.

Un moment de la roda de premsa, amb la majoria dels reprsentants de la Taula de Creuers. Hi faltava la representació de la URV i de la Federació d’Empreses d’Hoteleria i Turisme. Foto: tarragona21

Xifres “rècord” en el sector dels creuers a Tarragona. El president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, ha presentat les dades de tancament de la temporada 2017 aquest matí acompanyat de representants de la majoria d’entitats que composen l’anomanada Taula de Creuers. El número de vaixells ha passat dels 22 del 2016 a 37 (“per sota de la previsió inicial de 40”, ha admès) i el de passatgers s’ha disparat des dels 13.300 fins als gairebé 51.400 d’enguany. És a dir, “un increment del 284% i superant ampliament les estimacions de 40.000”.

L’anàlisi de l’impacte econòmic que suposa aquesta “via complementària de turisme respecte a les que es treballen des del territori” és de “3,9 milions d’euros” en sectors com el comerç, la restauració, l’hostaleria, museus, transports i guies turístics. La dada sorgeix de la premisa inicial de separar els visitants entre els que comencen o acaben escala a Tarragona en la seva nova condició de Port Base (14.000) dels que es consideren de trànsit (37.200). Als primers se’ls estima una despesa de 120 euros per persona, mentre que per als segons és de 65 euros.

Andreu ha posat en valor que enguany Tarragona ha superat Palamós i s’ha posicionat com el segon port català de creuers per darrere de Barcelona.

Activitats escollides

Pel que fa a les activitats que realitzen els viatgers, destaca que la meitat dels passatgers d’escala opten per visitar la ciutat de Tarragona pel seu compte; gairebé el 20% contracten excursions organitzades a la capital i a altres punts d’interès de la demarcació, i tan sols un 4% opten per visitar Barcelona. El 90% dels passatgers afirmen que l’escala a Tarragona ha satisfet les seves expectatives i més del 60% asseguren que la recomanaran al seu entorn.

La majoria de creueristes es queden al territori

Amb motiu del balanç de la temporada, el Port de Tarragona ha presentat un estudi detallat de les activitats i de les valoracions realitzades pels passatgers d’escala. L’informe, elaborat a partir d’enquestes, conclou que el 49% han visitat la ciutat de Tarragona pel seu compte. El 19% han participat en excursions organitzades a Tarragona; Poblet i el seu entorn; PortAventura; Reus i Cambrils; la platja de Salou i altres indrets del territori. Per contra, només el 4% han optat per fer una escapada d’un dia a Barcelona.

Per nacionalitats, el turista d’origen italià representa el 38% i, el de nacionalitat espanyola, el 23% del total. També n’hi ha hagut d’anglesos, francesos, americans, alemanys, suïssos i austríacs, entre d’altres. El perfil més habitual és el familiar, amb edats compreses entre els 35 i els 54 anys. De tots els visitants d’escala, fan despesa en records i ‘souvenirs’ el 38% i, en roba, el 20%.

El 65% dels passatgers han afirmat que l’escala a Tarragona ha complert les seves expectatives; el 27% que les ha superat i prop d’un 8% que s’han quedat per sota. En aquest sentit, el 63% han garantit que recomanaran la seva experiència a Tarragona, el 26,2% que potser ho farà i, un 10%, possiblement o segur que no ho recomanarà.

Bona part d’aquest increment es deu als bons resultats obtinguts per la naviliera Costa Cruceros, que està “molt satisfeta” de la seva experiència a Tarragona, segons Andreu. Així, la companyia operarà el 2018 amb el vaixell Costa Victòria, que té capacitat per uns 2.400 passatgers -600 més que el que ha operat aquest any-. L’empresa oferirà quatre escales a l’abril i dinou més entre el 25 de maig i el 28 de setembre, totes elles per la Mediterrània. Aquest increment comportarà una major despesa en el programa de creuers del Port, que creixerà un 12% l’any que ve, així com la millora de les instal·lacions, a l’espera de poder construir una nova terminal provisional a mitjà termini.

Satisfacció dels agents turístics i institucions

Andreu ha subratllat que aquests bons resultats es deuen a la feina dels tècnics i dels agents implicats en la taula estratègica dels creuers, que conformen l’Autoritat Portuària, l’Ajuntament de Tarragona, la Cambra de Tarragona, l’Ajuntament de Reus, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, PortAventura, la Universitat Rovira i Virgili, i la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de Tarragona (FEHT).

Segons l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, la dels creuers “ja no és una aposta ni anecdòtica, ni marginal” i el projecte ha deixat de ser “un somni” per convertir-se “en una realitat absolutament madura”. El batlle ha insistit que aquest és un projecte territorial i ha agraït, especialment, la presència de l’Ajuntament de Reus. A més, Ballesteros ha plantejat la necessitat d’aprofitar aquest èxit per associar els creuers a les marques turístiques locals.

El gerent de la Cambra de Tarragona, Daniel Martin, també se n’ha mostrat satisfet i ha posat l’accent en la implicació del sector comercial. Actualment, més de 80 establiments de Tarragona participen del projecte d’acolliment a creueristes i, des d’aquesta setmana, els empresaris reben formació específica adreçada a estratègies concretes per a aquest sector. El fet que la majoria d’escales es produeixin en divendres i no en diumenge -com havia succeït altres anys- contribueix a la satisfacció dels viatgers en l’aspecte comercial, segons el Port, ja que els establiments estan oberts.

El director general de PortAventura, Fernando Aldecoa, ha opinat que l’activitat creuerística contribueix a posicionar el territori com una destinació turística “de primer ordre a nivell internacional”. Per la seva banda, Marta Farrero, del Patronat de Turisme de la Diputació, ha remarcat l’èxit de la coordinació d’agents públics i privats. Al seu torn, la regidora de Turisme i Comerç de Reus, Montserrat Caelles, ha reconegut la dificultat d’aconseguir “tan bons resultats en un termini de temps tan curt” i s’ha emplaçat a seguir treballant en la mateixa línia.

No hi ha hagut afectació per la situació política

Andreu ha afirmat que la inestabilitat política no ha tingut ni tindrà afectació en el projecte de creuers. “Tenim confiança que els nous escenaris aportaran estabilitat i així ho projectaran a l’exterior”, ha apuntat. En aquesta línia, s’ha mostrat convençut que l’experiència exitosa de Tarragona com a port base atraurà l’interès d’altres operadors. De fet, ha afegit Andreu, el Port de Tarragona ja ha superat el de Palamós en nombre de passatgers i s’ha situat com el segon de Catalunya per darrere de Barcelona. El port del Baix Empordà ha tancat temporada amb 42.800 passatgers i 42 escales.

J.S./ACN