segur”. Per a restaurar totes les pestanyes a l’estat anterior, només cal pressionar novament el botó F12 o l’alternativa que s’hagi configurat.

El “Botó del Pànic” ve amb una llista de llocs web preseleccionats que es poden triar a mode de pestanya “segura”, encara que els usuaris poden canviar-los per uns altres de la seva elecció en els ajustos. Es tracta de webs relacionades amb la productivitat i el coneixement, com Wikipedia, el traductor DeepL o el programa de disseny Canva. Per a utilitzar el botó de pànic, els usuaris de GX han d’activar primer l’opció “Early Bird”.