.

A la imatge, els portaveus dels partits que han donat suport a la moció (hi falten el democristià Josep Maria Prats i la regidora no adscrita Beatriz Pérez, que també s’hi han afegit). Foto: Tarragona21

L’ajuntament de Tarragona ha concretat avui, en una reunió de la Junta de Portaveus matinera i exprés, el seu suport a Dames i Vells davant la iniciativa de Ciutadans al Congrés dels Diputats que obre la porta a què sigui denunciada davant Fiscalia per un presumpte delicte d’ultratge a la corona espanyola. El format ha estat el d’una moció (on es posa en relleu el caràcter “excepcional” del ball parlat, es defensa a actors, músics i guionistes davant “els intents de limitar formes i continguts” i es proporciona a la companyia “assessorament “per a la seva “defensa legal en el marc de les competències municipals”) i no pas el d’una declaració institucional perquè no ha existit unanimitat. El PP i el portaveu del partit taronja al consistori, Rubén Viñuales, s’han negat a votar-la afirmativament. El primer ha assenyalat que “respectem però no subscrivim l’acord” en boca del regidor Josep Acero.

El segon (que s’havia desmarcat ja de manera inequívoca de la iniciativa protagonitzada pel diputat tarragoní Sergio del Campo sense informar-lo prèviament) ha deixat clar que podria haver variat el seu sentit de vot “si el text s’hagués limitat a una defensa de Dames i Vells amb una simple referència als seus 500 anys d’història i a la tradició de sàtira al poder, que és necessària i gairebé obligada”, reconeixia Viñuales. “Però hi havia referències com si s’hagués organitzat una campanya (en contra d’aquest ball parlat) que no són certes, com si el meu partit tingués un interès especial en perseguir Dames i Vells”. Feia esment a una exposició de motius que beu de la moció que va voler presentar ERC a darrera hora en el plenari d’ahir i que va retirar per convertir-la en fonament de l’aprovada avui. Segons Viñuales el redactat era “tendenciós. La moció no era asèptica sinó que estava destinada a treure algun rèdit” polític.

Amb cara seriosa i evidenciant el tret al peu que s’ha donat el partit en les seves aspiracions fundades d’aconseguir un gran resultat a les municipals de maig de l’any vinent, la reflexió de Viñuales ha deixat un missatge de fons. Ha reiterat que “seria absurd pensar a prohibir Dames i Vells” per afegir que “tots hem d’entendre que la llibertat d’expressió té uns límits però que no s’han superat en aquest cas”. Però a la pregunta dels periodistes sobre si es pensava repetir com alcaldable, ha aprofitat per fer una reflexió de fons. El punt de partida ha estat defensar Ciutadans com a “partit que respecta la llibertat personal de pensament”. Ara bé, ja en clau de futur personal ha obert la porta a tot amb una ambivalència buscada. “Jo mai hauria pensat a dedicar-me a la política. I hi ha moments que me’n penedeixo. Però sí que tenia clar que si ho feia era per treballar per Tarragona, que és per mi una cosa gairebé eròtica. I no era per res més que per a ser alcalde de Tarragona”. La frase s’hauria perdut com un tall de veu més a arxivar si no hagués estat per l’apunt final: “I veuràs que t’he respost a la pregunta”.

Acord en suport de Dames i Vells

Primer. Reconèixer Dames i Vells com una manifestació original, singular i excepcional de la cultura popular de Tarragona, que cal promoure, preservar i protegir.

Segon. Defensar la plena llibertat d’expressió dels actors, músics i guionistes de Dames i Vells davant dels intents de limitar els temes, les perspectives, les formes i les opinions contingudes en les seves representacions.

Tercer. Oferir assessorament, acompanyament i suport a la companyia de Dames i Vells en la seva defensa política, reputacional i legal, en el marc de les competències municipals.

Quart. Traslladar aquests acords a l’Associació Dames i Vells al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Congrés de Diputats espanyol, al Senat espanyol i al Govern d’Espanya.

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament redactarà un decret perquè quedi formalitzada el suport de la institució.

J.S.