.

Imatges del vermut popular d’aquest migdia, dins del programa d’actes de Sant Magí, i que ha concentrat desenes de persones a la plaça de Dames i Vells. Fotos: Tarragona21

El fenomen de Dames i Vells a Tarragona acabarà sent estudiat a les facultats de Xalera i Festes Populars que han de venir en un món on tot ha d’estar regulat, pautat, masteritzat i amb triple segell de l’autoritat pertinent. Ara bé, fins a la seva institucionalització els tarragonins el gaudiran faci fred o calor i a peu de carrer acompanyats de vanos o paraigües, hereus i pubilles, ironia que força els límits tal com va la cosa i ganes de trencar motlles perquè de tòpics, la vida n’està plena. Aquest migdia, i dins del programa de Sant Magí, centenars de ciutadans han omplert a petar la plaça del mateix nom per assistir al quart vermut popular organitzat amb un objectiu principal, el de “recaptar fons per sonoritzar el Ball de Dames i Vells del 2018 de Santa Tecla”. Així ho explica Xavier Zaragoza, vicepresident de l’Associació Dames i Vells de Tarragona, a pocs metres del fotocul participatiu obert a tot aquell que vingués net i polit.

Les novetats per enguany passen en primer lloc “pel rebateig del local amb l’acompanyament de l’arquebisbe de Dames i Vells, tot en un format molt participatiu”. Una ‘performance clerical’ que arribava després de la quarta edició del concurs de disfresses i versots de Dama i Vell o autoritats. “La idea en aquest cas és passar una bona estona, fer riure i permetre que la gent sigui durant un dia Dames i Vells. I així, de pas, podran comprovar el difícil que és”. Al capdavall “nosaltres -explicava- tenim un munt d’assajos, ens passem un munt de temps escrivint i és més complicat del que sembla”. Enguany hi participen “quatre equips. Dos d’autoritats, un amb un guàrdia civil i una Marta Sánchez, i dues parelles, una de les quals és de Dames i Vells de Constantí. Ens han acompanyat en algunes sortides i és un bon perfil de cara al fet que hi hagi participants vinguts de fora de Tarragona”.

Pel que fa a tocar cosa nova, enguany el vermut també ha comptat amb un “taller de transformisme. Així, tot aquell qui vulgui es pot disfressar de Dama i de Vell i també -afegeix Zaragoza- és una bona oportunitat per fer una reflexió sobre el debat de gènere”. I per completar l’agenda de la jornada “la segona edició del concurs de Versots. Volem que la gent escrigui (les notes es dipositaven en una urna) i enguany hi ha dues modalitats. Una d’actualitat general i una altra per ‘rajar’ sobre Dames i Vells de cara a exercir l’autocrítica”.

La funció de Dames i Vells d’oxigenar la democràcia amb ironia no és fàcil en un país on les institucions semblen haver perdut el sentit de l’humor, si és que l’han tingut mai. “Ens diem que tenim una mena de pressió perquè s’ha atacat tant a la llibertat d’expressió… Enguany hem decidit ser molt reivindicatius a Dames i Vells per estar a l’altura de l’actualitat i de les circumstàncies”. En aquest sentit, i dins del plantejament escènic habitual, els temes giraran “principalment al voltant de la llibertat d’expressió, així com els Jocs Mediterranis i l’independentisme sí o no. En tot cas, l’única censura que tenim és la que nosaltres ens imposem amb un únic objectiu, el de fer riure”.

J.S.